Студеното и мрачно време ни подтикват към... алкохола

С паданего на градусите, потреблението му се увеличава
15 ное 2018 22:30,
11
Студеното и мрачно време ни подтикват към... алкохола
Снимка: pixabay

Мястото, на което живеете, може да повлияе на това колко пиете. Според нови изследвания от Университета на Питсбърг, хората, живеещи в по-студени райони с по-малко слънчева светлина пият повече алкохол, отколкото такива, живеещи на по-топло място.

Изследването установява, че с намаляването на температурата и слънчевата светлина, потреблението на алкохол се увеличава. Факторите на климата също са свързани с прекомерната употреба на алкохол и разпространението на чернодробни заболявания - една от основните причини за смъртност при пациенти с алкохолна зависимост.

"Защо хората в Русия пият толкова много? Защо и тези в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено", казва един от авторите на изследването д-р Рамон Баталър, ръководител на хепатологията в UPMC, професор по медицина в Pitt и асоцииран директор на Центъра за изследване на черния дроб в Питсбърг, пише Medicalxpress.

Алкохолът увеличава потока на топла кръв към кожата, която е пълна със сензори за температура - така че пиенето може да увеличи чувството за топлина. В Сибир, това би било хубаво, но не и в Сахара.

Пиенето, по този начин може да бъде обвързано и с депресията, която се проявява по-силно, когато слънчевата светлина е оскъдна и въздухът е по-студен.

Групата на Баталър е установила и ясна негативна зависимост между климатичните фактори - средната температура и часовете на слънчевата светлина - консумацията на алкохол и честотата на прекомерно пиене.

В допълнение, това изследване предполага, че политическите инициативи, насочени към намаляване на тежестта на алкохолизма и чернодробните заболявания, свързани с него, трябва да са насочени към географски райони, където алкохолът е по-вероятно да бъде проблематичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам две чаши-една за ракия и една за бира лятото , а зимата сипвам вино. От десетина години всяка вечер пия по една от двете. Излизал съм в болнични два пъти и единият беше заради детето-значи има ефект.
10
0
 
10
 
! Отговори
Ней само туй преди 5 години
Още кат пусна новините по ТВ-то и се фащам за шишето...и го държа с две ръце, щот мое жената ми го гепа преди мене!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам пропусната вечер от 15 години. Ни зиме, ни лете. Първокласна кайсиева ракия. За последните 7-8 години дори настинка на съм хващал. Депресията я изсмуква жената и още 2-3 приятелки, откъдето трябва и всичко е супер!
8
0
 
9
 
! Отговори
Бай чиновник преди 5 години
Аз в топлото как блажено си смуча вие се чудите що се подгрявам с ракийца през есента и зимата.
7
0
 
16
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Ако съм в сахара и ми предложат една студена биричка няма да откаажа.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
притесних се, че лятото трябва да пия по малко, за да съм кат хората. прочетох коментарите и ми олекна, че тва са глупости.
5
0
 
16
 
! Отговори
Смоко преди 5 години
Увеличава са гат има, гат няма кво да са увеличава..... Кога е ракиено време.....ми кат има рикия.....
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Студеното и мрачно време ни подтикват към... алкохолаС паданего на градусите, потреблението му се увеличава"Количеството алкохол, което изпивам не се влияе от климатичните условия. Целогодишно е едно и също.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз па не знам. При ме обратното. Топло, партита в басейни, момичетата скачат на ритъма... Пия от бутилката направо... Зимата обаче се виждам по-често с родителите и съм спокоен.
2
0
 
22
 
! Отговори
Айде стига преди 5 години
който си клюца, си клюца и зиме и лете, просто сменя вида на горивото. :) Наздраве и със здраве !
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! През лятото си пия ментата още от събалян... 200 на екс за отскок. Сега удрям 2 чаши домашно вино на екс ноември и отивам на работа. Едно и също е съотношението алкохол в кръвта.