500 млн. повече за образование: Ще успее ли реформата?

Заплатите са само един от факторите, които ще привлекат младите хора
Обновена: 15 ное 2018 22:09 | 15 ное 2018 21:00, Красимир Ангелов
15

Половин милиард лева повече ще има в бюджета за образование през 2019 година, а средната учителска заплата ще изпревари средната работна за страната. Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова каза, че това се случва за пръв път и показва, че ГЕРБ изпълняват поетите ангажименти и това, че образованието действително е приоритет на правителството.

"Заплатите са само един от факторите, които ще привлекат младите хора. Това е нашата цел, но освен заплащането трябва и друго. Трябва тези млади хора да получат свободата да работят със своите ученици по иновативен начин, да избират методите на преподаване", подчерта Дамянова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни и за програмата "Заедно в час", при която млади преподаватели работиха в училища в различни населени места, където и децата са от рискови групи, но Милена Дамянова обясни, че резултатите именно в тези учебни заведения са много добри.

"Реформите в образователната система се случват трудно, консервативна е образователната ни система. Тя не може да продължи да се развива по този начин, защото децата вече са различни", категорично заяви председателят на комисията по образование в народното събрание пред Bulgaria ON AIR.

Милена Дамянова поясни, че каквито и да са реформите в тази система, те винаги дават резултат след години, защото такава е спецификата в образователния сектор. Тя подчерта също, че до толкова са се променили нещата, че трябва да има кариерно консултиране на учениците от 6-7 клас, за да избират те своя път на развитие от рано, за да успеят да се реализират успешно.

"Имаме една инициатива, която се състои в това млади хора да представят в училище плюсовете на професиите, които упражняват", обясни тя.

Милена Дамянова коментира и дуалната форма на обучение и каза, че сме закъснели с много години за нея и срещу нейното въвеждане е имало много съпротива, а в Германия вече дори и висшите учебни заведения работят по този начин.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
До Антисоросоид преди 5 години
Поразпитай в БАН, байно.После се поинтересувай какви лобита имат БАН-аджиите, а също и университетските преподаватели в МОН. Затова по един и същи предмет за един и същи клас има по няколко учебника.От МОН и от директорите на училищата зависи кои учебници ще бъдат предпочетени.В университетите е още по страшно - аз ти преподавам и ще вземеш изпита, ако купиш от мен учебника, който е написан лично от мен, или от авторски колектив, в който участвам, или от други, към които съм поел ангажимент!
13
0
 
3
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
И все пак някои не разбраха, че образованието е на ниско ниво заради учебниците. Кой съставя учебниците за училищата в България ? Никой незнае ! Каква е тази толкова дълбока тайна ? Че ги съставят некадърни отпадъци с антибългарска нагласа е ясно но кой им позволява ?. Пишат ги антибългарски НПОта на сорос за изпростяване на децата и ликвидиране на истинското образование родило много български умове за света.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кариерно консултиране в 6 клас? Те всички деца ще искат да стават депутати, тая г-жа трактористи ли чака да кажат? Децата били различни?? Децата са агресивни, виждат какво става в България. Нима са глупави?? А ромеите знаят, че с много учене далеч не се стига. Те в 6 клас се женят.Не разбрах какво иновативно ще измислят за тия пари? В джоба на директори и администрация ще идат според мен.
11
0
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Не.
10
0
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
Не стига, че имат безочието да пробутват идеята да се ходи вече не веднъж седмично, а веднъж месечно в института, в който са на щат, ами вече масово се удължава чрез решения за всеки поотделно, хабилитираните лица да остават на щатна длъжност в БАН до 68 г., а някои - до 70 г. Става въпрос за доценти и професори, академиците се водят на работа докато могат да си влачат краката.Същите заемат и преподавателски места по ВУЗ-овете, които никнат като гъби всяка година нови и нови. Файда никаква.
9
0
 
11
 
! Отговори
Да направят проверка преди 5 години
и да се огласи колко от доцентите и професорите в университетите и колежите са над 65 г.? Колко работни места са заели, а младите нямат възможност да трупат трудов стаж по специалността си, стоят без работа, минават 30 г. и когато се явят на интервю за позиция по специалността, която са завършили, какво се оказва? Или е на 35 г. и никога не е работил, или има 10 г. трудов стаж като консултант-продавач! Как да ги спрем да не се изселват на запад?И в училищата - пенсионери колкото щеш!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се местят на преподавателски длъжности, защото тези 3000 учЕни в БАН имат там около 3800 човека помощен персонал, част от които са висшисти и им вършат 90% от работата. Така са оправдани заплатите им в БАН. А каквото си изкарат като преподаватели на хонорар, си е за тях.Не бъдете наивни. Никога няма доброволно да изтърват тази хранилка в БАН, докато сме луди да им плащаме. И паралелно с това ще заемат преподавателските маста във ВУЗ-овете, а младите ще стоят без работа!
7
0
 
8
 
! Отговори
Не са важни думите а преди 5 години
Делата...Да трябва учителите да са добре платени, да и професорите. Пример. Хонорар в Музикалната Академия на преподавател е 4лв на час. Детегледачка под 5лв на час няма по скоро 10. Чистачката за в къщи е на 10. Иновация. Спускат ти програмата от министерството. Тя набляга на теория. Ако се отклонил от нея и ти направят проверка гориш. За каква иновация говорим. Само с риск уволнение или наказание за учителя.Това е реалността.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем, че обикалят ВУЗ-овете из страната като хвърковати чети, за да четат лекции на хонорар.Но знаем и какво е дереджето на знанията на не един и двама от учЕните от БАН. Затова се съмнявам, че са годни дори и за преподаватели в престижни гимназии. Виж, в професионалните училища за обущари, шивачки и обществено хранене биха могли да преподават математика, история и т.н. За това ниво имат знания. Но пък връзките им са могъщи. Затова са в БАН. :))
5
1
 
5
 
! Отговори
500 милиона вповече! преди 5 години
Какво трябва да се направи, та 3 000 михлюза окопали се на научни длъжности БАН да отидат на щатна работа в университетите?Нищо не може да се направи. Защото в БАН се водят на щат и много от тях получават заплати като полагаеми се социални помощи, за които не се налага да работят. Уплътняват си времето, като преподават тук и там на хонорар.Изглежда, само с ритници можеш да ги накараш да идат на щат там, където наистина работят. Ама нали са връзкари, не изпускат кокала и сосат от няколко места.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заедно в час" е американска програма за работа с безпризорни деца от гетата!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:-)
2
8
 
5
 
! Отговори
БСП-жалка преди 5 години
Въпрос: Какво става като се срещнат комунист и крадец ? Отговор: поздравяват се - Здравей колега...
1
3
 
15
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Каквото и да се прави прави се с 1на единствена идея! Да се открадне. Асо беше различно след 10г ГЕРБ все трябваше нещо да има. А то продължаващо пропадане всеки ден.