Румъния ни завидя: Те – в аварийната лента на ЕС, ние – към ядрото!

Съседната страна рискувала да се откъсне от Западна Европа
15 ное 2018 20:20, Елка Василева
117
Румъния ни завидя: Те – в аварийната лента на ЕС, ние – към ядрото!
Снимка: архив, Reuters

Управлението на Социалдемократическата партия (СДП) - Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе, свали предпазния й колан и я блокира в аварийната лента на ЕС. В същото време България прави все по-уверени стъпки към твърдото ядро на ЕС и постига победи на важни етапи.

Нашата страна рискува да се изолира и да се откъсне по брутален начин от Западна Европа точно преди да поеме председателството на Съвета на ЕС, пише Влад Епуреску, в. "Адевърул". Единствената добра новина, ако можем да кажем така, е, че още не сме попаднали в една лодка с Полша и Унгария.

Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) - най-острият досега, събра всички алармени сигнали, дадени през последните две години от Европейската комисия, Венецианската комисия, Европейския парламент и Групата държави срещу корупцията (ГРЕКО).

Още по темата

Заключението е много просто: ЕС иска от правителството и парламента на Румъния да спрат всички законодателни ходове, които засягат независимостта на съдебната система, върховенството на закона и правовата държава.

Вторник, 13 ноември, ще остане в историята на Румъния като деня, в който нашата страна се отдалечи от Европа. Преди две години Румъния все още можеше да се гордее с факта, че усилията в областта на правосъдието показваха страна, която се стреми към модернизация. Хвалехме се, че сме остров на стабилност в Източна Европа и сочехме с пръст към нелибералните демокрации, които се очертаваха в Централна и Източна Европа. От почти всички доклади по МСП излизаше, че сме по-решителни от България в борбата срещу корупцията, а Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) представляваше модел за подражание.

Докладът по МСП от вторник показва обаче, че докато ние сме започнали да рушим това, което едва бяха започнали да строим, България е изпълнила 3 от 6-те препоръки, формулирани от ЕС чрез МСП.

Защо си заслужава да се подчертае това? България често беше мъмрена и сочена с пръст, че не успява да се справи с организираната престъпност. Но този път от много по-мекия тон, използван в доклада за България, можем да разберем единствено, че измененията, внесени от коалицията СДП-АЛДЕ-ДСУР в правосъдните закони през последните две години, са вредни и разяждат правовата държава по-зле и от организираната престъпност!

България извлече максимални ползи от Председателството на Съвета на ЕС

От перспективата на поемането на председателството на ЕС положителният вот в Европейския парламент за резолюцията по адрес на Румъния за неспазване на правовата държава е катастрофален. Управлението СДП-АЛДЕ-ДСУР на практика беше изолирано в ЕС, макар да не се поставя въпросът за активиране на член 7.

България от своя страна имаше председателство с много добри резултати начело на ЕС. Освен подкрепянето на амбициозни цели като интегрирането в ЕС на Западните Балкани съседите на юг от Дунава се доближиха много и до момента на присъединяване към Шенген. А пък при нас министърът, отговарящ за подготовката и техническата координация по време на председателството на Съвета на ЕС, подаде оставка след конфликти в партията, а присъединяването към Шенген в момента изглежда като утопия!

Това лято България съобщи, че изпълнява формалните критерии за приемане на еврото и ще трябва да се присъедини към банковия съюз, за да може после да кандидатства за "чакалнята" на еврозоната, позната под името ЕРМ II.

Румъния обаче няма да изпълни до края на тази година нито един от петте критерия за икономическа конвергенция: бюджетен дефицит под прага от 3 процента от БВП, държавен дълг до 60 процента от БВП, инфлация с до 1,5 процентни пункта по-голяма от трите страни с най-добри резултати в ЕС (Германия, Франция и Великобритания), стабилност на лихвите в дългосрочен и план и стабилност на обменния курс.

Нашата страна е в най-деликатния момент от присъединяването си към ЕС: между гражданското общество и управлението има дълбока пропаст, между първите три власти на държавата също съществува разкол, икономическите перспективи са несигурни, а поемането на председателството на Съвета на ЕС изглежда като усилие, с което трудно ще се справим.

Следващата година се навършват 30 години от падането на Желязната завеса. Ще бъде още една символична година за Румъния и за Източна Европа. Това ще бъде моментът, когато ще анализираме трасето на нашите страни от комунизма към демокрацията. Няма ли да бъде възмутително да оставим едно безотговорно правителство да потъпче всички жертви, които са направили румънците в целия този период?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: РумъниядокладЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
ЧАКАЙ МНОГО СИ ПОВЯРВА БОРИСОВИЯ НЕ Е БЪЛГАРОЛЮБЕЦЪТ ДР.ТОДОР ЖИВКОВ....САМО ДР.ТОДОР ЖИВКОВ ИМА ЗАСЛУГИ ДА МИЛЕЕ НАРОДЪТ ЗА НЕГО ЗАЩОТО БЕШЕ ИСТИНСКИ ПОЛИТИК И РОДОЛЮБЕЦ .
86
6
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Като падне Бойко от власт след 50 години ще плачете много за него.
85
2
 
10
 
! Отговори
Левитец преди 5 години
Навсякъде където дойдат на власт леви, оссират положението, както се случва в Румъния. И все по зле ще стават , за разлика от нас ! Освен ако не дойдат и при нас червено-пембяните крадци на власт!
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако прочете това, нашия "***" Борисов ще се тупа по гърдите и едни хвалби ще паднат...А народа все така беден.
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната манипулативна статия!!!Румъния е доста по-напред от България................с 2 пъти по-високи заплати и пенсии!!!
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влад Епуреску Е БОРЕЦ ЗА РАВНОПРАВИЕТО НА ДЖЕНДЪРИТЕ В Румъния,а вестникът е малък, но опозиционен.
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Румъния ни издуха икономически. Подобни завистливи статии са срам за истината.БВП на Румъни е 3 пъти по-висок, но и като население са 3 пъти повече.Не са ни изпреварили хич!Можем да кажем, че Чехия ни е изпреварила с много, защото чехите са 10 милиона, а БВП им е 380 милиарда.
80
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До gio 72смехотворна статия на фона на българската действителност.Българската действителност е, че вече няма места ни в хотелите, нив къщите за гости, нив ресторантите за Нова година.Умиращия от глад народец е резервирал де що има да яде и пие за една торба пари, иначе БСП-то се опитва да ни убеди, че няма да можем да си платим по 50лв данък за колите.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво казва Рундьо Хвърчилото по въпроса?
78
4
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименИ ние сме като румънците! Много е просто: граденето е бавен и труден процес, рушенето става за нула време! Затова - и в Румъния, както и при нас, при Орешарски, - нещата се сринаха за няма и година! Но възстановяването е много трудно! Особено когато близо 30% от хората имат само една цел: да не допуснат растеж!
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците имат един по- истеричен латински модел, който е по- реактивен и създава силни начални впечатления, но после идва балканската им същност и не могат да поддържат темпо, а и виждат, че едно е ЕС да ти харесат цирка, а друго да го живееш на място. Ние пък от Високата порта сме наследили един по- бавен, по- ориенталски и еволюционен модел и на българина трудно му увира главата, но промени ли се нещо е някак си по- трайно, макар и много минимално.
76
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния ни завидя, че след няколко дни ще сме без правителство
75
6
 
8
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Глупости на търкалета, така казваше комшийката на такива измислени новини...........
74
1
 
15
 
! Отговори
до 79 преди 5 години
Не са ни нужни нито БСП и ДПС , нито други до болка познати.Ако е така се обезсмисля смяна на сегашния команден състав.Нужна е нова алтернатива напр. партия от интелектуалци , учени , не просто експерти , а специалисти по области в икономиката , изкуството и пр.Без олигарси, мутри и др. Изчадия на обществото.
73
5
 
12
 
! Отговори
до съседите преди 5 години
Нека не ни завиждат съседите, скоро при нас на власт ще дойдат БСП и ДПС и ще оправят нещата.
72
19
 
17
 
! Отговори
Стъни преди 5 години
Стандартът на живот е важен , а той в България е по-нисък от този в Румъния.Затова не сме за завиждане.Друг е въпроса , че най-вероятно статията е в подкрепа на " падналото" самочувствие на Б.Б. Изложи се пред Шефовете от Запад с протестите срещу неговото управление.Уж е мн. добър международник , а неможе да си оправи " дома".
71
11
 
19
 
! Отговори
gio преди 5 години
смехотворна статия на фона на българската действителност.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 74 преди 5 години
И като написа един куп глупости олекна ли ти ?
69
4
 
18
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
Минималната заплата тук не може да скочи изведнъж заради 70% от работещите, които взимат заплатките си под масата и даже са и горди от това. Крадат всеки ден (сумарно милиарди всяка година), после тичат да протестират, че депутатите крадяли. Ама, какво да ги правиш, нископлатени бачкатори. Всеки интелигентен човек с добра заплата нищо на укрива, защото манталитетът му не го позволява. И аз мога да си прибирам по едни 1000лв. месечно отгоре от удръжки, но никога няма да го направя.
68
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена статия! Не знам кой ви вярва още?