Повдигнаха обвинения на рускиня за намеса в изборите в САЩ

Това е първото дело за руска намеса в тазгодишния вот
20 окт 2018 11:00, Александър Попов
52
Повдигнаха обвинения на рускиня за намеса в изборите в САЩ
Снимка: Reuters

Американските власти повдигнаха обвинения на рускиня в намеса в изборите в Съединените щати, включително в междинните избори за Конгрес идния месец, предадоха световните агенции, като се позоваха на министерството на правосъдието.

Асошиейтед прес отбелязва, че това е първото федерално дело във връзка с предполагаема руска намеса в тазгодишните избори.

Според обвинението Елена Алексеевна Хусяйнова била главният счетоводител на "Проект Лахта", който е финансиран от руския олигарх Евгений Пригожин и две контролирани от него компании - "Конкорд Менидждмънт енд Кънсълтинг" и "Конкорд Кетъринг". Като използвали социални мрежи и други платформи участниците в проекта водили "информационна война срещу Съединените щати", опитвайки се да всеят недоверие към кандидати за политически постове и американската политическа система като цяло, пише в обвинителния акт.

По-рано прокуратурата в САЩ повдигна задочни обвинения срещу редица руски граждани по случая.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обвинената рускиня не е свързана към неговата предизборна кампания през 2016 г.

Съединените щати междувременно обвиниха Русия, Китай, Иран и други страни в непрекъснати усилия да повлияят на американската политика и гласоподаватели на предстоящите междинни избори за Конгрес и по-нататък, предадоха световните агенции, като се позоваха на съвместно изявление на американски правоохранителни и разузнавателни служби.

В текста се отбелязва използването на социалните мрежи с цел раздухване на въпроси, които разделят американското общество. Дава се пример и с пропагандни продукти на англоезични медии като руските държавни Ар Ти и "Спутник".

Изявлението не съдържа конкретни примери за чуждестранна намеса в изборния процес в САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
;-) преди 5 години
За САЩ - като за умрял - или добро, или нищо.Иначе - национален интерес ще те гази ;-)
41
0
 
11
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Аз не мога да разбера, Тръмп не стига че стана президент заради Володя и тази женица ама и неблагодарен...
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РубашкаПод империята на злото сигурно разбираш САЩ?
39
0
 
25
 
! Отговори
Хм преди 5 години
"Изявлението не съдържа конкретни примери за чуждестранна намеса в изборния процес в САЩ"Това май е достатъчно и няма нужда да се чете всичко.Впрочем,след като в САЩ има само две партии,като и двете не могат да бъдат наречени проруски,как аджеба Русия може да повлияе на американската политика спрямо себе си???Който и да бъде избран-все тая.Колкото до "пропагандата" на RT и Спутник-ако тия лъжеха колкото CNN моментално ще бъдат отхвърлени от потребителите.
38
4
 
18
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 31Съвсем неотдавна четох за американски крайцер, потопен от немска подводница заради небрежното поведение на капитана - липса на наблюдатели, не е правил противоподводни маневри със смяна на курса. Там се споменаваше, че пренасял 10 тона руско злато, с което руснаците купували това-онова, не по ленд-лиза. А такива случаи е имало много! Американската "помощ" е платена с руско злато и руска кръв!
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма да пиша нищо, в което има и най-малък намек срещу Великите Съединени Американски Щати! Щото могат да ме привикат да ме съдят като едното нищо! За Щатите трябва да пиша само суперлативи, само в превъзходно наклонение! Почвам: САЩ са много красива страна. Мммммаата им!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са гласуващите овце... Ако два поста в социална мрежа, дошли от банери с реклами им разклаща доверието в кандидатите и ги карат, да гласуват за други кандидати, не и се мисли...Ам идеята, къцо и сакато да има право на глас е глупава...
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тази логика няма да се учудя, ако утре руснаците вземат да им назначават и губернаторите, че и шефовете на ФБР и ЦРУ.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе - хе! Така де. Отдавна мина номера със Скрипал, почна да се забравя. Време беше за нов екшън, че електората има къса памет.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Маааллеееееееееее мила..............то бива невежество, бива, ама твоето минава всички мислими и немислими граници!!
32
1
 
10
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 33 Анонименджендарите нямат право на дума
31
2
 
14
 
! Отговори
ZALUPENI преди 5 години
Русофоби, кой ви дресира да реагирате по един и същ начин на различни материали пуснати от едно и също място? И кои са ТОЛКОВА ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО РАЗДЕЛЯТ АМЕРИКАНСКОТО ОБЩЕСТВО? Моля споменете. А-а за еврогьотверените, преди да започнете да умувате с ограничената си имформация за сащ, помнете, АЗ ВИ ПИША ОТ ТАМ МИШЛЕНЦА. НЕ забравяйте какво точно разделя уса?
30
0
 
25
 
! Отговори
слънцето преди 5 години
таа рускиня я знам. Слави се с голямо влияние и слага президенти тук там по света. За съжаление не е пропуснала и САЩ.Изтеглиха късата клечка американците, тази рускиня им съсипа държавата и сложи ТръмпВнимавайте с рускините, опасни са. Аз отдавна се пазя, току виж и на нас в България някоя рускиня ни смени тиквата с друг президент. Къв ше го чиним, а?!
29
3
 
18
 
! Отговори
Рубашка преди 5 години
Империята на злото няма да спре с гадостите си. Защото е адски комплексирана и избива тези комплекси с подлости.
28
4
 
33
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Кога ще осъдим американски граждани за намесата в изборите на ..... 150 държави по света. Тези са големи наглеци месят се на всякъде и после обвиняват света че е направил същото с тях.
27
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Че кой вярва за нещо на Русия? Само такива крайно заблудени хора като теб.
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия преди няколко месеца отново предложи на САЩ да сключат договор за взаимна ненамеса във вътрешните работи. САЩ отново отказаха. Що се отнася за т.н. "намеса" в САЩ всеки може да бъде осъден за всичко, дори и след 50г. Тяхната прецедентна система с първата юридическа система в света от преди много векове. Всички други съвременни държави имат наказателни кодекси, в които ясно е казано какво и кое е престъпление. Абе диваци, които ни учат.
25
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИсторикСАЩ отдавна са се издължили на Русия. 4 пъти са ги спасявали от гладна смърт през последните 100 години плюс веднъж от една загуба на война която е била тотално изгубена от Сталин.
24
4
 
34
 
! Отговори
Историк преди 5 години
В САЩ никой и дума не обелва, че американската армия е била подкрепена във Войната за Независимост с/у Англия с оръжие, пари и злато от Русия и Франция. Толкова много богатства тогава са дали Русия и Франция за да ги има САЩ, че настъпва голяма мизерия и глад - както в Русия, така и във Франция. Поради това и във Франция, и в Русия избухват народни бунтове и революции. Храни куче да те лае!
23
2
 
25
 
! Отговори
месара преди 5 години
То излиза, че всеки може да се намеси в изборите в най-мощната световна сила. Добре че прибраха Северин, че не е решил - не се е намесил.