New Dacia Duster

Автомобилът в предверието на зимата

Автомобилът в предверието на зимата

Автомобилът в предверието на зимата

Реклама Skoda Stock
В средата на есента автомобилът изисква повече грижи, отколкото през ленивото лято. Пък и зимата чука на прага, така че не е зле да си пропомним и направим някои неща по колата. Денят стремително намалява, температурите сутрин и привечер вече не са така приятни. Пътят става хлъзгав не само заради температурите, но и заради падналите от дърветата листа. Тук съветът е прост – не карайте с резки движения на газта и спирачката.

През есента рязко нараства разходът на течноста за чистачките в сравнение с лятото. А да се кара в тъмното със зацапано стъкло, на което фаровете на насрещните коли “рисуват” размазни съвсем не е приятно. Затова проверете казанчето и се старайте винаги да е пълно. Няма да ви натежи на колата и да оставите в багажника резервна бутилка с течноста. И внимавайте – вместо лятната течност трябва да минем вече на зимна или поне такава с обозначение “до минус 10 градуса”. По-силна засега не е нужна...Не забравяйте че на изхода на дюзите студеният насрещен въздух бързо може да охлади и дори замрази течноста, както и предното стъкло покрито с нея.

Листата, освен че могат да подхлъзнат колата при рязко спиране и в завой при непреценена добре скорост на дсвижение, попадат върху въздухопроводите на климатика или “печката”. Добре е от време на време да се почистват, иначе атмосферата в салона може да не се окаже толкова уютна, колкото очаквате и нагласявате.

Добре е вечер като паркирате да вдигате чистачките, защото винаги има възможност да замръзнат върху стъклото. Затова преди да тръгнете ги проверете и при нужда раздвижете на място. През есента обикновенно след дъждеца идват през ноща минусовите температури, което води естествено до замръзване на някои неща. Най-често са чистачките или гумените уплътнители на вратите. Добре е да се обработят с някакъв силиконов препарат, а някои опитни шофьори ползват за целта гъбичките за почистване на обувките.

Ако имате автомобилно зарядно за телефон винаги го дръжте в колата. Ако нямате купете си. Може и да не ви потрябва, но ако спрете принудително някъде на майната си, далеч от цивилизацията и телефонът точно тогава вземе да стачкува...Затова е нужно зарядното или пък известните вече и широко разпространени “пауър банк” - акумулаторчета за зареждане на телефони. Един път да ви помогне добре е...

Преди да тръгнете на път не е зле леко да подгреете двигателя на място и колкото е по-ниска външната температура, толкова по актуално е това действие. За моторът е добре, пък и за колата, защото законите на физиката никой не е отменял засега.

Що се отнася до гумите и дали е дошло времето им за смяна със зимни, зависи от климатичните условия на двора. Ако на улицата започва да белее, значи е време. Октомври е този граничен месец, след приключването на който вече има доста смисъл да прескочим до някое гумаджийно за смяната. Освен ако нямата мазохистичното желание да загубите часове на опашка, когато времето за пореден път изненада автомобилистите.

C бензина и нафтата през октомври обикновено няма проблеми. Ако наливате обаче не в проверени бензиностанции и при големите вериги, към които винаги можете да имате претенции, ако ви се случи нещо, то не е зле да ползвате от време на време изсушител на горивото, който неутрализира попадналата в него вода. И още нещо – най-добре е да не оставяте резервоара полупразен, защото по стените му може да се образува конденз, а той от своя страна да ви причини неприятности.

И с двигателното масло също не се очакват проблеми. Но все пак ако маслото ви е с по-лятна формула, то всяко запалване на мотора няма да е толкова лесно като през август. А при минусови температури може да настъпи и отказ, затова налейте масло с възможно по-ниско W или всесезонно.
В преходния сезон на годината винаги може да ви изненада и акумулаторът. При паленето на мотора разходът на енергия става голям, товари се повече стартерът. Затова ако акумулаторът ви наближава пенсионна възраст пратете го в заслужен “отдих”. Ако все още не е, не е зле от време на време да се дозарежда за да ви служи по-дълго. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024