Болката отляво: Здравето от достъпно – вече с пари и връзки

Цветанов обвини опозицията, че не дава решения, а само критикува
61
Болката отляво: Здравето от достъпно – вече с пари и връзки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква отбелязва деня на Иван Рилски Чудотворец, лекарите празника на гилдията си, а в парламента се скараха за здравето на хората и реализацията на медиците.

Още по темата
Въпреки споровете, дебатът по внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 заради готвената реформа в здравеопазването, продължи едва два часа. Според левицата провалът на управляващите в системата е видна за всеки.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че по време на трите му мандата досега е сменил 10 министри и 8 шефове на НЗОК.

"В резултат на това управление здравеопазването е недостъпно, 80% от болниците са в три големи града, родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Русе, общинските болници фалират, дължат около 500 милиона лева и вече думите "достъпно" и "безплатно" трябва да се сменят с "връзки" и "пари", отсече тя.

Нинова обвини още властта, че не спира безконтролното изнасяне на лекарства и за това, че 45% от парите на НЗОК отиват за лекарства, докато в Европа процентът е 25.

"Два пъти са се увеличили хоспитализациите, а българите сме намелели, за да се приберат парите от НЗОК пациенти се приемат по 5 -6 пъти в болница, без дори да са прекарали и ден там, лекарите бягат от България, напускат заради тази система, а положението с медицинските сестри е катастрофално", скочи още соцлидерката.

Така че според нея най-доброто, което може да се случи, е това правителство да спре да управлява.

Изказването й предизвика недоволството на Павел Шопов от Обединени патриоти, който отсече: "Омръзна ми да ме лъжат с комсомолски не сини очи, допреди три години управляваше правителството на Орешарски, какво направи то?!".

Червеният Антон Кутев пък коментира, че "здравната система не лекува, а убива, а през последните 9 години името й е Бойко Борисов".

На упреците на Георги Михайлов от БСП, който каза, че почти със 100 е увеличен броят на болниците за последните 10 години, шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ припомни, че в периода 2013 – 2014 г., когато управляваше кабинетът на Пламен Орешарски, са дадени най-много разрешения за откриване на частни болници – 26. През другите години те били едва 5-6.

Нигяр Джафер от ДПС смята, вотът е уместен заради безвремието в здравеопазването, цялостната ситуация, неудържимия срив на доверие сред пациентите и лекарите.

"България има най-високата смъртност в ЕС, най-ниската продължителност на живот, трайна над средните нива детска смъртност, областните и общински болници фалират, което ще остави голяма част от страната без болници, нашето здравеопазване върви след събитията", каза тя.

Според съпартиеца й Хасан Адемов ГЕРБ увеличава парите за здравеопазване непрекъснато, но след като няма контрол, средствата не се харчат ефективно.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обвини опозицията, че това е нейният системен подход в политиката - никога да не дава алтернатива за решение на проблемите на хората, а само да критикува.

Това е третият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Най-вероятно и той няма да е успешен. Гласуването му ще е на следващото редовно заседание на парламента в сряда.

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 беше внесен през януари. Той беше заради корупцията в страната. Очаквано първият, както и вторият вот по темата "Сигурност" през юни, е събори властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тея не разбраха ли че хората предпочитат боико пред останалите
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТИЯ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.
51
5
 
6
 
! Отговори
Смях в залата преди 5 години
Божее, добре, че е тая червена крава-милионерка, та да ни защити!Евтин популизъм от шефката на комунистическите лузери!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един милион българи нямат никакъв достъп до здравеопазване. Това е най-загнилата система в държавата която има конфликт на интереси с идеята хората да са здрави.
49
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
..absoliutno vsichki "polititsi " sa bivshi chlenove na BKP ili tehni detsa ! Nishto ne e v sastoianie da me ubedi che ednite vidite li bili "sini " a drugite " cherveni " !!! Tova e samo uslovno ! I sini I cherveni kakanijat za Evropeikia Saiuz , za Amerika I za NATO !!! E togava kakva e razlikata mejdu tiah ?!?? Fakt e che se izrediha absoliutno vsichki I to po niakolko pati I stave vse po- zle I po zle !!! Izborite sa samo tsirk za naroda @! Nishto ne se promenia v polza za Balgaria !
48
5
 
5
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Aко БСП управлява, здравеопазването ще стане излишно, защото хората ще боледуват рядко и то предимно от грип или хрема. Младежите ще бъдат здрави и работливи, докато девойките ще са плодни и грижливи. Но за да се постигне това трябва мъдър водач. Г-жа Нинова е този лидер и безстрашен кормчия който ще утрои броя на българите за една петилетка. БСП напред и победа!
47
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...kraino vreme e horata da proumeiat ,che mejdu BSP ,GERB I vs. ostanali niama absoliutno nikakva razlika ! Podhvarliat si topkata edin na drug I uj se boriat vse v imeto na Balgaria I balgarite ...obache koito I da e na vlast e absoliutno edno I sashto I daje stave vse po- zle !!! Pravili vi vpechatlenie ,che vsichkite sa mnogo golemi priateli na Evropa ,Amerika I NATO ?!!...E togava kakva e razlikata po mejdu im ?!?? Otgovor ne iskam ! Az go znam ! Vie se zamislete !!!
46
8
 
8
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar Powerне министерство.През 2012-та щяха да местят Агенция Митници и НАП в Търново и Русе.Еми тръшкаха се чиновниците и не стана.
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е някой да каже на българския народ съставен основно от пенсионери, непълнолетни, римляни, безработни и осигуряващи се на минимална заплата, че останалата част от народа не може да ги изхранва и лекува по европейски стандарти.Замислям,че вече изпуснах далаверата да съм неграмотен, безработен, социално слаб инвалид-пенсионер от малцинството, а се нахендрих да издържам няколко такива от данъци, акцизи и ДДС.Мечтая си в следващия живот да имам повече късмет и да си почина от бачкането!
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мунчовци, какво се пените? нали знаете, че от вас нищо не зависи.Кучетата си лаят, керванът си върви.
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пари да - нормално е! Добрите доктори няма да работят благотворително. Иначе връзки не са нужни. Явно БСП-то още живее в миналото
41
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените популисти лъжат българина, че срещу 10-те Евро/месечно, които внася трябва да получава услуги като в Европа, където вноската започва от 150 Евро и достига 1000+. Беден и стиснат човек може за 20? и Ролекс да си купи, но не трябва да очаква да е истински, като на швейцареца.Истинското здравеопазване е скъпо нещо! Айде да не лъжем българина,че някой може да му го осигури за смешните български здравни вноски, червени манпулатори.
40
12
 
7
 
! Отговори
Простотии 45+29г. преди 5 години
- Комунистите вместо да бъдат по затворите, забравени и отречени завинаги - вот след вот на недоверие бунят! Нагли и мръсни в червата хора!
39
10
 
6
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 36 Вярна че при БСП и ДПС бяхме най добре. Особена при Жан. Тогава бяхме държава с най многа милионери на 1 000 човека.Ха, ха..!
38
7
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Корнелия казва истини които всички знаем , но тяхната идея здравеопазването да се поеме изцяло от бюджета и да се закрие ЗК е налудничево.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerЕ то преди няколко години нали уж щяха да местят някое министерство къде беше забравих.То бяха протести, то бяха тръшканици на служителите.
36
3
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Не само с болниците е така. Проблема поначало е заради централизацията. За 100-ина години Княжеството беше почти унищожено за сметка на Румелия и София.Това е истината. Останахме само "римляни" тука. Не можеш да си намериш нормално жена/мъж. Почваме да се омесваме с тях :(. Борко вземи изнеси тази дирекция на морския и речен транспорт поне да е до някое място където има вода :) Например Варна или Русе.
35
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През управлението на БСП и ДПС бяхме по-добре,страната по-спокойна,институциите работеха,не мачкаха хората ако критикуват или си търсят правата,повишаваха и минималните пенсии и заплати от време на време.
34
6
 
12
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 5 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Ат.Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов,К.Паскалев, Кр.Янков и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...