Откриха гигантски обект в покрайнините на Вселената

Хиперион е с необичайно сложен строеж - съставена е от 7 плътни области
19 окт 2018 10:37, Елка Василева
22
Откриха гигантски обект в покрайнините на Вселената
Снимка: архив, Reuters

Международен екип астрономи установи, че в ранната Вселена, около два милиарда години след Големия взрив, е съществувала гигантска структура, кръстена Хиперион, съобщи сайтът Физ.орг.

Тя е предшественик на галактичните свръхкупове и по онова време била най-крупният обект. Учените поясниха, че за пръв път открили толкова масивен обект при голямо червено отместване - отместване на спектралните линии към дълговълновата област на спектъра. Астрономите се осланят на червеното отместване, за да установят кога светлина е била излъчена от своя източник.

Тъй като Вселената се разширява, колкото по-малко е червеното отместване, толкова по-късно в еволюцията й светлината е била излъчена от източника си.

Масата на структурата Хиперион, която е отдалечена на разстояние около 10 милиарда светлинни години, е над 1 квадрилион пъти по-голяма от слънчевата. Подобни структури обикновено се срещат на по-близко разстояние от Млечния път.

Хиперион е с необичайно сложен строеж - съставена е от 7 плътни области, които са свързани с галактични нишки. Отличава се от другите галактични свръхкупове по това, че няма ясно изразен център, в който да е концентрирано вещество. Учените смятат, че с годините гравитацията ще стане причина Хиперион да заприлича повече на галактичния свръхкуп Дева, част от който е Млечният път, или на свръхкупове в състава на Великата стена на Слоун.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ВселенатаХиперион
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
наистина си просто същество,Плешо..Но имам молба:-Ако и тук сметаш да ми се мотаеш в краката,просто ми кажи..Аз съм гнуслив,ще се махна и от тук..
18
0
 
0
 
! Отговори
Простото преди 5 години
...
17
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"червеното отместване" НЕ се дължи на това,че галактиките "бягат" от нас!!!!Дължи се на забавянето,което светлината изпитва при преминаването си през "тъмната материя".Тоя ефект няма нищо общо с "ефекта на локомотивната ***",накарал "специалистите" да го дефинират така.Вселената Е стационарна!..Няма и никога не е имало "Голям взрив"!!!!!!Вселената е безкрайна...Нещо ,което ние-съществата С "НАЧАЛО и КРАЙ" ,не можем да схванем.
16
0
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
То и аз на третата мастика започвам да ги виждам тея работи
15
0
 
5
 
! Отговори
Ку-Ку преди 5 години
До ...Светлината която виждаме, е излъчена и представлява клъстерът, както е изглеждал преди около 11.8 милиарда години. Стига изчисленията на астрономите да са правилни.
14
1
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
До 2: много просто- те виждат светлината (или по- скоро светкинния спектър), конто сега достига до земята. По- просто казано: нещо се е случило там преди 2 милиарда светлинни години )това е мярка за разстояние да не стават грешки) и ние го виждаме сега, защото отнема време сертлината да стигне до тук.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И обекта пикае на един дувар!
12
1
 
5
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Ужас...И ТИЯ ходят да гласуват !
11
8
 
3
 
! Отговори
не вярвам преди 5 години
Номер 2 е прав -не може да се види нещо от миналото, защото времето тече напред. Даже докато пиша тече, почнах в 22-02ч и го написах в 22-24ч. В момента гледам писано от миналото, защото компютъра има памет. Това дето го виждат, как разбират че е на милиарди години и то с такава точност-2 млрд, може да е 300млрд примерно
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** русофилът е компетентен по всички въпроси. В квадратната му главня, промития му от СССР мозък му нашепва постоянно за световни конспирации и да не вярва на никой, освен на руский вожд асвабадитель.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе искали са да кажат "в началото на вселената" хаха..
8
11
 
21
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
Да бяхте надраскали "В края на галактиката" щеше да е по-реално ! Ама "В края на ВСЕЛЕНАТА" ... ! ИНТЕРЕСНО как някой е успял да "види" края на ВСЕЛЕНАТА , след като такъв теоретично не съществува, камо ли на практика ???!!! СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ТЪПОТИИ ! Народа все-пак е с "малко" по-високо IQ от Вашето .... 😠
7
1
 
23
 
! Отговори
52 преди 5 години
"В покрайнините"????? Просто спрете да пишете. Няма срамна работа, нещо друго си намерете.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не пращат данъчните, че язък за новата придобивка
5
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе днес бг защо си правите труда да пускате такива новини тук... аудиторията ви има IQ колкото стайната температура и в по-голямата си част от живота мисли с малкото си гръбначен мозък и е цяло чудо, че дори могат да пазят равновесие. Пишете там за Бойко за Нинова да се плюят там те за това живеят.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 години Корабът Майка ми говори за Хиперион, разправям им аз на учените ама никой не ми вярва. На ви сега.
3
2
 
21
 
! Отговори
8283737 преди 5 години
Самата структура е на милиарди светлинни години. Образно казано, ако можеше да гледаме какво прави там някойбс телескоп, щяхме да го виждаме сега, но то да се е случило преди милиарди години.
2
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как сега откриха и видяха структура, съществувала преди 2 милиарда години??!!
1
14
 
5
 
! Отговори
Бойколизец Храбър преди 5 години
Така е при генерал Борисов, всичко е гигантско.