Брюксел прати кърваво писмо за бюджта на Рим

Това е "безпрецедентно" отклонение от Пакта за стабилност
Обновена: 19 окт 2018 10:07 | 19 окт 2018 10:07, Бойчо Попов
3
Брюксел прати кърваво писмо за бюджта на Рим
снимка: Ройтерс

Все още не става дума за официално отхвърляне на бюджета - но писмото, написано от еврокомисаря по финансите Пиер Московиси до италианския министър на финансите Джовани Триа, е повече от ясно.

Планираният италиански бюджет за 2019 г. съдържа особено сериозни нарушения на правилата на ЕС. Например планираните разходи са твърде високи, структурният дефицит ще нараства, вместо да намалява, а държавният дълг не би бил в рамките на договорените правила в Съюза.

Московиси успя да предаде писмото на Триа лично, предава DPA. Това се случи по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, приключила в четвъртък. Комисията също така публикува писмото на сайт.

Плановете за нов дълг са „безпрецедентно“ отклонение от критериите на Пакта за стабилност, продължава писмото. Освен това Комисията определя краен срок за правителството в Рим - до обяд в понеделник за „изясняване“ на финансовата рамка.

За разлика от ясната формулировка в писмото Московиси се опита по време на съвместна пресконференция с Триа да омаловажи конфликта. Спорът с Рим ще отнеме време, каза той. Брюксел иска спокоен и конструктивен диалог. „Току-що написахме писмо“, каза комисарят, като добави, че това писмо е само началото на един потенциално дълъг процес.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви в Брюксел след края на срещата на върха на ЕС, че правителството в Рим ще се срещне в събота на извънредно заседание, за да обсъди бюджета. По-рано през деня той обяви, че се опитва да се приспособи към критиките. „Това не е бюджетът, какъвто го очакваше комисията", каза Конте.

Целия материал четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Сигурно - за бюста на Рим...
1
1
 
3
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Поправена си заглавието! Още там има грешка.