Убиецът от Керч имал съучастници, издирват ги?

Руски издания: Изпълнил задачата си- да всее страх и ужас
19 окт 2018 10:15, Елка Василева
25
Убиецът от Керч имал съучастници, издирват ги?
Снимка: Reuters

Кримският град Керч се сбогува днес с жертвите на разстрела в местния политехнически колеж, пише "Комерсант". В сряда ученикът Владислав Росляков изби там с експлозиви и пушка-помпа над 20 съученици и преподаватели, след което се самоуби, напомнят изданията.

"Комерсант" описва импровизирания мемориал в града със снимки на загинали, където хора носят цветя, играчки и свещи. Митрополитът на Феодосия и Керч Платон отслужи там панихида, букет положи Анна Кузнецова - детски омбудсман към президента Владимир Путин, просветният министър Олга Василиева също почете жертвите, разказва вестникът.

Почти всички в Керч говорят за неколцина нападатели, някои уверяват, че са чули автоматни откоси, но видеозаписът в интернет е регистрирал само единични изстрели. Следствието също настоява, че е действал само един стрелец. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов обаче той е имал съучастници и тайните служби ги издирват.

Още по темата

Според източник на "Известия" следствието проверява защо Росляков е пътувал през последната година два пъти до украинския град Харков. Липсвали данни да има роднини там, при все че Крим бе украинска територия до 2014 г., когато Москва анексира полуострова. По-рано ученикът качвал антифашистки постове в мрежата "ВКонтакте", репоствал и материал от забранен сайт за скинхеди. Някои търсели в действията му политически подтекст. Всички данни и съобщения обаче били изтрити от неговия компютър по думите на кримския омбудсман Людмила Лубина, говорила с криминалистите.

"Известия" уточнява, че майката на Росляков - санитарка в болница, не членува в сектата "Свидетели на Йехова", както писаха руски медии, а в евангелска петдесятническа църква, незабранена в страната.

Междувременно пред всички училища и детски градини в Керч е поставена охрана поради опасения, че може да се появят подражатели на убиеца. В града са пристигнали и психиатри, за да се борят с посттравматичния стрес у пострадалите и близките им, също и да организират посмъртна психологично-психиатрична експертиза на Росляков, информира изданието, цитирано от БТА.

Федералната служба за сигурност засега има данни само от социалните мрежи, но явно става дума за психопат, чиито мотиви идват от предишни престъпления срещу беззащитни хора като извършените в Норвегия от Андерш Брайвик и в американския град Кълъмбъс. Така коментира събитията в Керч Александър Михайлов, генерал-майор от ФСС, пред "Новие известия".

"Няма защо да демонизираме съседите си, щом липсват основания", казва той по повод предположенията, свързващи Росляков с Украйна.

При все това "както и да квалифицираме престъплението на този човек, говорим за терористичен акт. Той не е имал политическо значение, но е изпълнил основната си задача - да всее страх и ужас", констатира експертът.

Масовото убийство в Крим е резултат и от глобализацията, тъй като в социалните мрежи и интернет има много вредно за младежите съдържание, напомня печатът вчерашно изявление на президента Путин.

От трагедията ще спечелят точки настояващите за забрана на интернет групите, пропагандиращи насилие, но тази забрана няма да реши проблема с тийнейджърската агресия, заявява "Новая газета".

Тийнейджърите в Русия всъщност са под кръстосан огън, твърди опозиционният вестник. Според потърсени от него психолози младежката престъпност в страната произтича от "общото ниво на агресията: за да посегнеш към оръжието, понякога стига само да погледаш телевизия - дори не сериалите, а т. нар. обществено-политически блок".

"Виждаме в страната ситуация, когато се разпалва омраза всеки ден - посочва професор Александър Асмолов от Московския държавен университет. - Страната живее в концепция, че има заговор срещу нея, и щом си отдавна под тази "хипноза", рано или късно започваш да действаш в коловоза на тази митология. Виновен е дори не телевизорът, а онези, които насочват през него потоци от идеология на омразата."

От гледище на законодателите обаче идеологически е по-правилно да се борят с "подстрекателите" в интернет, а не с "подстрекателите" от телевизора. Макар че вторите са също тъй опасни като първите - просто вторите получават държавни пари, обяснява "Новая газета".

Случайно или не, разгръщането на религиозна пропаганда и практики на всички равнища в светските образователни учреждения е съпроводено с нараснал брой самоубийства там. Нараснала е престъпността сред руските деца и тинейджъри, отбелязва автор на "Независимая газета".

С уговорката, че "не смята да хвърли цялата вина за събитията в Керч върху успехите на религиозното строителство" в Русия, той заявява, че споделя позицията на писателя Владимир Сорокин за обстановката в страната, и цитира негово интервю: "Струва ми се, че у нас има просветен феодализъм, подсилен с високи технологии. Днешните феодали не се возят в каляски, а с мерцедеси "600". И не си държат парите в сандъци, а в швейцарски банки. По манталитет обаче са също като феодалите от 16-и век."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Ти си балбес
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова го коментирате? Всички знаят, момчето е *** и *** също като рус0филистиците тук. Точка.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова го коментирате? Всички знаят, момчето е *** и *** също като *** тук. Точка.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ги е трепел по списък викаш, няма нито една случайна жертва......Онзи от аналогичния случай в Ерфурт (Германия) даже беше търсил в сградата учителите, отговорни за изключването му, и директорката лице в лице. Омразата може да се насочи и към останалите, защото не са му помогнали. При всички положения това е НЕГОВОТО училище, а не летище със случайни пътници на него. Политически цели липсват, бил е руснак путинист, а убийството именно не е в полза на Русия.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личното отмъщение на тормозен ученик към съучениците и учителите си е масово убийство, но не е тероризъм. .Е сега вече близките на жертвите ще спят спокойно. В Русия няма тероризъм, всичко е на междуличностна основа. Е какво е това общество в което междуличностните взаимоотношения водят до резултати и последствия като от терористични актове? Значи нещо в системата не е наред или във възпитанието или...
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямският тероризъм има политически цели, случайни жертви .Този талибан ги е трепел по списък викаш, няма нито една случайна жертва...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далече не всички "подстрекатели" от телевизора в РФ получават държавни пари.Повечето са на двойна и тройна хранилка. Има такива "експерти", на които НПО-тата им купуват участия в няколко канала за една вечер.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе каква религия изповядва Русляков?
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямският тероризъм има политически цели, случайни жертви и е резултат на системно обучение от страна на терористични групи. Личното отмъщение на тормозен ученик към съучениците и учителите си е масово убийство, но не е тероризъм. На Запад включително и за извършители мюсюлмани имаше дълги дискусии дали е тероризъм или амок както тук.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качвал "антифашистки постове", фен на скинхедс, Хитлер и Новорусия...Типичен шизофреник!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си ако талибаните се казваше Айхан, Хасан или Тарик каква помия щеше да се излее тука ама нали е православно християнче другите са му виновни, тормозели са го, попаднал е под западно влияние или просто си е лудо...
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православният талибанизъм се разраства...
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видът престъпление показва, че причините са лични. Жертвите не са случайни, а неговите собствени съученици и учители. Посланието - Аз сега съм по-силният. Такива стрелци са самоубийци с тежка депресия, които дълго са били в позицията на слабия и сега отмъщават. Има данни и че е бил тормозен, и че е имал проблеми с преподаватели, които е наричал зли. Търсете в нета Columbine, престъплението от началото с бомбата до самоубийството в библиотеката, до дрехите му е 100% имитация.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Даже ми е много странно, че чак сега се заговори за укропията! Че то беше много ясно, САМО те имат полза от такова "деяние", а и САМИ СИ ГО КАЗВАХА ВСЕКИ ДЕН! И докато не се изтрият ВСИЧКИТЕ 24 ГОДИНИ, ПРЕЗ КОИТО КРИМ БЕШЕ В ОКУПАЦИЯ ОТ укропията, ще има (за съжаление) такива случаи! Не е лесно да се "разделиш" с нео-фа-шистките укропски идеи. В Германия още има съдилища за нацисти от рейха! И въпреки всичко още има ОСТАТЪЦИ в цяла еуропка от тази и-з-м-е-т!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 1Ами този "наш" северин, дето сега ще го съдят за убийството в Руси......и той ли е комунист, и той ли от "руската пропаганда и лъжи" е станал такъв пси-хо-пат? ВСИЧСАТА ТАЗИ ЗАРАЗА ИДВА ОТ запада........оттам НИКОГА НЕ Е ИДВАЛО НИЩО ХУБАВО!!! Технологически прогрес.........да ви имам "ползата" от това, че вместо с метла ще си събера праха с прахосмукачка, след като ядем пластмасови ***, пием отровена вода и кока-кола с която аз си чистя ръждата! Тъпчеме се с тонове лекарства
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, пак украинците им виновни. Нали е бил фен на Новорусия, как се съчетават двете неща.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пустиняк 8Ха-ха-ха-ха................че то цяла еуропка живее в този "страх" от Русия! И всеки ден, горката, очаква НАЙ-ПОСЛЕ РУСИЯ ДА Я НАПАДНЕ!!! Затова се въоръжава (е, ако на ръждивите краварски железа може да им се каже "оръжие"!!!), прави "бази", даже в България ни натресоха някакви купища скраб и се возят натам-насам, ако намерят гориво де! А па за телевизиете да не говорим, някакви пребоядисани предатели-доносници ни раздават "акъл" от сутрин до вечер! ПОЗОР!
8
3
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Виждаме в страната ситуация, когато се разпалва омраза всеки ден - посочва професор Александър Асмолов от Московския държавен университет. - Страната живее в концепция, че има заговор срещу нея, и щом си отдавна под тази "хипноза", рано или късно започваш да действаш в коловоза на тази митология. Виновен е дори не телевизорът, а онези, които насочват през него потоци от идеология на омразата." - Много добре казано. В булгаристанската губерния текат подобни процеси.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 1От такива като тебе НЯМА ПО-ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ!!! А да кажеш на днешна Русия, че е комунистическа, това не само че е лъжа, а и без-мо-зъчност! Макар, че и ТИ СИ СЕ РОДИЛ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА това, че имаше нещо подобно на комунизъм, това не те интересува, защото си беден духовно и елементарно образован! Но ако не комунизъм, то поне социализма ПАК ще дойде и той вече по-ясно се вижда! Защото такива отвратителни същества като капиталисти и олигарси ВЕДНЪЖ-ЗАВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЗЕМЯТА
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли, да четат "Новая газета" в Русия си позволяват само абсолютно пропаднали ***! Това "издание" се е превърнало в символ на безрасъдство, лъжа, безчовечнос, че даже и безмозъчност! Даже и в България няма толкова *** "опозиционна" пропаганда! И сега ми става ясно, ЗАЩО в българските сайтова се препечатват мнения САМО на това недоносче! НИКАКВИ ДРУГИ НОРМАЛНИ ИНФОРМАЦИОННИ ИЗДАНИЯ! А колкото до този стрелец - АМИ ЧЕ ТОЙ ПОДРАЖАВА НА еуропските бе..!!! НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО "КОЙ" Е МОДЕЛА