Миграционният натиск върху България – от гръцката граница

Досега сме върнали 3000 афганистанци, съобщи Борисов
18 окт 2018 22:11, Елка Василева
23
Миграционният натиск върху България – от гръцката граница
Бойко Борисов. Снимка: Reuters

Досега България е върнала със самолети обратно близо 3000 афганистанци, дошли нелегално у нас. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов в кулоарите на Европейския съвет.

Изказах притеснение, че огромният миграционен натиск в момента върху България идва от гръцката граница, добави той. За пореден път обявих, че солидарността на България е опазването на външната граница на ЕС, посочи Борисов.

Не можем да говорим за вторично разпределение на мигранти, преди да сме решили въпроса с външните граници. Чухме тревогите и проблемите на Испания, Италия и Франция, добави той.

Премиерът посочи, че за да се справи, всяка държава има нуждата от политическа воля, да инвестира в своята гранична сигурност. Второ, което зависи от ЕС - споразумения с трети държави, откъдето тръгват миграционните процеси. Трето - ако е необходимо, както за България се дадоха 160 млн. евро за техника и всичко останало, така да се подпомогне и всяка държава, която поиска определена сума, отбеляза Борисов.

На базата на тези три неща, тогава вече говорим за вторичното разпределение, солидарността, хуманността, коментира премиерът. Той уточни, че досега нашата страна е изразходвала едва половината от отпуснатата сума от ЕС за охрана на границите.

По неговите думи въпреки желанието на австрийското председателство на Съвета на ЕС засега няма възможност за напредък в преговорите по промяна на правилата от Дъблин. Има три групи държави - едните, които казват "категорично не искаме мигранти"; другите, които казват - да, символично бихме взели, но да се реши въпросът с външната граница; третите са залетите от мигранти като Германия, Швеция, Австрия и които искат вторичното преразпределение, поясни Борисов.

По повод преговорите за напускането на Великобритания той изрази очакване с изтичането на сроковете работата да се ускори. Според премиера през ноември няма да има извънредно заседание на Европейския съвет по този въпрос.

Колкото повече намаляват времето и срокът, толкова ще става по-интензивно, нервно и напрегнато, и ще се доближаваме до решение. Излизането без договор ще е много лошо и за двете страни, коментира премиерът, цитиран от БТА.

Борисов съобщи, че по повод предстоящата през декември среща в Полша, свързана с опазването на природата, е настоял в протокола от днешното заседание в Брюксел да бъдат включени три точки с пряко отражение върху енергийната сигурност на нашата страна. Първото изискване е за запазване на договорната цел от 40 процента намаляване на вредните емисии до 2030 г.; второто е за недопускане изобщо на преразглеждане на рамката на ограниченията, а третото е за недопускане на повишаване на финансовите ангажименти от ЕС към развиващите се държави, сред които попадат Китай, Абу Даби, Дубай.

Ние да плащаме за това ми се вижда неестествено, несериозно и неправилно, коментира Борисов. Нашата енергийна сигурност 60 на сто е на базата на въглища, поясни министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
tod Kosh преди 5 години
Герберастки бълвоч с тиквен прифкус
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...повишаване на финансовите ангажименти от ЕС към развиващите се държави, сред които попадат Китай, Абу Даби, Дубай.""Богатия" българин като последно звено в ЕС дава финансова подкрепа на развиващите се Китай, Дубай и.т.н. хрантути чужденци, които 1 лв. не данъци не са платили и убива финансово българските пенсионери! Цвъкайте ми минусите като не обичате родителите си! Убийци! 80% а и повече!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само питам"Какви са тези нови развиващи се държави Абу Даби и Дубай?"---Създадени под егидата на Банкянския ***. Като "Западните Балкани.Една също като него, да не й казвам името, че е Председател на Народното събрание,премести Пекин и го направи столица на Виетнам.Велики географски ...пардон, герберастки открития!
15
2
 
3
 
! Отговори
Само отговарям преди 5 години
До Само питамДа, ЕС подпомага с чувствителни суми пари в брой доста развиващи се държави. Сред тях са арабските от цяла Северна Африка. Отделно дето приема клети здравеняци оттам за изхранване и обгрижване.А на Китай и сие е задлъжнял. Сме задлъжняли, исках да напиша. И ние сме в ЕС.
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците ще ни спасят от демографски колапс. Друг начин няма.
13
4
 
3
 
! Отговори
евро-жендер преди 5 години
Туск обичам те!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука се хвали колко е върнал, в Брюксел се хвали колко е приел - Бокич Фурнаджийската Лопата...
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българино , направи сравнение между : Посрещането и поведението на Президента Радев , изнесената лекция на английски в Лондон и Оксфорд !!! и Криеницата на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ по коридорите на събирането в Брюксел .
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 9 преди 5 години
И масчица ще си направим......
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Гърция??? Да не би гърчетата да започнаха да бягат у нас?
8
1
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Какви са тези нови развиващи се държави Абу Даби и Дубай? На какво основание създавате нови държави?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иде Коледа и е време да заколим прасето. Я го вижте само как се е угоило, бая сланинка има. И хора, повече прасета за управници не избирайте, че всяка година има Коледа. Тази свинка пращи от акъл и по всяка тема има отношение,даже 3 папи са я галили по ти'квата.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и четвърта "група" държави, където бежанците предпочитат да се обясят вместо вместо да бъдат върнати. Наша милост!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От съображения за дискретност цял свят не се интересува от чая на президента и генералката, защо журналистите да сквернят потайностите на висшите държавни дела?
4
3
 
15
 
! Отговори
мак преди 5 години
3000 върнати, и то само афганци, а колко други нелегални са влезли през иначе толкова солидна ограда? Освен ако бб не си измисля.
3
9
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
абе другари джурналя, президента е приет тоест поканен от англ кралица а вие дума не обелвате.....а преводачи защо е нямало....а ?
2
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее Бойко се появява и червените вампири почват да се гърчат и да съскат
1
2
 
17
 
! Отговори
Повръща ми се преди 5 години
Бойко ще е толкова ухилен? Радва ли им се на тия мигранти?