Цената на "Гражданската" може да скочи до 3 пъти

Това ще стане ако не се въведе лимит за обезщетенията за неимуществени вреди
Обновена: 18 окт 2018 19:47 | 18 окт 2018 19:40, Екип на Investor.bg
86
Цената на "Гражданската" може да скочи до 3 пъти
Снимка: Булфото

Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, това може да доведе до скок на цената по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". За това алармираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на застраховането, който беше приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, съобщава Investor.bg.

От асоциацията предлагат да бъде въведен таван, като ограничението трябва да е до около 40 хил. лв. за най-близките роднини, а за останалите значително по-малко. Става дума за обезщетенията за неимуществени вреди, които са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък и се изплащат по задължителната полица.

Още по темата
До казусът се стигна след като тълкувателно решение на ВКС разшири кръга на лицата, които имат право на компенсации при смърт на близък. Така на практика освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка", обясни пред депутатите Светла Несторова, председател на управителния съвет на АБЗ.

Именно това е и причината стойността на задължителната полица да се увеличи с между 50 и 60 лв. това лято, като кръгът на лицата, на които се изплаща обезщетение, вече е почти неограничен. Преди решението на ВКС застрахователите заделяха резерви за около 2,5 наследници.

Несторова обясни още, че са разработени два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента 95 хил. лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година.  Единният е да се разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2,5 наследници. Това ще коства на бранша допълнителни 800 млн. лв. "Ако лицата, претендиращи за обезщетение станат с 4 повече, то разходите на застрахователите ще набъбнат до 1,3 млрд. лв. Разбирате, че това няма как да бъде покрито единствено с покачване на цената на "Гражданска отговорност", каза Несторова.

Тя е категорична, че българските семейства и домакинства не биха могли да понесат цена на задължителната полица от порядъка на 800 лв. "Затова е изключително важно и спешно да бъде изградена методика за решаването на този казус. В много държави няма обезщетения за нанесени неимуществени вреди, защото се счита, че човешкият живот не е икономически измерим фактор. Но пък в много страни обезщетенията по нанесени материални вреди са в пъти по-високи, отколкото в България", посочи тя.

В рамките на месец трябва да бъде намерено решение, защото папките с дела по съдилищата се трупат с новозаведени искове. Всеки адвокат, който е работил в последните 5 години по смъртен случай в дадено семейство в момента прозвънява да провери дали има кръг от роднини, който не е покрит, обясниха още от АБЗ пред журналисти.  

От Асоциацията на застрахователните брокери също призоваха за бързо намиране на решение.

"Ние обрахме негативите от предходното поскъпване на ГО, представете си какво ще стане, ако сега цената скочи тройно. Ще ни изядат", коментираха от асоциацията.

От Комисията за финансов надзор (КФН) коментираха, че са запознати с проблема и са готови за дебат за намирането на реше с цел да се защити максимално интересът на застрахованите лица. "Казусът е ясен, работи се активно с експерти от МФ за подготовка на текстове, които да решат проблема и да ни доближат до европейските практики. Надяваме се да има компромис по тектовете между двете четенения", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
малко сметки преди 5 години
Днес пътувах и видях една табела на която пишеше,че през 2017 та са загинали 682 човека.Да предположим,че за всеки един са изплатени по 100 000 лева обезщетения.Това са 68 200 000 лева.В България има над 4 милиона автомобила.За да се изплатят тези суми собственика на всеки автомобил трябва да плати 17 лева!В момента плащаме 10 пъти повече!
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен направо за другата не ми се мисли не ме мислиииии
74
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МОЖЕ И 5 ПЪТИ!!ИСКАХТЕ БОЙКО БОРИСОВ НА ВИ БОЙКО БОРИСОВ ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА!
73
0
 
1
 
! Отговори
месара преди 5 години
въпрос за 80% - все още ли смятаме, че този начин на управление е единствен и безалтернативен
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая година ни разкатаха за до година не ми се мисли гербаджиии вънка....
71
0
 
8
 
! Отговори
Борислав преди 5 години
Вместо 3 пъти ,ще я вдигнат 2 и трябва да сме им благодарни за това.Също ,както с винетките,първо казаха 150 лв.,след това я направиха 97.Стари номера които все още минават.
70
0
 
12
 
! Отговори
уеи преди 5 години
20 застрахователи едновременно вдигат цените. При съществуващия картел не 3, а 300 пъти могат да вдигнат цените
69
0
 
0
 
! Отговори
S преди 5 години
Доста хора и сега карат без ГО.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
200-300 м-ър.ши в парламента, а ние няколко милиона човека самички- СТРАХ!.....................
67
6
 
9
 
! Отговори
Bat Petko преди 5 години
БСП винаги мислят, че могат да управляват по-добре. По-добре за тях самите. Защото са много огладняли за власт и пари, горките. Дори и ББ, когото не харесвам, е по-добър от най-доброто, което може да ни предложи Корнелия и другите около нея. Ако, недай боже, тия вземат властта, ще ни закопаят за няколко месеца.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквеният избирател е богат. Може да понесе и шескратно увеличение.
65
2
 
1
 
! Отговори
Kратун преди 5 години
До Анонимен 63Не е вярно това, което казваш. застраховката за еднолитровите коли е около 450 евро.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу 2.7% увеличение на пенсиите от 20 до 30% увеличение на всичко останало. Браво, г-да управници. След НГ очаквайте още - 20-30 хил. човека.
63
5
 
5
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 47 Ако БСП си мислят че могат да управлямват по добре , много се лъжат. Блаженни са вярващите. Ако настъпим мотиката за четвърти път , това ще е краят. Ще ни закопаят като нищо.Вярвайте им.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56 Само депутати, министри, мутри с право на автомобил. Останалите да се качат на магаретата.
61
6
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Изпуснали са и братовчедите.Кръгът на неимуществени вреди трябва да се стесни до най близките и да има лимит. Прави са от асоцияцията. Какви са тези милиони?Ние да не сме Америка.
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В германия застраховката почва от около 1000?. Ако караш рискова кола (например стара и голяма кола за 1000?) се плащат повече. Ако в първата година направиш лека катастрофа ценатаможе да скочи до 2000?. Ако направиш голяма катастрофа има шанс да не можеш да си намериш застраховател, тъй като никой няма да иска да те застрахова. Ко караш 20 години безаварийно цената пада на окло 200?. Ако направиш малка щета след 3 тата година почваш пак от 1000?. Застраховката обаче покрива до 100 000 000?.
59
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тези ниски цени на горивата и данъците и *** и Пульо си купуват някаква евротрошка и карат. Заради ниските застраховки тук идват да се застраховат румънци, италианци и пр.Щом претендираме, че сме европейци, обезщетенията трябва да са европейски, застраховките също.А че заплатите ви били ниски - проблемът не е в застрахователите, а в правителството.
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да убият твой близък и да плащат обезщетение 90000 лв. В Европа обезщетението е минимум 100 000 евро. Само в Занзибар няма обезщетение.Как ще плащат - застрахователите да му мислят, това е техен проблем.А който иска да кара кола, трябва да си плаща кефа.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е бате Кими в Северна Корея - няма автомобили, няма задръствания, карат си хората велосипеди и си дишат чист въздух, а той започна приятелска политика с Тръмп. Разбра, че да прави само ракети не си е работа.