Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!

Прокуратурата в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу нея
18 окт 2018 13:45,
147
Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!
Мария при излизането си от ареста преди 2 години. Снимка: архив, БТА

Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителния акт срещу 20-годишната Мария Гиздева, обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда.

Ако бъде призната за виновна по това обвинение, младата вече жена може да бъде лишена от свобода за срок между 3 и 12 години, коментират  от "24 часа" от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Още по темата

Разследването срещу момичето завърши почти 2 години и 3 месеца, след като на 25 юли 2016 г. то уби с нож в дома му 62-годишния тогава Богдан Динев, известен в Стара Загора повече като Боньо Фаса. Тогава Мария обясни, че го е направила при опит за самозащита, тъй като възрастният мъж опитал да я изнасили, след като я примамил в дома си.

В суматохата грабнала случаен нож от масата и с него пробола нападателя си в дясното бедро. Защитата й дори очакваше делото срещу нея да бъде прекратено поради липсата на престъпление, тъй като тогавашната ученичка действала при неизбежна самоотбрана.

Прокуратурата се оказа обаче на друго мнение. Според обвинителния акт срещу Гиздева, тя е причинила на Богдан Динев смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, причинено от прободно-порезно нараняване на дясното бедро със засягане на множество разклонения на бедрената артерия и вена, в резултат на което е последвала остра кръвозагуба.

От обвинението уточняват, че това е престъпление по чл. 124 ал. 1 пр. 1 във връзка с чл. 128 ал. 1 във връзка с ал. 2 на Наказателния кодекс, което предвижда затвор между 3 и 12 години.

Мария има и второ обвинение, което може да й донесе лишаване от свобода за срок между 2 и 8 години. То е затова, че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент - дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, но не е изтеглена парична сума.

От прокуратурата в Стара Загора не пожелаха да уточнят защо момичето не е успяло да вземе пари - защото не е знаело кода за теглене от картата или защото в сметката на Фаса не е имало пари.

Когато гръмна историята с опита за изнасилване, Мария беше на 18 години и беше ученичка за 12 клас на старозагорската Икономическа гимназия. След като през юли 2016 г. първоначално тя бе задържана в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, Гиздева излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева.

Това стана възможно, тъй като първоначалното обвинение срещу нея за умишлено убийство бе променено в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия.

През последните 2 години момичето успя да завърши средното си образование. В момента то е на свобода без мярка за неотклонение, тъй като срокът за такава мярка изтече.

От прокуратурата уточниха, че срокът на разследването наистина е бил удължаван няколко пъти, но това е според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разледване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия, за да бъде изяснена обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключение по назначените експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
бай Ставри преди 5 години
До Анонимен В отговор на глупоста написана от теб, мога до заявя, че най-добре за държавата е да се избият глупаците.
121
11
 
6
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Леле има ли женски затвори в бг? Или само жени и мъже микс. Малии ще и пръснат читала. Или ще стане обратна. Браво на съдиите. Убийците трябва да влизат в затвора. Тя е убила човек. Тя е убийца. Затваряйте я. 12 години са малко.
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!Прокуратурата в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу детето което е успяло да спаси честта и тялото си.Успя да се противопостави на ***, но той бил *** сланина и умрял.От една порязна рана в крака. Каба.Моля всички Вас които имате дъщери да защитим това дете.Преди две седмици бе убита Виктория,която е нямала шанс да се защити.И изнасилена в безпомощността си.Помен на душата и.Сега имаме възможност да застанем с Родителска и гражданска позиция и да ЗАЩИТИМ Мария от несправедлива присъда.Бъдете родители и защитет
119
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли не са я осъдили отдавна трябваше да са я осъдили тая
118
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е няма да отърве кожата а ще я осъдят няма как да не я осъдят
117
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е лежал 19 години за изнасилвания. Има една камара свидетелки, включително от чужбина са се обаждали негови жертви. Едното момиче е скочило от балкона и е инвалид. Интересно дали щерката не е знаела какви ги върши любимият "папа" от личен опит. Също е интересно как е примамвал другите тинейджърки - дали не е използвал версията с проблемите с дъщеричката си. На човек му опадва косата изведнъж от силен стрес - това момиче е било в шок, за да остане без коса.Отървала света от един ***.
116
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая е проституиращата е виновна и ще е осъдена на минимум 10 години по двете обвинения и максимум 20 години
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Боньо Фаса е бил рецидивист. Защо след като нееднократно е съден, явключително за блудство не е бил в затвора? Какви са тези двойни аршини в нашата съдебна система?
114
4
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
дали повечето на нейна възраст не са склонни да продадат тяло зада може да си купят парцалки ?ако е толкова невинна защо е опитала да изтегли или изобщо използва чужда карта?а защо починалия не се еобадил веднага в полицията за да докладва опит за нападение и убийство срещу него?въпроси много нали...
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този случай е копие на случая на убития заклан жестоко заклан Бекир Рамадан от гаджето си при секс в колата му ,нея я осъдиха на 12 години тая при секс с тоя ако също го закла жестоко и уби и ще я осъдят ако не на 12 на 5 6 години.Погледнете случая на Бекир Рамадан.
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на османското присъствие( под игото) българите са плащали данък за " изхабяване на зъбите" на " госта- поробител", за това че е ял от поднесеното от домакина гостба, макар че никой не го е канил да сяда на масата.
111
0
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
До (88)А защо не кажеш по времето на коя партия не е имало убийства и изнасилвания? Ако ГЕРБ са причината за всички неволи на българина защо не напишеш кой би оправил нещата? Експерти по посочване на виновни колкото искаш в тази държава само експерти по оправяне на проблемите няма. Затова не се и учудвай че нещата не само че няма да станат по-добре ами и ще станат още по-зле. Сега са ГЕРБ утре ще са други *** понеже сме експерти по всичко освен решаване на проблеми нещата ще си останат същите
110
2
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До кв лошото и несправедливо комунистическо законодателство се казваше че ВСЕКИ има право да защищава живота сикато дойде прекрасната юдо-масонска демокрация тези текстове отпаднаха !----------------------Нищо не е отпаднало, всеки има право да се защитава и то с всички средства.Само не бъркайте самозащитата с други работи. Когато убиете човек и решите да лъжете, че е било при самозащита, да знаете, че много сериозно ще ви проверят версията.
109
3
 
20
 
! Отговори
777 преди 5 години
Сбъркана държава, за това дете, че се е защитило 12г затвор, за оня изверг от Русе 30г макс., че изнсили и уби майка на 7г дете, ако тази майка се беше защитила от тоя изверг можеше и на нея да й дадат 12г затвор.....Не да го убиеш боньо фаса ми да го разчлениш ще му е малко също и оня изверг!
108
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 пъти тегли пари,ама не е изтеглила нищо.Егати обвинението да ти умре коня.
107
22
 
14
 
! Отговори
айде бе верно самоза преди 5 години
как "самозащита" - той да не я е замъкнал у тях насила? Или тя не е знаела колко години и е разликата във възрастта? Айде да не ни прави на глупави - нещо на сделка намирисва, дето се е объркала?
106
11
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тая работа намирисва на неуредени финансови взаимоотношения(услуги от по-особен характер),ама нейсе.Бо.к.лукът си го е заслужил,а девойчето е редно да полежи малко(2-4г) на топло.Да си знае,че тоя занаят носи рискове.
105
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влязла уж до тоалетната, ама за да го обере.Той пък взел, че я е усетил. Тя пък се е уплашила и ... опит за изнасилване, КОЛКО удобно ... самозащита. Хванала ножа, ама забравила да пусне дебитната му карта. Самозащита - друг път! После наобиколила мястото. Колко от вас биха се върнали? Ако предполагате че този, който ви е нападнал е жив, т.е. може да ви нападне пак? Обикновено убийците се връщат на местопрестъплението - доказано!
104
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни реват,"това не е справеливо",други,обратното!А лудницата наречена "държава България",продължава да си функционира и даже да се развива в нарастваща прогресия!А ВСИЧКО ТОВА Е ТАКА,ЗАЩОТО ТАЗИ ЛУДНИЦА СИ Я СЪЗДАДОХМЕ ВСИЧКИ НИЕ,УПЛАШЕНОТО БЕЗМОЗЪЧНО СТАДО И ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ,ОТ ШАМАРА,КОЙТО НИ ЗАШЛЕВИХА,НАРЕЧЕН "ДЕМОКРАЦИЯ",НИЕ НЕ ПРОУМЯХМЕ ТОВА!!!Е,кой ни е виновен?!!!Събуди се най-после Стадо и вземи нещата в ръцете си,а не да хленчиш,като си предоставило властта в ръцете на Мафията!!!
103
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи за самозащита дават 12 години, а за убийство 6? Или условна? Какви съдии има в България???? Каква присъда ще има за убиеца на Виктория? И ако тя беше го убила,защитавайки се???АБСУРДНА съдебна система!!!