Лекари: Без демонополизация на НЗОК реформа няма!

Коментар за проблемите в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR
16 окт 2018 12:15, Анисия Иванова
22

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза пред Bulgaria ON AIR, че е съгласен  с посочените проблеми във вота на недоверие.

Още по темата

"Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров.

Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

"Единият е финансирането. Вторият е тежкият структурен проблем на здравеопазването. 367 болници консумират 50% за болнична помощ, а само 12% отиват за доболнична помощ. В страните с добро здравеопазване е почти точно обратното. Третият проблем са клиничните пътеки - лекуване по симптоми, а не по същество. Следващият е в образованието - грубото подценяване на доклиничните специалности. Последният е недостигът на кадри, най-вече при медицинските сестри", обясни Григоров.

Според него без демонополизация на Здравната каса под някаква форма нищо няма да се получи.

"Да се премахне монополът на Здравната каса. Това е промяна в интерес на пациента. Той ще стане важен, ако може да избира", допълни д-р Стойчо Кацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Х преди 5 години
Въвеждането на застрахователен модел ще влоши и оскъпи здравните услуги. това ще бъде много голяма грешка. Не си играйте със здравето на хората.
19
0
 
4
 
! Отговори
ЗДРАВЕН РАБОТНИК преди 5 години
ДЪРЖАВАТА ДА СИ ПЛАЩА ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ВНОСКИТЕ . ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СЪЩО.100 ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИ БОЛНИЦИ ОСТАНАЛИТЕ ЗА ДО ЛЕКУВАНЕ. КАДЪРНИ ДОКТОРИ И ДЕНОМОНОПОЛ НА КАСАТА.ТОЛКОВА. ЖЕСТОК КОНТРОЛ.ТОЛКОВА Е ПРОСТО.
18
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Многопрофилни болници и ПРОФИЛАКТИКА.Не може редица изследвания да са платени, касаещи човешки живот.ЯМР и т.н. ПРЕВЕНЦИЯ без усвояване.Строго разделяне между държавна и частна дейност и достойни заплати в държавните болници! Изгубихме невероятни сестри.Хората лекари и пациенти са озлобени срещу СИСТЕМАТА.А Кърлежите трябва да се изкоренят, да прават пари на фондовите борси - там са търговците!Социалните права са извоювани с кръв Англия, Френска революция, не ги подарявайте!Има и МОРАЛ!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Защото частните болници покриват пътеки от Здравната каса.Въпросът е, че педиатрията е пълна мизерия да Военна и там, и лекари и пациенти са ощетени. издават най-добрите диагнози, и поемат най-тежките случаи. Както и в държ. кардиология.. В същото време с ниски заплати, няма как да стане!Умишлено се фалират държавни болници, не се инвестира в тях. Медицински одит е куха институция. Нека има частно, но нека има и държавно.Плащам частно и държавно!Не може да се усвоява НАГЛО и да има резултат
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как демонополизация на НЗОК, това ще е смъpт за министъра на финансите, няма да може да се заиграва с едни 200-300 милиона всеки месец за да кърпи дупки по бюджета. Сега бюджета на НЗОК е като спестовна касичка за министъра, ако внезапно му потрябват днес пари бърка в касичката и кърпи положението, а след седмица или две колкото могат да чакат договорните партньори на НЗОК възстановява парите от други бюджетни пера.
15
1
 
6
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Защо частните болници получават пари от здравната каса ?
14
0
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Ще конкуренция, колкото има между мобилните оператори. Отдавна са направили картел и са си разпределили мошеничествата, с които ни изнудват. Някога вярвахме в конкуренцията. Нито ще се намалят плащанията по бюрото. Най-неподходяща за малката ни страна е застраховане. Правителството да плати на пенсионерите, непълнолетните и държавните чиновници ( пардон хрантутници ) поне по 22 лв месечно здравни осигуровки и да направят истинска информационна система на ЗК. Няма да го направяТ, защото са мошени
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредната измама! проблема е че частните и държавните болници точат от един и същ фонд нзок! което е абсурд. все едно да пуснеш по една и съща автобусна линия частен и общински бус, ясно е че общинския ще фалирА, отдешно защо няма индивидуалнии партиди? който иска да се доосогурава в частни
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо червените не критикуват лошите практики ,точенето на пари и далаверите?Защото никой не иска да има реални промени.
11
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
С тея здравни вноски и 100 каси да се направят, все тая. С тея лобистки правила, насочени към болниците, и десетократно повече пари ще се потрошат. В държава със средна заплата под 500Е съвременните диагностики и терапии само за избрани плащащи, в бутикови заведения.
10
2
 
6
 
! Отговори
65 преди 5 години
И какво ще стане като има частна здр.каса?Всички некадърни лекари ще са там.Аужас е бг.здрсвеопаьване.
9
0
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
проблемите са два:ПРОКУРАТУРА И СЪДИЛИЩА.КАКВОТО И ДА ПРАВИМ ,ТЕЗИ НЕ РАБОТЯТ ЛИ ,ПАК ЩЕ ПЪЛНИМ ГУШИЧКИТЕ И НА ФАРМАЦЕВТИ,И НА ЛЕКАРИ,НА ДИРЕКТОРИ,....И Т.Н.
8
1
 
11
 
! Отговори
Ели-НЕ! преди 5 години
Защо трябва да я демонополизирате, създайте частни НЗОК, създайте още една смесено дружество НЗОК държавно и частно.Защо ни правите на и диоти?За социалните си придобивки бедните трябва да се борят докрай.Няма да ми въвеждате безумни американските модели, където 40% не се застраховат.Като ста..до се редяха на палатките с безплатни лекари.Те без зъби, а викаха с/у Обама - не искаме комунизъм.С подкрепата на "Чаеното парти" и петролните компании и бизнеси зад него!СЪЗДАВАЙТЕ, НЕ РУШЕТЕ!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бившият министър Москов каза, че това е стара и постоянна идея на Йордан Цонев от ДПС. Т.е. пробутват сега волята на ДПС. Използват като повод умишлени нередности в сегашната система, за да пробутат пълната приватизация на здравеопазването. Частни застрахователни дружества ще се разпореждат с парите, едва ли в полза на пациента. Веднага ще направят картели и ще се превърнат в частен монопол. Така става във всички сфери на бизнеса. Представете си болния пациент, изправен пред този картел.
6
0
 
12
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Това е отколешна мечта на ДПС- да има по-вече фондове за да се краде от по-вече места. Замислете само, че всеки здравен фонд ще има администрация, която трябва да се поддържа-сгради, коли, компютри, персонал... От кои пари?! Не малка част от внасяните средства ще отиват за това. Трябва да има само един здравен фонд-държавен и той да е под строг държавен и ГРАЖДАНСКИ контрол!
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе тия доктори много прости, имат ли представа колко трудно се източват частните фондове?
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще направят, че дори и да няма монопол, ще оберат пак парите на хората и от застрахователните дружества, каси и т.н.Схеми, схеми винаги срещу отрудените, бедните и болни хора....Тотално липсва адекватна здравна и социална политика....
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес пациентът може да избира всичко - личен лекар, специалист, болница. Реформата в здравеопазването беше направена преди 18 години с идеята за солидарност и пациентът да избира личен лекар, специалист, болница. Това не се харесва на лобистите, които ще прекратяят избора на пациентаа на болница. Ще трябва да избиора насилствено между застархователни дружества, които ще ограничат избора му. Ще сключват договори със своите болници, веднага ще се появят картели застархователи-болници.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма реформа след като задължително и под натиск обират хората с вноски, после в болниците, а в същото време от касата се крадат милиарди ... Народът умира без никакви здравни грижи и помощ!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не изведохте в текст казаното от професора че едно изследване в доболничната помощ е 60 лева, а в болница - 600 лева?