Сатъри, тухли... Агресията в Гълъбово – проблем, но не само на ромите!

Силна музика в града доведе до напрежение в ромския квартал
Обновена: 16 окт 2018 09:19 | 16 окт 2018 09:00,
116


Раковски, Ботевград, Асеновград, Хасково, Ихтиман, а след вчера и Гълъбово. Това са градовете, в които през последните месеци роми създават безредици и си позволяват да нападат полицейски служители.

До напрежението в Гълъбово се стигна, след като ромите не спазили полицейска разпоредба и се нахвърлили върху униформени, отзовали се на сигнал за силна музика.

"Не може да посягаш на униформен, той изпълнява служебния си дълг. Основното в случая е този нихилизъм. Не може 20 години да се остави от държавността да имат тартори, да работят заедно с МВР и след това да искаш полицаите да имат уважение", обясни Христо Николов от Фондация ''Саворе'' пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на хората в ромските квартали не им пука и спазват неписано правило, което важи само за гетото. А в махалите се влизало само при инцидент. През другото време го няма дори превантивното присъствие, подчерта Николов.

Още по темата

Вергил Христов от Синдиката на служителите в МВР посочи, че всеки път се говори за превишаване на правомощията от страна на полицаите, но той не смята, че това е проблемът.

"Проблемът е на цялата държава и обществото", настоя Христов в "България сутрин". 

Пред Bulgaria ON AIR говори Ганка, чийто съпруг е един от задържаните при инцидента.

"Нямаше правосъдие. Не е вярно, че беше хулиган, не е вярно, че е лежал в затвора 8 пъти. Нахлуха, не знаехме какво става. Тръгнаха да бият деца и възрастни хора. След това викат, че са хвърляли по тях тухли. Сатърът помогна на майка ми да реже пилето. Търся кола да карам моите деца в Съдебна медицина да изкарат медицинско. Целите са в синини, надути...", сподели тя.

"Рязко влязоха вътре и започнаха да бият малки и големи", каза друга от живущите в махалата и призна, че ромите са хвърляли камъни по полицейските бусове.

"Няма как бавно да влезем, имаме протоколи, по които се случват нещата при нас. Притеснителното е, че подобни инциденти зачестиха. Когато има разписан начин на действие, това трябва да се прави с цялата строгост на закона", поясни Вергил Христов от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Нашата полиция не може да се опази, камоли нас да опази, пълна пародия
93
0
 
26
 
! Отговори
До РАША (№42) преди 5 години
Не се прави на ударен.Тогава в Пазарджик полицаите спазиха закона и не нахлуха през нощта в маалата, а изчакаха до сутринта. Този "един човек", когото издирваха, беше отвлечена от роми бременна жена. Докато полицаите, спазвайки закона, изчакваха сутринта, в гетото 76 роми са я изнасилвали. Впоследствие жената почина. Всички роми са знаели какво става, но никой не се е намесил да я защити. Така че, действията на полицаите са нищо, в сравнение с това, което си позволиха ромите тогава!
92
1
 
33
 
! Отговори
До Мак преди 5 години
Има какво да се направи. Спиране на помощите. Още на Коледа да ги предупредят, че помощите ще са до април, а през май ще сринат всички незаконни къщи и коптори, без право на настаняване на обитателите им в общински жилища. По-нататък всеки да се оправя сам, според законите на страната.Ако това се осъществи, ще видиш, че до септември в България ще са останали не повече от 5% от сегашното ромско население. По свое решение ще са тръгнали по света да търсят друг приемник
91
0
 
15
 
! Отговори
дфд преди 5 години
"Рязко влязоха вътре и започнаха да бият малки и големи", ами браво.Като налиташ с брадва на униформен ето това.даже жандармерията що не обяви конкурс за доброволци, такива *** дето нападат служители на реда и дънят силна музика, бих ги бил и аз без да ми мигне окото.Каквото повикало такова се обадило.
90
0
 
26
 
! Отговори
мак преди 5 години
Имат огромно чувство за безнаказаност и това, че държавата им е длъжна, щото са бедни. А бедни са, защото не учат и нямат занаят, а оттам и нямат работа. Общините могат да ги наемат да речем за почистване, ще работят и ще заслужат парите. Виновна е държавата, че с години ги толерира и дава 100 вида помощи, политиците се сещат за тях само в предизборно време. Работата е изтървана отдавна, вече не може да се направи кой знае какво без да се надигне вой за нарушаване на "правата" им.
89
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А държавата до сега какво направи ,за да спре размножаването на животните?А можеше например да спре помощите за деца на който няма средно образование или нещо друго можеше да измисли и да е законно.
88
1
 
7
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
Има групичка или групи с покривите, които лаЖат хората с една цена отначало,а след това искат 10-20 пъти повече и лъжат не само бг ,но и ромите ,за тях няма значение етноса-парите и мошеничеството са на първо място.Второ-защо се ловят хората на таквиз евтини трикове с евтина цена за покрив 60х40 м -за 120 лв !!!! От една страна се НЕ Е ХУБАВО ,че лъжат ,но ,пък ,от другата страна -може би Те си заслужават да ги лажат -ЗАРАДИ скъперничеството си . Няма таквиз цени за работа !Къде живеете БЕ хора-
87
0
 
2
 
! Отговори
маверик преди 5 години
до SP питай Бойко
86
2
 
30
 
! Отговори
K6 преди 5 години
Навремето имах решение за този проблем със силната музика, съседа ми слушаше много силно Лепа Брена, един ден поставих на максимум моя усилвател с тонколони и пуснах последния албум на Slayers и излязох от къщи за около час, от тогава тишина, полицаите са действали много неправилно, има няколко варианта , или спираш тока в махалата или докарваш една военна машина с 1000 ватови говорители и пускаш хеави метъл , или ултра звуци (микрофония) чест може и да има и други хай тек моля споделете
85
6
 
26
 
! Отговори
еврипеец преди 5 години
Българина е страхливо робче,дето кантар не го хваща!Ако боко реши да въведе данък "дишане" българина ще си запуши едната ноздра за да диша по-малко!Когато лил/авите тръгнат да ви гонят от апартаментите,тогава ще ви питам какво ще правите!?Баси нещастниците!
84
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидете в който и да е голям европейски град и ще намерите подобни квартали които са държави в държавата, където полиция не влиза, където абсолютната власт е в ръцете на местни престъпни тартори, където външни посетители ще бъдат ограбени, пребити, дори убити. Проблема с гетата е много голям, може би ще дойде време в което ще трябва да изолираме тези квартали с бетонни стени и КПП-та и да правят вътре каквото знаят.
83
0
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Колеги, до кога ще се правим на европейски разсеяни за неизбежната ситуация, към която вървим - или ние, или те? Докато станат повече от нас? До десетата Вики? Проблемът няма да се реши от самосебе си, нито с блага дума или европейски фонд.
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че в България никой няма респект спрямо полицаите, каквото и да си говорим авторитета на МВР е сринат, всички знаят че те са безсилни. Ще дам пример - силна музика в блок по сред нощ, викаш полиция и тя може единствено да виси пред входа и евентуално да направи забележка на нарушителите, които естествено се държат нагло и пренебрежително с тях. Дали ромите щяха да реагират с агресия спрямо полицай, ако бяха в САЩ? Истината е че ние станахме повече гейове и от европейските такива.
81
0
 
39
 
! Отговори
SP преди 5 години
Колко години ще продължаваме да издържаме и обрижваме тези *** които за благодарност убиват, карадат и изнасилват нашите роднини и съотечесвеници? До кога ще се толерират всички тези своеволия? Колко хора трябва още да пострада а някой от тях дори да загубят живота си за да се вземат мерки срещу тези керпичи?
80
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мене като ме нападнаха 6ма от тия да ме измамят комшиите ми гледаха от балкона и не дойдоха да ми помогнат а те виждате са задружни!
79
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е хората в тая територия да проумеят, че няма държава а трябва сами да се спасяват защото нито МВР, ДАНС, Прокуратура и Съд ги боли за гражданите
78
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рома ми иска 2000 лв. Аз му давам 1300 лв. той подскочи до небето, че били по малко после му давам още 900 лв. с 200 повече и той си трае, че са повече а след малко ми вика дай още толкова! Тия въобще не са глупави ама се правят на такива защото така им е най добре а поговорката не е луд които яде баницата а които му я дава си е баш на мястото.
77
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случва се така защото управляващите ни дебели мързели, прикриват и умаловажават ситуациите в тези махали,които в повечето случай са неЗаконни. Какво правят незаконнни къщи там? Нека ви разясня-пазят ги заради изборите. А народът,останал на територията е апатичен с право и мисли,че даже да се бунтува нищо няма да стане. Още когато убиха професора 2005 май беше имаше проблем,който сега е достигнал още по-големи размери
76
0
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Мене ме измамиха посред бял ден в Гаража ми в София и ако не бях с здрави нерви можеше да съм като доктора застрелял ромеи в гаража си! Ама не 1 а 6 *** колкото ме бяха налазили! Аз обаче подадох сигнал до МВР а те ме викнаха за обяснетие написаха преписка до Прокуратурата а прокурора ми отговори, че нямало престъпление те си искали аз съм давал.
75
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не живее и спазва правилата в държавата,няма право да живее в нея.Просто и ясно.Стига толерастия.Останалото е празни бъртвежи.Който се е интегрирал,интегрирал.Тези да поемат към джунглите.Търпимостта ни се изчерпа.Достатъчно парти се наливаха в тези безполезници.Нямат място в цивилизацията.