Opel Stock

Nissan Qashqai стана още по-добър (Видео)

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

Реклама Skoda Monte Carlo
През последните повече от 5 години, европейският автомобилен пазар е доминиран от автомобилите от SUV сегмента, в търсенето на които се наблюдава непрекъснато увеличаващ се ръст. Пазарният дял на тези коли през август тази година е бил 35.7%, което само по себе си е впечатляващо, но придобива още по-внушителни параметри на фона на резултата от година по-рано, когато SUV-та държаха “едва” 29.6%.

Колкото и разнообразни да са в момента актуалните SUV модели, техните производители трябва да изпитват респект и уважение към една единствена марка, която преди повече от 10 години направи решителна стъпка, създавайки изцяло нов автомобилен сегмент. През 2006 година Nissan представи на света първия в автомобилната история кросовър автомобил, който през следващите години се превърна в неимоверен пазарен хит и в успешна формула, върху която да стъпят повечето марки по време на разработката на своите SUV предложения.

12 години след премиерата си на международното изложение в Париж, Nissan Qashqai е по-голям и по-луксозен, и продължава да бъде все така изключително силно пазарно предложение, като доказателство за това е напълно достатъчно да се каже, той е най-продаваното SUV в Европа.

На фона на протичащите драстични промени в европейското законодателство и изместването на потребителските настроения от дизеловите към бензиновите двигатели, Nissan направи решителна стъпка и залага на един изключително компактен, но пълен с потенциал, бензинов задвижващ агрегат.




С работен обем от 1.3 литра и класическа четирицилиндрова конфигурация, но с впечатляващ набор оптимизирани и електрифицирани елементи и подсистеми, новият двигател на Nissan Qashqai разполага с всички качества, за да се превърне в перфектен избор не само за онези от потребителите, които държат на бензиновото гориво, но и на почитателите на дизеловото.

Новият високоефективен 1.3-литров DIG-T бензинов двигател на Qashqai e резултат от съвместната работа- по общо 13 проекта и 11 нови технологии, с гиганта Daimler, с който си сътрудничат през последните вече повече от 4 години. Новият мотор е преминал през повече от 40 000 часа тестове, а програмата му за валидация покрива 300 000 километра.

Качествата на новия бензинов задвижващ агрегат са до такава степен проверени и съответно удовлетворяващи, че от групата посочват впечатляващата цифра от 1 000 000 единици като очаквано годишно производство именно за него. Само за Qashqai, от Nissan очакват той да бъде интегриран в повече от 50% от представителите му.

1.3-литровият DIG-T бензинов двигател на Nissan Qashqai, който разполага и с допълнителен филтър за частици, е наличен в две мощностни версии, като по-потентната дебютира и с нова предавателна кутия. Пионерна за марката като цяло, новата седемстепенна DCT (Dual Clutch Transmission) роботизирана трансмисия обещава напълно неангажираща и приятна като изживяване работа както при ежедневна употреба в засилен градски трафик, така и при движение по високоскоростни пътища.




Новият 1.3.литров бензинов двигател е наличен във версии 140 и 160 конски сили, а съответните максимални показатели на въртящия момент са 240 и 260 Нм, и 270 Нм при модификацията с новата роботизирана трансмисия. И трите нови версии на Nissan Qashqai са с предно задвижване и отговарят на изискванията на Euro 6d-Temp стандарта.

От Nissan коментират, че новият бензинов агрегат замества актуалните предложения 1.2 115 конски сили и 1.6 163 конски сили, като обещава по-добра реакция при по-ниски обороти, по-стабилно ускорение и обща удовлетвореност от управлението по време на изпреварване.

Силно качество на новия двигател е също така и пониженият му разход на гориво, който е факт благодарение на цялостно преработване на дизайна на двигателя в сравнение с предишни бензинови версии. Областите на подобрение включват системата за впръскване на горивото, дизайна на горивната камера, намаленото триене и оптимизацията на турбокомпресора.

Допълнителен плюс, а и доказателство за увереността на Nissan в качествата на новия си мотор, е увеличеният интервал за сервизно обслужване, който вече е 30 000 вместо предишните 20 000 километра.

За крайният потребител статистически данни от развойната дейност за двигателя може и да са интересни, но още по-интересни са реалните параметри, които предлага агрегата. А те са наистина впечатляващи с оглед това, че говорим за само 1.3 литров бензинов двигател, пък бил той и оборудван с турбо. Истината е, че новият мотор на Qashqai е изненадващо еластичен, като предлага отлично потегляне от място, бързо ускорение в диапазона 80-110 км/ч, а в същото време осезаемо звуково изражение на натоварването му получаваме малко преди да се достигне онази разумна граница на работните обороти, след която просто трябва да си особено “специален” човек, за да продължиш да натискаш. Двигателят е много тих, като при нормална употреба единствените шумове, които навлизат в купето, са аеродинамичните такива и тези от гумите.

Новостите при Nissan Qashqai обаче не се изчерпват с въвеждането на новите бензинов двигател и роботизирана предавателна кутия. Моделът получава и нова версия на бордовата инфо-комуникационна и мултимедийна система NissanConnect, която обещава да предложи на собствениците на автомобила редица добавени функционалности, както и интуитивен и лесен за персонализиране интерфейс с възможност за свързване на мобилно устройство посредством Apple CarPlay и Android Auto.

Новата бордова система на Nissan Qashqai, която предлага възможност за сваляне на обновления (OTA) за навигационната и бордовата система, може да бъде надградена като функционалност с ново приложение за мобилен телефон- Door to Door Navigation, което позволява на потребителите да планират предравително своя маршрут преди да напуснат дома или работното си място, след което да изпратят подробностите към бордовата навигационна система, която също така предлага и информация в реално време за пътната обстановка чрез TomTom Premium Traffic.




NissanConnect разполага със 7-инчов екран, нови възможности за персонализация на интерфейса, гласово разпознаване, което се задейства чрез бутон на волана, 3D изобразяване на картите на навигационната система, функция Find My Car за лесно намиране на паркиран автомобил и други.

Освен с новата версия на бордовата система, Qashqai получава и нов екран на контролното табло, на който може да се подава информация завой-по-завой от навигационната система, информация за входящо обаждане или SMS и други. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Тестове BYD Mazda

BYD Experience Day с Yangwang U8 - видео

Апр 24, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Китай Тестове Авто глобус BMW BYD Citroen Geely Mercedes-Benz MG Smart Tesla

Тестовете на ADAC сочат: китайските автомобили не са това което бяха!

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Тестове Audi

Първа среща с прототипа Audi e-tron GT

Апр 19, 2024