На хоризонта – нов срив? 7-те риска пред икономиките

Признаците за нова световна криза се множат
15 окт 2018 07:10,
33
На хоризонта – нов срив? 7-те риска пред икономиките
Колаж: Osvaldo Gutierrez Gomez

Колко остава до следващия голям срив? Признаците за нова световна криза се множат, но откъде дебне най-голяма опасност?

Ето топ 7 на рисковете, подредени от "Дойче веле".

Риск първи: Огромната задлъжнялост
Неслучайно казваме: бели пари за черни дни. Светът обаче изглежда не е свикнал да пести: от 2008 година насам общата задлъжнялост е нараснала с цели 60% и в момента достига астрономическата сума от 182 трилиона (182.000.000.000.000) долара. Толкова пари липсват в обществените и частните каси по цял свят. Откъде да се вземат в такъв случай парите, които биха могли да ни спасят от нов финансов крах?

Риск втори: Бързоразвиващите се страни
Те произвеждат 40% от глобалната икономическа мощ, но продължават да са много уязвими: редица бързоразвиващи се страни насърчават вътрешното си потребление с чужди пари - най-вече с долари. Но с покачването на американските лихви тази схема ще започне да издиша, защото инвеститорите ще предпочитат да влагат парите си в САЩ. Първата жертва е Аржентина, Турция може да я последва.

Риск трети: Американската икономика
Доналд Тръмп все още успява да поддържа изкуствения икономически бум в САЩ - с данъчни подаръци и търговски бариери. Но в тази несигурна за световната търговия среда много компании предпочитат да харчат парите си, вместо да правят нови инвестиции. МВФ очаква през 2018 година да бъде достигнат пикът на икономическия ръст, след което ще започне стремглаво спускане надолу.

Риск четвърти: Търговският конфликт
Месо и зеленчуци от САЩ срещу стомана, текстил и техника от Китай: Вашингтон и Пекин взаимно си наложиха мита върху продукция на обща стойност 360 милиарда долара. МВФ е изчислил, че това ще намали икономическата мощ на САЩ с 0,9 процента, а тази на Китай - с 0,6 на сто. Ако този спор се разрасне, ще пострадат всички: световната търговия ще намалее със 17,5%, прогнозира СТО.

Риск пети: Банките
"Сенчестите банки" оперират на тъмно - извън регулирания банков сектор. Според шефа на ЕЦБ Марио Драги, тези банки представляват 40% от финансовата система на ЕС. Но и много от редовните банки нямат достатъчно резерви в случай на нов срив. В същото време само 10 години след кризата поуките явно са забравени - много компании взимат рискови кредити и задлъжняват сериозно.

Риск шести: "Твърдият" Brexit
Времето тече, а все още няма общ план за края на британското еврочленство на 29 март 2019 година. Ако не бъде постигнато споразумение за свободна търговия, само германските фирми ще трябва да плащат годишно над 3 милиарда евро за мита. А граничните контроли допълнително ще затруднят бизнеса им. Автомобилни концерни като Нисан, Тойота и БМВ по всяка вероятност ще закрият заводите си на Острова.

Риск седми: Италия
Управляващите в Рим популисти искат да изпращат италианците по-рано в пенсия, а за безработните да осигурят безусловен минимален доход. При това Италия е след Гърция най-задлъжнялата страна в Европа - има дългове за над 2,2 трилиона евро. Междувременно Гърция излезе от европейския спасителен механизъм и се опитва сама да изчисти лошите кредити на банките си.

Автор: Пол-Кристиан Бриц

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
13
 
! Отговори
stamen преди 5 години
До Анти ГЕРБТъкмо обратното е. В момента в света няма капитализъм. Капитализъм има там, където има частна собственост и частна инициатива и където държавата не се бърка в икономиката. Защото, когато държавата се бърка в икономиката, тя пречи по този начин на пазара да функционира нормално. Нито САЩ, нито Япония, нито Китай, нито ЕС днес имат нещо общо с капитализъм. Там, където държавата спасява банки и големи фирми от фалит, вместо да ги остави да си понесат последиците, говорим за социализъм
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩастливМоите съболезнования за беднотията, в която живееш ! Аз с 28 хилки едвам изкарвам месеца !
24
2
 
14
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Нали вече почти 30 години ни се натрапват "предимствата" на капитализма. Колко бил хубав, колко е хуманен, колко е проспериращ и т. н. глупости. И сега какво: излизаме от една криза, за да влезем в друга. Така е когато не се чете написаното от Карл Маркс. Човека го е доказал научно. И предсказанията му се сбъдват неумолимо.
23
1
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи идва да се каже, че си ИЗЯЛ цялото ядене за 101 поколения напред и още дори не си седнал на масата! Еми ко може да се каже само, че е време да почнем да отмираме като вид! А начините това да стане явно дори природата има по-малко въображение от нас самите, как да се случи! Та така!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Спасението е в малко смирение, и по-малко лакомия. Новите млади хора се усетиха.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Що, ето още един - листата на дърветата! Не случайно беше предложен от Дъглас Адамс в едно от продълженията на "Стопаджията". А и като се замислиш, всяко листо може да бъде банкнота с определен номинал. Налични са през по-голямата част от годината и винаги са готови за употреба, без грам необходимост от разходи за производство и свързаните с тях отчисления. Тогава ще видим как един хляб може да струва листната маса на половин Витоша...
20
2
 
4
 
! Отговори
boy.de преди 5 години
Ти пък с 4 хилки щастлив? Аз с 10 едва свързвам двата края!
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз знамДругарю света е такъв какъвто е, заради ламтежа за по-добър живот. Ти ако не си доволен, с останалите от червената секта, може да се направите комуна и там да живеете без пари, без ламтежи, като едни типични простовати и посредтвени другари-неудачници - ще е интересно за колко дни ще се самоизядете.
18
3
 
15
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
ВСИЧКО ИДВА ОТ ЛАМТЕЖА ЗА ПАРИ, ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ. ДОКАТО ПАРИТЕ ОТПАДНАТ ЩЕ Е ТАКА. И ТОВА ЩЕ СТАНЕ !
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Война за ресурси ,глад за ресурси кара капитал да гледа към Русия...Там има всичко, което те вече нямат...
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСамо, когато икономиките емитират дълг, само тогава са зависими и на юздичка. Незадлъжнелия човек не е интересен на банките и икономиката. Малко уточнение. Не е 'само', икономиките винаги съществувата на създаването на пари-дълг от въздуха, не 'само', а 'винаги'. В един момент балона се пука, после пак се надува, и си мислят, че така ще карат до безкрайност, но забравят, че за икономиката трябват и ресурси, а ресурси останаха на много малко места.
15
15
 
9
 
! Отговори
Щастлив преди 5 години
До АнонименСветът все загива, все е пред колапс обаче хората си живеят щастливо и охолно!Аз съм на 4 хилки и си живея добре, само некадърниците и смотяняците са зле при демокрацията и се оплакват от бедност и икономически сривове.
14
0
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Глупости.Потреблението на промишлени продукти се свива ,а конкуренцията изостря ;) Според мен срива ще е първото тримесечие на следващата годин.По коледа потреблението традиционно расте ,а след това са най слабите месеци.Очаквам тогава да се сринат борсите. Аз залагам на Китай в дългосрочен план. Вишите кетапи там се плащат и са по над 20 000 $ няма голяма задлъжнялост и ЕС. Добре прави и Китай че инвестира в Африка.Със всичките си проблеми там няма какво да притиска потреблението.Паднаха и няко
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът все загива, все е пред колапс обаче хората си живеят щастливо и охолно!А ние все сме много добре, все нямаме заеми, икономиката ни расте с най- бързи темпове/ лъжи още от времето на правешкият хитрец, осъвършенствани от мутрата-премиер/ но...живеем бедно и хората са отчаяни!За това два милиона млади напуснаха,но пък за чиновници,престъпници *** милиционери е РАЙ!!!!
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е спасението- имоти и злато?
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче Веле и икономика!? Това някаква шега ли е? Женичките да си гледат ревливите истории с имигранти, *** и т.н., нямате акъл за сериозни теми като световната икономика. Нова финансова криза и последвала рецесия, в следващите 10 години няма да има, но естествено ще има забавяне на ръста. САЩ, Китай и Индия ще останат икономически лидери, ЕС, Русия и Япония ще изостават
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само, когато икономиките емитират дълг, само тогава са зависими и на юздичка. Не задлъжнелия човек не е интересен на банките и икономиката.
9
4
 
13
 
! Отговори
Danniboy преди 5 години
На макро ниво Америка ще кихне и гореспоменатите ще се разболеят тежко, а някои ще умрат (Аржентина, Турция). Просто те печатат парите, с които купуват ресурси, после си ги вземат обратно за ДЦК. Перфектна схема. А на микро ниво проблема са лесните пари. С тях богатите стават по-богати, купувайки имоти и препродавайки или отдавайки под наем, а бедните по-бедни. Цените на активите растат изкуствено и средната класа се спихва. Увеличение на лихвите няма да е лошо. Нека някои хора се поосвестят.
8
6
 
5
 
! Отговори
Ав$$$тралийски долар преди 5 години
Що не си пишеш в някой австралийски сайт на австралийски език, или още по-добре, *** да се разходиш в някой парк в близост до "Сидни Австралия", с повечко крокодили и отровни змии.
7
1
 
22
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
На кого дължат пари всички ?