Един брутален свят – на шпионаж, репресии, убийства...

Международният шпионаж винаги е бил инструмент на правителствата
Обновена: 15 окт 2018 06:46 | 14 окт 2018 21:40, Елка Василева
213
Един брутален свят – на шпионаж, репресии, убийства...
Снимка: Reuters

От неубедителни алибита като посещаване на катедрали до публично разкриване на техни лични данни, ново поколение руски и други убийци и шпиони все по-често биват публично изобличени и често вземани на подбив.

Няма обаче нищо смешно в странното им поведение, нито в това как все по-голям брой държави като че ли нехаят, когато техни агенти бъдат изобличени.

Все по-репресивните диктатури по света - не само Русия, а Китай, Саудитска Арабия и други - затягат хватката си у дома и в чужбина, а шпионажът и убийствата заемат все по-централно място на политическата сцена, пише Питър Апс* за Ройтерс.

Международният шпионаж и поръчковите убийства винаги са били инструменти, използвани от правителствата. Но въпреки спиращите дъха спекулации в шпионските романи и журналистическите дописки тези дейности традиционно са стриктно контролирани. Има негласни споразумения убийствата да се свеждат до минимум, особено на чужд терен. След седмица, през която бе отвлечен или убит саудитски журналист в Турция, изчезна безследно високопоставен китайски представител, оглавяващ Интерпол и западни държави разобличиха дейности на руското военно разузнаване, правилата се променят бързо.

След колебливо начало Западът се опитва да отговори на това предизвикателство.

По-стриктното наблюдение и информационната революция в по-широк аспект направиха така, че операциите под прикритие да бъдат по-лесни за проследяване и разкриване. Миналата седмица бяха публикувани видимо координирани британски, холандски и американски правителствени доклади за руски кибершпионаж и други видове шпионски дейности. Холандският доклад, разкриващ детайли за явните опити на четирима руски агенти да пробият информационните системи на Организацията за забрана на химическите оръжия - бе особено подробен. Той съдържаше включително регистрационни номера на автомобили и документи за самоличност. Журналисти и други представители на гражданското общество, занимаващи се с проучвания, имат повече достъп до данни от когато и да било. Базираният в Обединеното кралство разследващ уебсайт "Белингкет" събра вече достъпни в публичната сфера информации, за да установи самоличността и на двамата предполагаеми участници в отравянето на бивш руски шпионин в английския град Солсбъри.

Но целите на този тип шпионаж също се разширяват и променят. Традиционно - и не без основание - САЩ и съюзниците им се притесняват най-вече, че чуждестранни шпиони могат да откраднат техни държавни тайни. Това остава голяма заплаха, тъй като кибератаките позволяват сдобиване с невъобразими навремето количества данни. Но разузнавателните служби са все по-обезпокоени от изкривяването на демократичните процеси и създаването на фалшиви истории с политически цели. За шпионите на автократичните държави като че ли няма нищо по-важно от това да гарантират техните правителства да могат да се доберат, да сплашат, а понякога и да убият, вътрешни врагове, търсещи убежище в чужбина.

Това явление, изглежда, е сред най-бързо разрастващите се. Демонстрирането на дългата ръка на Кремъл - и следователно сплашването на други руснаци зад граница, в това число олигарси, дисиденти и други бивши шпиони - се смята от мнозина за основен мотив за нападението с нервнопаралитичното вещество Новичок срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри по-рано тази година.

То бе предшествано от редица смъртни случаи на руски емигранти, някои от които също се подозираше, че са свързани с разузнавателните служби на Москва. Русия неизменно отрича подобни обвинения. Макар че руският президент Владимир Путин може би е най-често виненият световен лидер за подозрителни смъртни случаи в чужбина, други все по-често се сблъскват с обвинения за подобни дейности.

Властите в Турция казаха, че според тях известният саудитски журналист Джамал Хашоги е бил убит на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул от екип агенти, пристигнали в страната в същия ден и заминали си може би с разчлененото му тяло.

Саудитски представители отрекоха страната им да е замесена в убийство, но на кадри от камери за видеонаблюдение, излъчени по турската телевизия, се вижда как журналистът влиза в сградата и повече не се появява.

Автократичните държави, изглежда, все по-малко ги е грижа дали някой вярва на опитите им за опровержение, нито дали са достоверни. Даже напротив - като че ли разпространяват посланието, че никой не е в безопасност да бъде следен от тях или да бъдат предприети преки действия срещу него, особено собствените им граждани.

Това не означава непременно убийство - понякога сплашването има по-меки форми. Китайските власти отдавна опитват да запушат устите на дисиденти зад граница, особено от мюсюлманското уйгурско малцинство, чрез заплахи към семействата им в Китай. Това лято няколко чуждестранни активисти, базирани в Хонконг, и техните семейства във Великобритания и в други страни получиха анонимни писма със заплахи, явно от някой "прокитайски" настроен, както може да се предположи. В други случаи Пекин опитва да сътрудничи с чужди правителства при изземането на активи, принадлежащи на китайски длъжностни лица и хора от бизнеса, обвинени в различни форми на корупция.

Властта и престижът дават само ограничена закрила. Китайският представител по сигурността и президент на Интерпол Мън Хунвей изчезна при посещение в Китай. На 7 октомври китайското правителство разкри, че го държи под стража и че срещу него се води разследване за "закононарушения". Това стана в същата седмица, в която се случиха и няколко други неща, всички от които бяха видимо свързани с охлаждане на отношения и недоволство, включително отказването на виза за високопоставен редактор на "Файненшъл таймс" в Хонконг.

Журналистите, изглежда, често са изложени на известен риск. Двама руски репортери бяха убити в Централноафриканската република по-рано тази година, след като, както се твърди, са водели разследване за компанията "Вагнер" - базиран в Москва частен военен подизпълнител. Малтийската репортерка Дафне Каруана Галиция бе убита миналата година с кола бомба, след като е разследвала корупция, която според твърдения, е свързана с Русия. Дали такива действия са ръководени от руското правителство, организираната престъпност, бизнеса или и от трите, далеч не е ясно, но експерти, следящи темата отблизо, казват, че те често са тясно свързани.

Западните държави още обмислят как да постъпват при такива действия, също както в случаи на предполагаема намеса в избори, хакерски атаки и разрастващ се спектър от шпионски дейности.

Говори се, че се обсъждат различни варианти, не на последно място мерки срещу прането на руски, китайски и други чуждестранни пари чрез големите финансови центрове като Лондон. По-конкретно британският и холандският доклад за предполагаемите руски дейности навеждат на мисълта, че тези страни смятат публичното оповестяване на тайни операции като друго мощно оръжие.

Дали това е достатъчно да доведе до промяна в поведението на тези страни на международната сцена, е друг въпрос. Засега авторитарните държави по света изглежда знаят точно какво искат да направят. И въпреки че отричат с половин уста, те искат всеки да знае какво вършат.

* Питър Апс е колумнист, пише коментари за международни отношения, глобализация, конфликти и други въпроси. Изразените тук мнения са негови лични - бел. на Ройтерс
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...toi Snoudan vi go nabi ..mnogo hubavo na vas "demokratite " !!!
108
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.pochnah da cheta I parvo si pomislih DW ...a to bilo Roiters ?!!.....hvani edinia ta odari drugia !
107
7
 
2
 
! Отговори
Кремълския педераст преди 5 години
Се провали отново..Новите санкции идат ;)
106
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Уикилийкс стана пределно ясно че западът иска в България да има политици за които има хиляди компромати - корупция,връзки с Русия, каквото искате, и после явно тая информация се използва за изнудване да се води политика като страната се източва за западаааа. Неслучайно сме на този хал.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия моди не са ли изнесени като нови най-напред на запад. Кастро кой се е опитвал 400 пъти да го убие, да не е Путин?Абе 111 място си е заслужено, даже е малко.
104
13
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 116Кво?Кое трябва да вземем според теб за да е вярно по твоите представи? Анимациите на ракети и друго оръжие?!Аз се сещам само за:- Източна Украйна и Крим- Грузия- Малайзийски боинг-Анна Политковская-Андрей Луговой и ГОСТ ДУМАТА и полония изпит от А.Литвиненко-Сещам се за думите на Литвиненко за Путин и взривовете от ФСБ-Сещам се за Борис Березовски- Борис Немцов-Атентата Норд Ост и невинните жертви на режима- Атентата в Беслан и нвеинните жертви на режима-Б.Немцов
103
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е редовната журналистическа практика: събираш разни подвеждащи заглавия, обобщаваш каквото ти харесва без да влизаш в детайли и повтаряш същата измишльотина с която си започнал преди година.После *** им доказвай че не били компютри а компоти.Такава журналистика върви само на инфантилните американци, за които всички, които не са съгласни с тях, са bad guys.
102
1
 
1
 
! Отговори
A преди 5 години
До АнонименЗа разлика от вас - добричките.
101
6
 
18
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 112"преди руснаците да нападнат Украйна"ЛЕЛЕ КОЛКО СИ НАИВЕНРусия нападна Грузия след като последната почна да избива руски миротворци и гражданското население в Южна ОсетияКолко дни трябваха на Руската армия да реши Грузинския конфликт?И ти НАИВНИ ЧОВЕЧЕ МИСЛИШ ЧЕ ПОЧТИ ПЕТ ГОДИНИ РУСКАТА АРМИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С УКРАИНСКАТА "АРМИЯ" (при последния сбор на новобранци 80% не са се явили) СВРЪХМОТИВИРАНА и по НАТОВСКИ ОБРАЗЕЦ
100
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 112Защо нашите се изнасят на запад1. Целокупния запад не признава дипломи освен на собствените си университети - Учиш в Китай(леле как се учи там ако знаете засрамват всичко и всички) или Русия губиш 5 години от живота си и реализация в БГ - НЕ, На запад - НЕ, В РФ веднага ти предлагат позиция но понеже си Чужденец няма да ти предложат шевско място2. Целокупния запад не приема технологии ако не са сертифицирани от тях - Това за Маниаците ИзобретателиИ аз ще съм принуден на запад да уча
99
12
 
9
 
! Отговори
До Калоян преди 5 години
Хаха то затова всички българи предпочетоха и се изнесоха на запад, а не в русия - реален показател, кой колко има доверие в Русия и кой колко има доверие в западните страни. И друго ще ти кажа, преди руснаците да нападнат Украйна нямах никакво мнение за тях - дори бих казал леко положително. Към днешна дата обаче, след всичките престъплеония, лъжи и подмолности които натвориха руснаците определено мога да кажа, че ме ОТВРАЩАВАТ! Дали съм единствения, как мислиш?
98
3
 
5
 
! Отговори
Този запенен пасквил преди 5 години
от DW ли е произведен?
97
4
 
5
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До рускиня "А вие защо биете ***" е редовната реакция на пре*баните рускини.
96
3
 
7
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До рускиня до 115 Е проблем има и той е мноого голям. Дяволът е в детайлите. Путин не смее да се *** с германците, както с нас българите. ЮП - цена завишена 3-4 пъти, скочи от 1,5 млрд на 4,2 млрд. Газпром 51% в съвместното дружество. Пари-заем от Гпром, като заема се връща с транзитните такси, определяни от Газпром. За 30г. нула възвращаемост на проекта за България. След тях пак гол к*р. Изпълнител - руски олигарх, близък на Путин. Далавера за Русия и предателите от България.
95
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Скъп Газ през Южен поток проект(ако беше реализиран)Доставка до България по тръба Черно море - 1000км+Трансферна такса -Транзитна такса НЯМА- Обем на доставката 2,5-2,9 мил Кубометра ГазПРИХОДИ от Южен Поток (примерни)Дължина поне 500км+1/2 Трансферна такса(50% собственост на БГ)+Транзитна такса - Държавна - Изплащане заемОБЕМИ до 50 мил кубометра за година(+ нашите доставки 2,5-2,9 мил кубометра за година)
94
3
 
8
 
! Отговори
To6 преди 5 години
ИНТЕРЕСНО, ЗАЩО НЯМА НИЩО ЗА США, БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА ???
93
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Скъп ГАЗ продДоставка до Германия през Северен Поток 1200км под моретоНЯМА ТРАНЗИТНА ТАКСА има само Транспортна таксаОбеми Северен поток 1 до 55мил кубометра за годинаСеверен поток 2 още 55мил кубометра за година отстъпка за обемТоест доставката до Германия е по-евтина и като по-къса и по-нова инфраструктура и по-големи обеми(до 20 пъти)
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не пропускаме престъпленията на родния Кинтекс, който превръщаше най-красивите и умни момичета в ***, мотивирайки ги, че ще служат на Държавна сигурност, като шпионират клиентите си.Опитаха се и мен да вкарат в този път, но аз се измъкнах не защото щатният изнасилвач на ДС ме е предупредил и ме е научил как да се измъкна.Прабаба ми е дъщеря на Поп Харитон и тя ме беше научила:" Когато си най-заплашена , помоли се на бог и той ще сложи в устата ти думите, които ще те спасят!"
91
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Хората които тръбят "СКЪП ГАЗ" и прочие АМА БЪКЕЛ НЕ РАЗБИРАТ(ДА БЯХА ПРОЧЕЛИ МАЛКО ПО ВЪПРОСА) КАК СЕ ФОРМИРА ЦЕНАТА НА ГАЗътЦена на РФ граница +Цена на ГАЗът до България+ Цена трансфер + Цена транзит (През Украйна и Румъния по права линия е над 900км реално е към 1100-1200км тръбопроводи)- Обем на доставката(2,5-2,9 милиона кубометра за год)- други споразуменияЦена до Германия+Цена Трансфер/Транзит - Тръбопроводи Украйна, Унгария, Австрия 1800км- Обеми доставка (50 мил кубометра за
90
9
 
8
 
! Отговори
рускиня до 115 преди 5 години
"на "братска" Русия никога не и е пукало за "братска" България. .цакат ни с скъпа газ".1."Братска България" позволява оскверняване на паметници на съветски воини.2.За "братство" си спомняш само когато се наложи да бъкнеш в портмонето3. България е научила "братската" Русия на термин "only business".4.С Германия Русия развива няколко енергийни проекта, като това е калкулирано в цената на енергоносители 6. на България е било предложено-Бургас-Александр, Южен поток, Белене-тя отказа.E,къде е проблем