Жилищата ни поскъпват по-бързо от средното за ЕС

Прогнозират плавен ръст на лихвите по кредити
54
Жилищата ни поскъпват по-бързо от средното за ЕС
Снимка: архив, БулФото

Минимално покачване на лихвите по потребителските заеми отчитат последните данни на БНБ.

Според прогнозите от средата на следващата година ще започне и плавно поскъпване на ипотечните заеми, предаде bTV.

Данните на Евростат поставят България на шесто място по ръст в цените на имотите в Европейския съюз за последната година.

Жилищата у нас са поскъпнали със 7.5% на фона на средно 4,3% в Европейския съюз.

Най-високи остават цените в столицата. Покупката на 7 от 10 апартамента в София става с ипотека, показват анализите.

Най-малък е делът на сделките с ипотечни заеми в Пловдив. Именно жилищата под тепетата обаче са поскъпнали най-много в страната с близо 10% за последните девет месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказва се, че намесата на брокерите, оскъпява апартаментите за купувачите между 6% и 12%. Отделно има и такси по сделката.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелките в ж.к.Младост в София са едни от най-скъпите - около 1000 евро за квадратен метър жилищна площ, за двустаен апартамент. За тристайните по-малко, за едностайните повече. Един стандартен двустаен апартамент от 64 квадрата, е около 64000 евро. Купуват обикновено хора, които имат някакви събрани пари, най-често от продажба на имот и някакви спестени, а за недостигащата част теглят кредит. Примерно 30000-40000 евро налични и 24000-34000 евро кредит. Вноската не е чак толкова голяма за двама
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е сега имам седемстотин лева спестени и един ипотечен и един потребителски ще теглим и ще взема една панелка за 94 хиляди евро, аз и жената общо изкарваме 1600 лева едно дете имаме и правим сметка за второ, моя дядо и нейната баба и те ще дават пенсията за да покриваме вноската за кредита, пък за хляб ще го мислим от къде и как. Важното е покирв да има над главата нали? Шегувам се.. споко. Искам профил на купувача в София - този дето вади 1500 евкро за квадратен метър панел, искам да го видя?
39
1
 
6
 
! Отговори
Легототоман преди 5 години
Като си вземеш наема, вземи и си купи нова клавиатура!
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OTOMAN LEGACY.."Tri apartamenta imam..koito MI nosyat 1200 lv ot naem.."И ако си ги купил за 3х 200 000: това е невероятно добра инвестиция. Ще ги избиеш след около 50 години, без да мислим за данъци и поддръжка(с тях - след 60 години). Сега разбирам защо анадолците са икономически гении. Гледай как дръпнаха последния месец-два. Само посоката на дърпане е грешна, ама няма лошо.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те поскъпват, ама има ли кой да купува?!?Че гледам едни и същи обяви се въртят с месеци, и никой не ги взема...Нали знаете до какво може да доведе това изкуствено задържане на високи цени...
36
0
 
6
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Za Brokerite..Na 10, 9 sa lapachi! Ne I'm se vruzvayte! Hvanete si advokat...koyto poznavate mnogo dobre! Shte si spestite 5% ot cenata!
35
1
 
2
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Izbora e tvoy..Da si sobstvenik ili naematel....Sofia..Varna..Plovdiv ima studenti koito tursyat pod naem jilishta..10lvm2
34
5
 
5
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Bulgarina osven da jivee pri mayka si..drugo nemoje...Tri apartamenta imam..koito MI nosyat 1200 lv ot naem..Jilishtata sa kapital...
33
3
 
5
 
! Отговори
Петя преди 5 години
И как го сметнаха че догодина ще се качват лихвите??
32
5
 
18
 
! Отговори
дед Мароз преди 5 години
Балонът се надува, надува, надува.Надувайте момчетада стане на парчета!Пук!И всички клякат долу :)
31
2
 
5
 
! Отговори
Панелия преди 5 години
Бум на панелно строителство 70-те години на миналия век.Експлоатационен срок - 50 години.Правете си сметката добре.
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм свидетел как се купува апартамент за 60К лева на замазка с поставени врати и прозорци(2010 година сграда в провинцията)Прави се баня,кухня..всичко.И сега се продава за 70К евро.Ей такива тарикати надуват цените.
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените ги надуват собствениците,защото българина все се мисли за тарикат и гледа да излашка другия.Да може после на кафе в мола да се хвали как е взел повече пари за коптора си.Чул,че комшията си продава торището за едни пари и сложил 5 бона отгоре,понеже сменил 2 прозореца.
28
3
 
21
 
! Отговори
Вълнаро преди 5 години
Шматка, грешиш. Няма да каже фссс, а направо едно мощно БУМ. Който се е повел по брокерски акъл, все се е удавил. Познавам доста брокери, само двама наистина знаят правилата и изобщо за какво им се плаща. Другото е провинциална ***, решена да направи некой леф на всяка цена. Който иска да ме обори, но културно ако обичате. Защото и аз мога да псувам.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Имотен балон в СофияА спомняте ли си през 2005 г га банкянския стана кмет и каза, че ще направи софето най-скъпия град. Само не уточни най-скъп в бантустан или в света?
26
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давайте по 400 евро на месец наем за мухлясала панелна гарсониера в Люлин и не пискайте. Свое жилище няма да можете да си купите. Соца свърши, няма Държава, която да строи по 70 хиляди нови жилища на година и да ги раздава с безлихвен заем, по себестойност на цървуланковците, първо поколение граждани. Искахте демокрация, имате я. На Запад е така - много парии, малко богати. В Харлем наем на 60 кв стар апартамент е 4500 долара, паркомясто 1000 д на месец. МРЗ след данъци 1500 д на месец.
25
3
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Тоя балон ще каже фъсссс в най скоро време но лошото е че ще повлече цялата икономика надолу.Няма никаква логика да поскъпва стока която я има в огромен излишък.Във Варна старото строителство масово запустява.Същото се вижда веме и при новото.Ако преди няколко години се виждаха населени апартаменти преди акт 16 днес има кооперации въведени в експлоатация преди 2-3г и все още са празни.
24
2
 
29
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Цените на жилищата в София са извратено високи на фона на заплатите. Масовите заплати са от 1000 до 1500 лева. Само в ИТ сферата, лекари, адвокати и нишови професии взимат повече. Живота в София стана непоносимо скъп.
23
1
 
25
 
! Отговори
X преди 5 години
Медиите духает балон скоро време ще грамне,90% новостроики празни,стига да манипулирате хора.