Метеоритни парчета паднаха над жилищен дом в Япония

Възрастта на метеорита е около 4,5 милиарда години
Обновена: 13 окт 2018 17:41 | 13 окт 2018 17:32, Елка Василева
25
Метеоритни парчета паднаха над жилищен дом в Япония
Снимка: архив, Reuters

Няколко малки метеоритни парчета са паднали над жилищен дом в японския гр. Комаки, префектура Айчи, на 26 септември, съобщи ТАСС.

Метеоритните фрагменти са повредили покрива. Хората в сградата са чули силен звук от удара и тя се е разтресла.

След огледа на покрива са намерени три камъка с размер 10, 5 и 4 см. Всеки от тях от едната страна е обгорял.

Камъните са взети за експертиза от специалисти на Националния музей на науката. Изводът им е, че това са фрагменти от метеорит на възраст около 4,5 милиарда години. Те имат магнитни свойства и привличат метални предмети.

Изследването на образците ще продължи. Японските учени подготвят вписването им в международния регистър, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Японияметеорит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
На снимката виждам четири камъка... или се бъркам?!? :)
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камъните падат, падат от небето..........
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е, да се изгради орбитална защита. Животът ми е прекалено хубав, дюза да си позволява каквито и да е рискове...
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че тия отломки който преди съм виждал изглеждаха точно така защото бяха от сръбски снаряди с обеднен уран при войната в Босна.Виждал съм подобни и от паднали високопробивни военни ракети това прилича на част от пробивната сърцевина и е предназначено да пробива тежко бронирани мишени нл никой не е видял ракета.Тоест прилича само на едно подобрена версия на безгилзово магнитно оръдие тоест любимия ви рейлгън от компютърните игри и случайно и САЩ и Русия и Япония разработват такива и там.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината статия разчита на неграмотността на населението.Има и метални метеорити но нито един няма магнитни свойства защото за тази цел е нужно да има магнитен индукционен процес а той изисква двоен слой от горещ метал единия твърд другия течен тоест като условията в земното ядро.Обекти с диаметър под 1000 км не могат да имат магнитно поле освен ако не са намагнитени от външен източник но тогава след контакта с източника полето бързо изчезва.Преди също съм виждал такива отломки.
20
4
 
3
 
! Отговори
й преди 5 години
До neo5пич, ти направо ми върна вярата в българина !не помня от кога не бях чувал българин, който да може да мисли !!!!естественно че не са метеорити, повече от очевидно е !по-интересен е въпросът какво са тогава и от къде са се взели - ти какво мислиш ?
19
3
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Скъсали оризовата хартия на покрива с гръм и трясък...
18
9
 
8
 
! Отговори
neo5 преди 5 години
"След огледа на покрива са намерени три камъка с размер 10, 5 и 4 см. Всеки от тях от едната страна е обгорял."Как от едната страна показно обгорели, те като навлязат в атмосферата се нагряват еднакво цялостно, нажежават до червено. Вие мен за какъв ме взимате?! :Ю
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този камък на снимката е по-скоро на 4,5 години и е ползван в огнище или барбекю. Истински паднал метеорит има следи от топене и само трудно-топим материал издържа Жалко че не съм виждал истински, но знаете какво остава в ковашка пещ примерно като шлака
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано са си запазили един-два. И покрива ще могат да си оправят и ще са финансово обезпечени до края на дните си :)
15
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До до 10АБСОЛЮТНО ГУБИШ В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ ! НЕ 10СМ А 1 СМ ЩЕ ПРОБИЕ ПОКРИВА НА 100 ЕТАЖНА СГРАДА И ЩЕ СЛЕЗЕ В МАЗЕТО!!ЗАВИСИ ОТ КАКЪВ МАТЕРИАЛ Е! АКО Е ТИТАН ПОРАЖЕНИЯТА ЩЕ СА СЕРИОЗНИ А МОЖЕ ДА Е НЕЩО МНОГО ТЕЖКО ТОГАВА ПАК ЩЕ ИМА ДОБРИ ПОРАЖЕНИЯ!И МЕТЕОРИТИТЕ ПАДАТ СЪС СКОРОСТ 13 ДО 70 КИЛОМЕТРА В СЕКУНДА! ПЕШЕ ГО В НЕТА! КОЕТО ЗНАЧИ 50 000 КИЛОМЕТРА В ЧАС ДО 250 ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА В ЧАС
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен -Как точно се пада НАД нещо?джурналето е искал да подчертае, че метеоритните късове са паднали на външната страна на покрива, а не някой да си помисли, че са паднали изпод покрива.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Южна Африка една застрахователна компания застрахова дори срещу удар от метеорит,от порядъка на милиарди,всичко това е реклама, разбира се.Но след този случай предполагам ще променят цените.Все пак случва се. А пък японците изпуснаха джакпота в Южна Африка.
12
5
 
3
 
! Отговори
до №10 преди 5 години
Малко глупаво изказване не мислиш ли ? Скороста най-малкото се убива АДСКИ много от триенето и съпротивлението на атмосверата. Максималната скорост посигната при свободно падане е към 1000 км/ч. Не мисля,че този метеорит се е движел с много по-висока скорост от това, така,че без проблем това парче може да не пробие каквото и да е . Това не ти е метеорит с големи размери.
11
1
 
12
 
! Отговори
роко преди 5 години
На метеорита, цената е по скъпа от злато.... може да си построят нова къща с тях...
10
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА!!!АКО ГИ БЕШЕ УДАРИЛ МЕТЕОРИТ СЪС РАЗМЕРИ 10 САНТИМЕТРА ЩЕШЕ ДА СЛЕЗЕ НАПРАВО В МАЗЕТО ОТ ПОКРИВА И ТО ПРИ 10 ЕТАЖНА СГРАДА И ПОВЕЧЕ!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таванът пада, метеоритът - не.
8
9
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
кой ли ги е направил преди толкова много години?той света май не е толкова стар ама айде карай ще вярваме че е така
7
4
 
13
 
! Отговори
Дали са от метеорит? преди 5 години
За мен на снимката това са като парчета от шоколадова пита ,, Моцарт". Поне така изглеждат тия дето продават в гръцката сладкарница на Дондуков.
6
2
 
6
 
! Отговори
загубени в превода преди 5 години
мое ли бе, тия дето ви плащат не ви ли четат?! или ви дават по 3 500 рубли, минимална.