Какво се случва с тялото ви докато пътувате?

Летенето крие риск от излагане на повишени нива на радиация
12 окт 2018 10:00, Михаела Лазарова
7
Какво се случва с тялото ви докато пътувате?
Снимка: istock

Пътуването за някои е мечта, за други начин на живот. Прекрасно е да обикаляте света, да се наслаждавате на приказни гледки, да се запознавате с чужди култури, да опитвате непознати ястия. Изобщо пътуването дава огромна наслада, която не може да се замени с нищо друго. Пък и планетата ни е надарена с толкова вълшебни места, че цял един живот не стига да се обиколят всичките.

Всичко дотук е прекрасно, но запитвали ли сте се какво всъщност се случва с тялото ви, докато пътувате? Крехкият човешки организъм изпитва затруднения дори при най-малките промени в околната среда. Когато сте родени в определен географски регион, тялото ви се е адаптирало към климатичните особености, водата в региона, специфичните микроорганизми, въздуха на това място.

Когато рязко смените обстановката, в тялото се случват не особено приятни неща, които може да не изглежда, че ви се отразяват зле, но е така.

Ето каква е негативната страна на иначе прекрасните пътешествия, които обичате да предприемате.

Нарушава се кръвообращението

Ако пътувате на дълги разстояния, това предизвиква схващания в крайниците, притискане на органи заради продължителното седене, подуване и отичане на краката, кръвен застой, крампи в мускулите. В допълнение промяната в налягането при летене натоварва кръвообращението и крие риск от поява на тромби и съсиреци.

Инфекции

Пътуването към отдалечени райони с друг климат и непознати патогени крие риск от различни инфекции, някои от които опасни за живота. Без значение с какъв транспорт пътувате, можете да се заразите още на борда, особено ако пътуват пътници от други държави и континенти. Най-често се появява така наречената пътническа диария.

Пътешествието до повечето тропически страни и острови крие риск от подобна диария, тъй като водата и местната храна съдържат бактерии, предизвикващи стомашно-чревни проблеми. Избягвайте да пиете вода от чешмата и да измивате плодовете и зеленчуците си с тази вода. Препоръчително е и морските дарове да се консумират с повишено внимание.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
за тва ежедневно пращам алтън наброс и онова Xюмне коларов да пътуват. полезно е за редакционния талант и нивото на журмалистиката.
6
1
 
0
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Май часовата разлика остава най-малкия проблем при дълъг полет. А в Европа и у нас вдигнаха егати истерията заради един час смяна на зимно-лятно време на 6 месеца.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мише, а как пътуването влияе на секса?
4
0
 
0
 
! Отговори
Що не разчопкате преди 5 години
темата и с другите незабравими впечатления, дето може и да ви се лепнат за цял живот. Като разните тропически болести и ***, от които може да няма отърване. И не ме разбирайте погрешно, в никакъв случай не казвам да не се пътува, но нека се прави с малко повече мисъл и отговорност към себе си и околните. Знам, че принципът "чукча писатель, чукча не читатель" днес е все по-разпространен, но с цената на малко време за четене по темата, човек може да си спести големи ядове и проблеми занапред.
3
1
 
3
 
! Отговори
пепи преди 5 години
Аз съм шофер и като хапна буркан боб се скъсвам да *** по пътя.Карам вътрешни курсове в Испания.Боб има много по магазините ,пътища много тъй че и пръдня има много.ама аз не преча на никого.преди да стигна точките изпърдявам всичко.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амииии - значи аз съм вече готов за погребение, така ли?
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво става ако не пътувате? ЗатъпявЪте и развивате Стокхоумския синдром в панелната килия и пишете кyхи статии за пробити сайтове.Поздрави от дъждовно сидни австралия.