(Без)Вредни и достъпни: Две деца в болница от енергийни напитки

Седмокласник и осмокласник са били прединфарктно състояние
5 окт 2018 18:00,
33
(Без)Вредни и достъпни: Две деца в болница от енергийни напитки
Снимка: Pixabay

Двама ученици от Враца са били приети по спешност в болницата в прединфарктно състояние.

Медиците смятат, че най-вероятната причина за състоянието им е прекомерна употреба на енергийни напитки.

Едно от децата е в седми клас и припаднало в училище, след като първо се вцепенило, а после започнало да се бие по гърдите като при задушаване. Веднага била повикана линейка, а по-късно станало ясно, че момчето е изпило 10 енергийни напитки.

Детето е било забелязано от съучениците си и често да пуши трева, пишат от "24 часа".

Друго момче, в 8 клас, било прието в болницата с абсолютно същите симптоми. Признал пред лекарите, че е изпил над 2 л енергийни напитки.

Учителите споделят, че родителите на децата често се оплакват от това, че близо до учебните заведения се продават енергийни напитки свободно. Около училищата се навъртали и наркодилъри.

Наркотиците са очевидният проблем, защото за тях и за въздействията им върху организма се знае много. Още повече, че употребата, а и разпространението на наркотични вещества е строго забранена от закона.

При встъпването си в длъжност преди няколко месеца шефът на областното управление на МВР Янко Янколов обяви засилен контрол около училищата и предприе няколко акции за ограничаване на разпространението на дрогата. Явно обаче предприетите мерки не са достатъчни, а учителите съветват родителите да подготвят децата си и да ги предупреждават за опасностите, които ги дебнат по време на пубертета. През есента на миналата година Враца бе разтърсена от вестта за починало в съня си 18-годишно момче.

Ако има засилен контрол за употребата и разпространението на наркотици, то по друг начин, обаче, стои въпросът с енергийните напитки. Ако тяхната продажба е забранена вътре в самите лафки на учебните заведения, то около тях всяко непълнолетно лице може да си купи кенче.

След случая с Кристиян – различни институции обявиха засилени мерки за разпространяването на дрогата около училищата и забрана близо до тях да се продават алкохол и енергийни напитки, но явно те не са дали резултат.

Проблемът със свободната продажба на енергийни напитки на непълнолетни лица не е само около училищата. Проблемът е навсякъде, а той става още по-голям, когато енергийната напитка бъде примесена с други субстанции, които могат, за жалост, да бъдат купени също толкова свободно.

Енергийната напитка, примесена с алкохол, може да повлияе пагубно на сърцето и да доведе до инфаркт. Те, обаче, се продават напълно свободно, а мерките за контрол са почти никакви.

Проблемът става още по-голям, тъй като по малките градове младежите влизат необезпокоявани в нощните заведения и клубове, а проверки на лични карти рядко се правят. Вътре, обаче, консумацията на алкохол е съвсем свободна, а към питието младежите често поръчват и енергийни напитки.

Според Министерство на здравеопазването комбинираният прием на енергийни напитки с алкохол и/ или наркотични вещества, крие значителен здравен риск, особено при млади хора, тъй като стимулиращия ефект на енергийните напитки скрива токсичното действие на алкохола и наркотичните вещества. 

Освен това, при консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма.

А децата са още по-рискова група.

При висока консумация на енергийни напитки може да има неблагоприятно въздействие върху мозъчната дейност, тъй като в тях се съдържа веществото таурин. Освен това, d-глюкоронолактонът може да доведе до нарушения в дейността на бъбреците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой допуска тези напитки -депутатите -защо -ами защото се печели .От здравето на децата Ви също се печели само че ако са болни
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те не са за болница с тая всичката енергия в тях трябва да ги вържем към ТЕЦ Варна че Доган я ***.ба и накрая хем те ще се отърват от енергията хем ние ще имаме цяла година ток
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си купят кока-кола и да се наливат. Безопасно е.
25
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
16-годишен от САЩ почина след употребата на 3 енергийни напитки в рамките на 2 часа! ПОЛУЧИЛ АРИТМИЯ А ДОТОГАВА НЕ Е СТРАДАЛ ОТ СЪРЦЕ!В ЕДНА ЕНЕРГИЙНА НАПИТКА ИМА КОЛКОТО 3 ЧАШИ КАФЕ!НАШИЯ Е ГЕРОЙ ТРЯБВАШЕ ДА Е УМРЯЛ :D
24
2
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ми забранете ги, или далавера та е по-важна от здравето на децата ни.Що за дива щина. Децата във Финландия не познават вкуса на ко лата.Да не е световна политика да увреждаме съзнателно децата си.Къде е държавата и управляващите?
23
2
 
6
 
! Отговори
179 преди 5 години
Как аз един път не препих със енергиини напитки и не се напуших нито се надрусах.Родителите ми не са ми ходили по ***. Сам се научих кое е правилно и кое грешно ;/
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден, ходейки към работа, гледам как ученици 3-7 клас приемат "енергийни" гадости вместо вода и закуска. Едно кенче струва левче и се продава свободно, с един лев всяк дете може да си купи ***, но за съжаление не може да си вземе баничка вече :( Аз на 33 години, като изпия един такъв шит сърцето ми почва да тупти, като лудо, тия деца как ги пият, идея нямам. Но очевдино употребата им почва да дава "резултати"
21
9
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И с кислород да предозирашпак ще се трупираш. Не са виновни енергийните, а нечетенето на препоръките поради неграмотност. Прочее, аз наскоро предозирах с ацетилсалицилова и затова настоявам за забрана на аспирина.
20
5
 
8
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Естествен подбор?!?
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една евтина напитка питбул или нещо подобно се казваше и не се знае какво слагат в нея. Ако ще пиете такава напитка вземете Рудбул или Монстър.
18
1
 
23
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Има една марка реклмирана от Б Уилис, за един лев тинейджъра получава голям кеф... От това се умира защото е и с натрупване пият ги всеки ден, след седмица си готов за инфаркт
17
6
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Безвредно е безвредно е,едничко кенче дневно само.Модерно е модерно е,със концентрат да мешат яко.Не ме кори не ме вини,че станал си *** голямо,защото бой оправя пак,момче голямо.И бой и глад лекуват твапоколение ненормално.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пхахахахха, ти ме уби. Демократичните ценности е абсурд да ги приложиш тука. Яка работа, постоянно учене, редовно участие в обществените дейности, финансова култура - тези неща нямат почва у нас. Всеки иска чалга, лесни пари от лотария и да му казват от телевизора какво да мисли.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната я водим сами срещу себе си!
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу България се води необявена война...............целта е младото поколение да се покварява.....................алкохол, цигари, дрога, псевдоценности!И след 20 години официално да закрием държавата!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бих казал демократични, по-скоро български."Мен са ме учили с пръст да работя", беше лаф на ония със специалното снабдяване.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес енергийни напитки, утре - марихуанка, после - хероинче и така до края на света!
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация в България = Анархия и свободия...............затова е така!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори да го забранят, пак ще намерят начин да го правят. Просто си е въпрос на акъл, за съжаление.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От младото поколение има малко читави деца...............но не са виновни те, а системата и родителите им.Масово наркоманчета и момичета...........сещайте се!!Демократични ценности , нали??