Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2018 14:25 - Успешни опити с Шийтаке и Кладница на двора.
Автор: veneti Категория: Забавление   
Прочетен: 5941 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 10.10.2018 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                               Успешни опити с Шийтаке и Кладница  на двора.
                                                        Първи стъпки !
Получава се с гледане на много видео по интернет и желание :)



image

Дивата гъба Шийтаке (Lentinus edodes) е обичайна за Япония, Китай и други азиатски държави, където тя обикновено расте по мъртвата дървесина на повалени дървета. Днес Шийтаке се смята за ценна култура и се култивира в много страни по света, включително и в Европа. Освен вкусна храна като алтернатива на обикновените култивирани гъби, Шийтаке притежава и медицинска стойност. В историята на традиционната Японска медицина се разказва как през II-III век от новата ера император Чуай получил Шийтаке и знанието за употребата й в дар от коренните жители на древна Япония. Гъбата Шийтаке обаче била позната в Китай още преди това, там тя се нарича Хуанг Мо.
Най-ценната съставка в японската гъба е полизахаридът лентинан. Това е 1-3 бета глюкан, който показва обещаващи анти-ракови резултати при изследвания с лабораторни мишки. За разлика от много други анти-ракови агенти, лентинанът не атакува директно раковите клетки, а настройва имунната система срещу вредните тъкани. Друга интересна съставка в Шийтаке е лентионинът: веществото, на което се дължи екзотичния вкус на гъбата.
Освен в ядлива форма Шийтаке може да се приема под формата на сухи екстракти, тинктури. Лентинанът се продава отделно от Шийтаке екстракта, като специализирано лекарство за борбата с раковите заболявания. Всички проблеми, при които Шийтаке е доказала ефективността си, са свързани по някакъв начин с човешката имунна система. Резултатите от повечето проведени изследвания потвърждават имуностимулиращия и имуномодулиращия ефект на японската гъба.
Доказани ползи от приема на Шийтаке:
• Антираково въздействие: Японските лекари отдавна използват усилващия ефект, който лентинанът оказва върху имунната система в борбата и с туморите. По-специално, установено е, че полизахаридът стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин (подобно на Рейши) и т.нар „тумор некрозен фактор“. Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан, но дори и при летален изход живителният полизахарид удължил живота на третираните пациенти с повече от 150%.
• Адаптоген, възстановяващ агент: Японските физиолози използват екстракт от Шийтаке в борбата със синдрома на хроничната умора, когато последният се дължи на ниското ниво на специфични, цитотоксични левкоцити, наречени с интересното име „естествени клетки убийци“.
• Имунен модулатор, имунен стимулатор: Шийтаке е известна и с благотворното си действие в борба с настинки. Гъбата стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.


image

  image

image

Гъбата кладница отглеждана на дърво съдържа вещество, наречено бета-глюкан, което е в състояние да инхибира туморни клетки, от голяма полза е в борбата с вируси, за имунната система, понижава кръвната захар и нивата на холестерола. Тя е подходяща за профилактика на атеросклероза и високо кръвно налягане. Проучванията показват, че сокът на кладницата е способен да спре растежа на бактериите Е. коли.

Сушена гъба на прах е отлично средство за намаляване на пероксидацията и на триглицеридите в кръвта и още в черния дроб и бъбреците.

Друга полза за здравето на гъбата кладница е свойствата й като сорбент и антиоксидант, благодарение, на които е полезна за нормализиране на храносмилането и за възстановяване на неговата функция.

Минералите съдържащи се в нея, действат като регулатор на метаболизма. Обикновено те са част от различни ензими и са основният градивен материал в костите. Кладицата е богата на рибофлавин, което позволява да се разглежда като една от най-полезните гъби за запазване на зрителната острота. Те съдържат големи количества желязо, фосфор и цинк. това прави гъбата известнна като необходима съставна част на вегетарианската диета. До известна степен те могат да заменят животински източници на фосфор, цинк и желязо.

Нискокалоричната кладница позволява широкото й използван в диетичното хранене и следователно за отслабване.

Ефекти от гъбата кладница са:

Полезна е за предотвратяване на стомашни язви и за лечението им.Успешни опити с Шийтаке и Кладница на двора.

Подпомага отстраняването на радиоактивни елементи.

Спира развитието на атеросклероза.

За нормални нива на холестерола и кръвното налягане.

Укрепва имунната активност на организма.

В умерени дози, фибрите на гъбата кладница нормализират дейността на полезната чревна микрофлора. Въпреки това, веществата манитол и хитин са трудно усвоими за човешкия стомах, с което основно се обяснява нискокалоричните менюта с тези гъби. Тя съдържа витамините А, В1, В2, В5, В9, РР, D, а по съдържание на витамин Е е рекордьор сред гъбите. Количеството на витамин В2 е по-голямо не само от това в ръжения хляб, но и дори от това в млякото и говеждото месо, а това на В1 се близък до количеството му в хляба, зелето и боба.

image

Гъбата кладница укрепва имунитета

В кладницата са открити мазнини, които превъзхождат много други гъби. В нея има макар и малко, стероли, фосфатиди и мастни киселини, които са необходими на тялото, а то не може да ги синтезира. В 100 г кладница се съдържат белтъчини 3,3 г, целулоза (фибри) 2,3 г, мазнини 0,4 г, вода 89,2 г, въглехидрати 3,8 г. Нейната калоричност е около 33-38 ккал пресни и 78 ккал задушени на 100 г вещество.

Гъбите кладница са богати на рибофлавин, което им позволява да се разглежда като най-полезните гъби за запазване на зрителната острота. Те съдържат големи количества калий, йод, селен, желязо, фосфор и цинк. Полезни са като необходима съставна част на вегетарианската диета. До известна степен те могат да заменят животинските източници на фосфор, цинк и желязо.

                              Моята е Зимна Кладница и току що е тръгнала да се показва.


image


image

P.S. Датата и часа на фотоапарата не са ми настроени .
image

image

image

image

                                   И моят "аспирин" -Ауриколария или Юдино ухо
Много агресивен мицел , от дърветата , които заразих се разнесе на голяма повърхност и по земята. Това е снимка в природата
image


а това е един сравнително голям екземпляр от моите:

image













Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Светът
06.10.2018 06:57
Светът е пълен с чудеса и НЕОТКРИТИ съкровища на знанието.
цитирай
2. veneti - За мене нещо ново, интересно...
06.10.2018 20:38

Създаваш нещо, това ми доствя някакво вътрешно удовлетворение .
За себе си "откривам топлата вода" в тази област, едно ново хоби .
цитирай
3. tikoev - Когато бях млад и зелен (все още съм ...
25.06.2019 09:04
Когато бях млад и зелен (все още съм такъв! :) ) и още си живурках по Софийско събирах печурки от планината. Но един ден един ден мой приятел донесе един цял ЧУВАЛ с гъби! Едни такива като челядинките, но по-големи.
- Какви са тези гъби? - питам аз.
- Дървени!
- Как "дървени", бе? Бъзикаш ли се с мене?
- Дървени са. Растат върху буките.
- Ами не те ли е страх че могат да бъдат отровни?
- Отровна гъба не расте върху дърво, мой човек!
- Как ще ги приготвиш?
- Сега ще видиш. Много е лесно! - хвърли една солидна порция в тенджерата, свари ги, прецеди ги, поля ги с оцет и чесън, извади джанковата ракийка и за по-нататък нямам думи просто!

Благодаря ти veneti за хубавия пост и че ми припомни за .....минали дни! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veneti
Категория: Забавление
Прочетен: 220277
Постинги: 204
Коментари: 259
Гласове: 2142
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930