Спиране на енергийните проекти в страната. Кой носи вина?

До какво доведоха острите думи на Путин към България
5 окт 2018 11:45, Петя Славова
99

Владимир Путин отправи остри думи към България заради спирането на "Южен поток".

"Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните си интереси", заяви руският президент в Санкт Петербург след срещата си с австрийския премиер Себастиан Курц.

Двамата бивши енергийни министри на България Делян Добрев и Драгомир Стойнев влязоха в спор защо е спрян "Южен поток". И двамата обаче, отричат външен натиск.

Енергийният експерт проф. Боян Чуков коментира в студиото на "България сутрин", че е нормално да отричат, но според него и двамата имат вина за спирането на енергийните проекти в страната.

Още по темата

"Приказките за лоялност, за цивилизационен избор на България, за лоялен член на ЕС и т.н. всичко това важи, но аз питам какво правим 2019-2020 година, когато балканското направление на украинския транзит приключи, а ние нямаме в момента договорено нищо", подчерта той.

Проф. Чуков настоя още, че руският газ няма алтернатива поне в следващите 8 години.

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова пък беше категорична, че забележките на Путин са ясно доказателство за тактиката на Москва да разделя Европа.

Според нея целта на Владимир Путин е да има по-голямо влияние на Балканите, а според нея има разлика между това как у нас се отстояват национални интереси и как други страни са го направили.

Поптодорова бе категорична пред Bulgaria ON AIR, че нито едно българско правителство не е отстоявало този български интерес по отношение на Русия от много години.

"България няма нужда да води антируска политика, Русия е много важен партньор, България трябва да се еманципира. Това до ден днешен не се е случило", настоя бившият ни посланик в САЩ.

Елена Поптодорова разкритикува управляващите, че не са реагирали на думите на Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха
77
2
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
"...Ядоса се и го спря, защото загубата на време, докато нещата се оправят, съгласуват с Брюксел и т.н..." Ами нали и аз това казвам, че Путин лъже, че България е спряла Южен поток. Именно той го спря, защото трябваше да съгласува процедурите с Брюксел, а пък той не искаше. Така е, като не искаш да спазваш правилата си аут. Путин май още не е разбрал, че има правила и той не е всемогъщ. Трябва да се съобразява с много неща, а да не използва властта си еднолично и да проваля проектите.
76
8
 
1
 
! Отговори
Archangel Miho преди 5 години
До sdGleday predi tova ti da ne se udavish tam! Sas sigurnost ti nyama da vidish kraya na Rusia!Shte doyda za teb!
75
5
 
10
 
! Отговори
sd преди 5 години
predi da uspeyat da razpalyat voyna v evropa, rusnacite shte se udavyat v lay*nata si
74
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие се надявате че сащ ще винаправят богати ? А те се надяватче ще предизвикат война в изт.европа и вие ще се биете срещуРусия за тях .
73
0
 
13
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Точно!!!И ние свалихме консумацията на ток чрез 1 солар за топла вода, а за отопление/охлаждане - конвектори и термопомпа вода/вода.
72
1
 
11
 
! Отговори
намалете си разхода преди 5 години
Затова вместо да дращите тук и там, нека всеки да помисли как да си намали зависимостта от газ, ток, за вода е по-трудно. Аз съм обявил газова семейна независимост, свалихме консумацията на ток чрез солари 3бр- засега+ топла вода соларно и термопомпа въздух/вода, изолация на всичко външно и уреди кл А+ . Лошото е, че отнема много средства, време и изисква голяма техн. грамотност. Тук е мястото на държавата да помогне на незнаещите-има куп администрация, може и някой стимул да измислят примерно
71
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще сложим край на безумието герпако ще да изпукате от спомени барабар с децата си .
70
7
 
13
 
! Отговори
Пмним, помним преди 5 години
Помним, като управляваха комунистите след 1990, при всичките действащи енергоблокове на Козлодуй, как България се беше превърнала в "дискотека". 4 часа имаше ток, 4 нямаше. Бяха ни направили луди. Редяхме се и дежуряхме семейно на безумни опашки за бензин, защото нямаше. Пак по тяхно време магазините бяха абсолютно празни и се редяхме на безумни опашки за хляб и кисело мляко. Нямаше с какво да нахраним децата си. Глад и мизерия...Никога повече комунистическа мизерия. Само ГЕРБ!
69
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така че премиерът и икономическиятму екип трябва да носят отговорност-- в следствието да изчисляват милиардитезагуби и по килиите , да са мислилиовреме , не сме им опитни мишки ,в съседни държави лежат за многопо-малки щети . Има партии извънпарламента , опозиция в парламента ,какво правят ? Ако бездействат сапомагачи на борисов .
68
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aко сащ са такива играчи за каквито ни се представятда ни доставят петрол и газ на руски цени и тогаваще гласуваме за техните ценности . Ако не могаттогава техният емисар какво да прави -- чемодан ,вокзал , вашингтон . Такасе стига америка -- всичко другое лъжа .
67
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е избрал за съюзникмежду сащ и Русия вторатасрещу първата държава .Няма случайност , няма и грешка .Защото енергоресурсите сав Русия и накрая тя ще излезе победител , а игратана сащ е да мамят бaлъциот рода на бойко борисовот село банкя .
66
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ес също не могатда ни нареждат дасе подчиняваме насащ и т.н. Точнотова правят Полшаи Унгария и взаимносе подкрепят . Носелският играч от банкя не може дараздели сламата надве магарета .
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68 напълно прав си.Но нали знаеш че сега червените и кафеви *** ще ти нашарят коментара с минуси както и моя впрочем защото едните от тях ги финансира Русия другите САЩ но едно общо имат мразят Европа и искат да я видят на биещи се малки държавички с марионетни правителства на двете свръхсили.А че не ни е работа да пазим американската хегемония ми да не ни е и да икономика и политика се правят отделно но изпускаш ключовото в нормалните държави, не в управляван от олигархия *** като тук.
64
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Турция Турски поток е изгодна сделка, атомната им електроцентрала, която руснаци им строят - Айкю /ли беше/ - е изгодна сделка, За Унгария атомната електроцентрала с руско участие е изгодна сделка, за Германия Северен поток е изгодна сделка. За нашите тикви всичко е неизгодно щом е от Русия. И пишат ли пишат троловете, та ще се скъсат. Понеже им е изгодно да се подлагат на САЩ, а не да си оправят държавата.
63
6
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
*** се излага. До това доведоха острите му думи. Не можа да ни върже с неизгодни за нас седлки и сега газ пикае.
62
13
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 години
Нещо има Жега за Политиците - Разследват ги Предателство на Родината .Онкоболни Умират без Лекарства , Деца Инвалиди без Помощ , Пенсионери си купуват само Хляб , Проекти провалени под натиск от Чужди Държави ?
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Битката за европейския енергиен пазар е очевидна.Затова е и войната в Сирия.Няма да намерите обективен анализатор, но за сметка на това продажници и от едната и от другата група ще се замерват в ефира с тъпотии.
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Elena Поптодорова достатъчно резил направи с крадените кремчета в Полша за да дава акъл сега.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пак лъже човекътТрябваше да направим нова процедура за избор на строител примерно за два месеца, понеже проведената беше идиотсдка - начало на Коледа и край на Нова Година.Вместо това Орешарий каза че спираме работа.КОРЕННО РАЗЛИЧНИ НЕЩА СА - ИДНОТО Е ОТЛАГАНЕ БЕЗ ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ, ДРУГОТО Е ОТКАЗВАНЕ.