Златни правила: 8 неща, които не бива да правите с колата си

Смяната на сезоните влияе зле не само на хората
23 сеп 2018 10:30, Красимир Ангелов
35
Златни правила: 8 неща, които не бива да правите с колата си

За това, какво трябва да прави един шофьор с автомобила си, е изписано много. Далеч по-малко обаче е казано за това, какво не бива да се прави с него. Още повече, че в момента сезонът се сменя и това се отразява негативно не само на хората, но и на превозните средства.

AutoMedia.bg публикува 8 неща, които не бива да правите с автомобила си:

Не потегляйте със студен двигател

Колкото по-студено става на улицата, толкова по-лошо е да се тръгва с незагрял двигател. Някои автомобилни производител вече отричат тази практика, но повечето експерти са категорични – дайта на мотора да поработи около минута на празни обороти, а след като излезете на пътя не бързайте да му давате максимална газ.

Не пропускайте смяна на маслото

В никакъв случай не сменяйте маслото по-рядко, отколкото ви е препоръчано, дори на това масло, което използвате в момента, да е написано Long Life (дълъг живот). Този надпис подсказва само, че при идеални условия моторът на колата ви може да изкара дори 40 000 км. Но, както е известно, идеални условия няма. Така, че не се притеснявайте да смените маслото и по-рано, особено ако комптърът ви подсети за това.

Не слагайте непоходящо масло

Не слагайте на двигателя си така наречените LowSAPS масла, които съдържат ниски нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра и които са предназначени за автомобили с филтър за твърди частици, ако вашата кола няма такъв. Това, което става за Land Rover или Mercedes, например, може да навреди на друг мотор. Причината е в съдържание на специални добавки в тези масла, които са направени специално за такъв тип превозни средства.

Не търсете най-евтиното гориво

Когато зареждате, не се ориентирайте по най-ниската цена на гориво. Да, има бензиностанции на по-неизвестни компании, които ще се опитат да ви изкушат, но e твърде възможно от това да пострада автомобилът ви. Затова зареждайте само от проверени бензиностанции.

Не зачерквйте добавките за масло или гориво

Не зачерквайте с лека ръка рекламираните добавки, които могат да подобрят качествата на маслото или горивото, които използвате. Разбира се, това не се отнася за автомобилите в гаранция, тъй като при тях производителят позволява използване само на добавки, одобрени от него.

Не мийте сам двигателя

Миенето на двигателя не е за всеки и трябва да се извършва внимателно и от хора, които са наясно с това, което правят. Попаданато на вода под налягане в някой основен блок или агрегат, може да нанесе сериозни увреждения на мотора. И със сигурност този, който го е направил, няма да може да ви помогне с ремонта.

Не чакайте до последно със смяната на гумите

Както заради съображения за безопасност, така и заради икономия на време се подгответе от по-рано да смените летните гуми със зимни, или обратно. Във всички случаи е по-добре да караше една-две седмици със зимни гуми, отколото някоя сутрин да бъдеш изненадан, когато си тръгнал с летните.

Не влизайте в локвите на пътя

Валежите през този сезон са нещо обичайно и съответно се образуват локви по пътищата. За някой преминаването през тях може да е доста ефектно, но по-дълбоката вода като нищо ще обърне автомобила ви. И затова няма да помогне дори системата ESP. Впрочем, рязкото охлаждане може да доведе до излизане от строя на катализатора и съответно да се стигне до неговата замяна.

Още съвети и новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
Ветеран.. преди 5 години
Тази статия е писана от лобито на търговците с цел да бръкнат по-дълбоко в джоба на шофьора....
30
0
 
13
 
! Отговори
Пет преди 5 години
До този дето съветва да Не се дава колата на жена.....Колко Фатални катастрофи са направили жени и Колко от Нагли мъже? А мотористите си карат все нагло и си мислят че всички трябва да ги пазят! То и Автобуси се обърнаха Няколко...ама се доказа че не жените са им виновни! Типични Бг Фукарии! Не е Арабията или Афганистан!
29
4
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Баахти - всичките ги правя!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И моите 5 стотинки - през зимата слагайте повече гориво в колата..."Да, това се прави, но по друга причина. Празния обем в резервоара ти е предпоставка за образуването на конденз. Колкото повече празно място, толкова повече място за потенциален конденз. А вода в горивото -> пълни ти горивния филтър -> светва ти чека на двигателя и иска смяна на един не толкова евтин консуматив.Естестевно, не е задължително да се образува конденз, но може и да се случи, защо да рискуваш?
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 9 - Не пийте антифриз, ако ви е студено. Пробвайте с малсото :)
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 златни правила ...в завой се влиза с вратите напред .бърнаут се прави докато гръмнат гумите .понички се правят докато не се опуши целия квартал .и останалите 5 са ДРИФТ .ДРИФТ.ДРИФТ.ДРИФТ.И САМО ДРИФТ .ДОКАТО СВЕТА НЕ ОТКАЧИ..
25
17
 
21
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
И най важното. Не давайте автомобила на жена си. От жена шофьор не става.Току виж убила някои моторист.
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми на мене ми треперят ръцете, затова си нося е до патрон че с ракия, да се успокоява, като карам.
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И моите 5 стотинки - през зимата слагайте повече гориво в колата (особено ако карате в голям град) - скоростите са по-ниски, парното работи, виси се в задръстванията и колата харчи повече, отколкото през лятото.
22
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правило 1) не зареждайте гориво в България Правило 2) не карайте автомобил в България
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от шоферите незнаят как се кара при зимни условия. Като видят черен асфалт и си мислят че може да настъпят газта. На тези умници с нервен крак ще им кажа че този черен асвалт особено в сутрешните и вечерните часове с минусови температури е чиста коричка черен лед. Това ще го разберат не когато подадът газ а когато решат да спрът. Спирането ще е много фрапиращо особено ако се движат с над 90 км. Много такива миналата година посетиха мантинелите и канавките. А след това и сервизите.
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка сутрин паля колата в гаража и слушам музика, че да се стопли двигател и купето...Ама малко замаян ми става от температурата после.... Може би трябва да посетя по-дърщлгичко, че да се аклимаризирам
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сп??нс3-4 км., отиване и връщане, с си 0ас и нещо разходка. А ако е - 15 градуса, направо си е опасна разходка. Цялата идея на автомобила е, да преминава големи разстояния бързо и да съм защитен от елементите (дъжд, студ, жега, сняг, вятър, град...)
18
2
 
10
 
! Отговори
Ромпетрол преди 5 години
До кво праймИ при мен така на входа на Плевен февруари месец.Колата заби муцуна до Русе окъди всичко.Най-накрая като отворих филтъра миришеше на паркетол и разредител АМВ.
17
2
 
19
 
! Отговори
Сп??нс до преди 5 години
През зимата не палете колата за разходки от по 3-4 км, И за оня с ремонтите на comon rail-a - да ти кажа че такситата навъртат по 500-700 000 км и подобни проблеми не са ежедневие, друг проблем е че тези същите таксита ги събират от Европата за по 600? и след като им врътнат километража на 120 хил , ти ги продават като перфектни 8-годишни коли и веднъж в Бг почват проблемите.
16
0
 
36
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Жена притеснява по телефона мъжа си: - В карбуратора на колата има вода! - Айде, взе и от карбуратори да разбираш. Ти не знаеш ни какво представлява, ни къде е? Къде е колата? - В плувния басейн!
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още едно много важно нещо, което да не правите с колата си - не правете катастрофа.
14
0
 
27
 
! Отговори
Направо през локвите преди 5 години
карат много умници, без дори да обръщат внимание на това, че пръскат дрехите на пешеходците. Някои са достатъчно възпитани, за да намалят, когато няма друг начин, освен да минат през локвата. Други се опитват да я заобиколят. Но мнозина карат направо и не им пука.Случи ми се в студентските години да вървя пеша с един приятел до едно село на гости на баба му, до което не стигаше влак. Трябваше да минем пеша 2 км. Един караше като бесен и не намали, макар че ни застигна до огромна локва.
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... и опръска като фонтан ефирната, елегантна пола на жената, която стоеше на тротоара.Вбеси ме доволната, злобна усмивка, която грейна на лицата на двете кикимори, возещи се в колата. Шофиращата беше с простовата, селска муцуна. Другата до нея също не изглеждаше много интелигентна, но правеше впечатление с болезнената си слабост и грозота.Само че не можах да направя нищо друго, освен да изкрещя една май_на след тази кола. Ама какво от това? Светлосинята, едноцветна пола беше цялата оплескана.
12
3
 
46
 
! Отговори
Яла те !!! преди 5 години
1. He чегъртайте замръзналите стъкла с нож2. Не си чистене натрупалия сняг на предното стъкло само колкото да виждате напред.Изчистете всички стъкла.3. Не изпреварвайте ТИР зимата4. Не надценявайте своите и възможностите на колата Ви5. Не отнемайте предимство на навлязъл в кръгово автомобил6. Не се занимавайте със странични дейности по време на шофиране