Светът се нагажда към политиката на Тръмп "Америка на първо място"

Неговата администрация се е обърнала към вътрешните проблеми
22 сеп 2018 21:58, Елка Василева
87
Светът се нагажда към политиката на Тръмп "Америка на първо място"
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Докато президентът Доналд Тръмп се готви за втората си поява пред Общото събрание на ООН - олимпийския подиум на световната дипломация, неговата администрация се е обърнала без свян дълбоко към вътрешните проблеми, следвайки все повече едностранни политики, което критиците смятат за голямо отстъпление от глобалните ангажименти (на страната) - нещо, което бе неизменна двупартийна линия на предишните американски лидери, пише  Асошиейтед прес.

Онези хора от екипа на Тръмп, които тълкуваха неговия добре употребен лозунг на кампанията му, казвайки, че "Америка на първо място не означава Америка сама", вече ги няма. Местата им са заети от апологети на ненакърнимия държавен суверенитет, които споделят убеждението, че много от институциите, установени след Втората световна война за гарантиране и поддържане на международния ред, са или остарели или се нуждаят от сериозно преразглеждане.

Преди дебатите в Общото събрание (на ООН) някои очакват те да имат различен тон от миналата година, когато редица резервирани световни лидери не бяха подготвени за маниера или стила на дипломацията на Тръмп или за неговата решимост да следва програмата, заложена в лозунга "Америка на първо място". Този път обаче те знаят какво да очакват.

"Много лидери вече са се научили как да се отнасят с президента", казва Джон Олтърман, първи вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни проучвания.

"Те гледат да са любезни с него, но ще работят за създаване на условия за блокиране или подкопаване на много от президентските инициативи, защото ги намират за плод на погрешно мислене. Те ще се опитат да използват тази среща, за да предложат стратегии, съдържащи тяхното виждане, а не президентското, без да му натякват открито, че то е погрешно".

Стюърт Патрик, бивш служител в Държавния департамент при администрацията на Джордж Буш-младши, който сега е старши сътрудник в Съвета за международни отношения, каза, че Тръмп "абдикира от глобалното ръководство и преминава към тесногръд национализъм" - подход, който "дава малко стимули на други страни да се асоциират с американските цели".

"Унилатерализмът на администрацията все повече губи почва, защото на страните членки на ООН им писва от американската надменност и нежелание за компромиси", писа Патрик тези дни.

"Следващата седмица президентът ще се изправи пред една по-скептична глобална аудитория, ще се сблъска с реалността, че дипломацията на неговата администрация иска само да взема, без да дава".

Да бъде накарана администрацията на Тръмп да промени курса си обаче може да се окаже трудна работа, като се има предвид траекторията на нейната външна политика. Когато бившият държавен секретар Джон Кери напусна Държавния департамент на 19 януари 2017 г., той каза на колегите си дипломати, че САЩ "имат повече ангажименти на повече места по света с по-голямо положително влияние, отколкото когато и да било в американската история".

Дали това бе вярно на времето, може да се спори. Но ако е било вярно тогава, сега вече съвсем не е така.

Семената на оттеглянето бяха посадени още преди Тръмп да уволни първия си държавен секретар Рекс Тилърсън през март и преди оттеглянето следващия месец на главния му икономически съветник Гари Кон и на съветника му по националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър.

През първите си няколко месеца в Белия дом Тръмп изтегли САЩ от Транс-Тихоокеанското търговско споразумение, от Парижкото споразумение за климата и от ЮНЕСКО. Той нееднократно постави под съмнение адекватността на НАТО, полезността на други многостранни групировки и организации, обиждаше лидерите на американските съюзнически страни и прекрати започналото при Обама затопляне на отношенията с Куба. През декември въпреки съветите на своя екип по националната сигурност той призна Ерусалим за столица на Израел.

Но след напускането на Тилърсън, Кон и МакМастър и заместването им с Майк Помпейо, Лари Кудлоу и Джон Болтън темпото на оттеглянето се засили и предстоящата поява в Общото събрание очевидно ще го ускори още повече.

Само през последните шест месеца Тръмп изтегли САЩ от Съвета по правата на човека в ООН, спря финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци, прекрати практически всякаква помощ за самите палестинци и разпали отново спора за Ерусалим, премествайки там американското посолство от Тел Авив.

В същото време администрацията наложи санкции срещу натовския съюзник Турция, спря да помага на усилията за стабилизация на обстановката в Сирия, изтегли се от ядреното споразумение с Иран, рязко намали приема на бежанци (в САЩ), заплаши със съдебно преследване служителите на Международния наказателен съд, ако трибуналът започне разследвания за предполагаеми престъпления на американски войници, започна търговска война с Китай и намекна, че САЩ могат да напуснат Световната търговска организация.

Две сфери, в които администрацията се опита да предприеме инициативи - със Северна Корея и с Русия - предизвикаха критики или тези усилия бяха посрещнати с огромен скептицизъм от много ветерани на външната политика - както демократи, така и републиканци. Тръмп се срещна с лидерите на тези две страни, но резултатите от тези срещи породиха много въпросителни.

И въпреки неговите твърдения за напредък на севернокорейския фронт, който тепърва ще се разширява, тази инициатива все още не дава конкретни признаци за прогрес към желания резултат - денуклеаризацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
ВОЛОДЯ ЧЕЧЕНЬВ преди 5 години
ДО. ПРЕЗИДЕНТА НА АМЕРИКА. Г. ТРЪМП. ОТ ВОЛОДЯ ЧЕЧЕНЬВ. ТАЙНО РАЗУЗНАВАНЕ. Г. ПРЕЗИДЕНТ по чиесема. описахме всички да знаят даневи притискат че вие бяхте превзет от сатанински уреди това нее смешно трагично. тесави нарушили психиката. но, ние ви въстановихме. проследявайтеси кръвното налягане и др и други като вас са превзети от тези гадове. но ние работим по въпроса...
72
1
 
3
 
! Отговори
джевиш преди 5 години
оттегля ги от участие в организации и агенции защото само пари дават за помощи, а резултат полезен за евреика в пари, никакъв! Подкрепя израел за ерусалим защото е създал "отношения" с най-заможната национална прослойка в евреика, а именно те. Затова играе по свирката им. след края на мандата нали трябва да стане още по-милиардер. те ще го направят.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви обясня простичко.когато един президент не прави компромиси за да издигне страната си целият свят го мрази освен неговият народ.имам предвид тръмп.когато един премиер е обичан от целият свят защото му угажда за сметка на народа си емразен от него.ичам предвид вашият премиер
70
1
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ГЕРБЕР преди 5 години
До Ели ПОДКРЕПИ МОРАЛНО ! Видими резултати от Банкя
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иран отдавна продава и в евро и в злато и в .....
68
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕйййТук много емоционални хора.Рейгън като предложи на СССР надпревара във въоръжаването и на СССРто му изгаснаха лампичките. Едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто е да го направиш.Ся като ги удари с мита Тръмпича и веднага в Русията увеличиха възраста за пенсиониране, която надхвърля средната продължителност на живот.И почнаха протестите.А Китай мълчи. Щото Тръмпича го чака да се изрепчи и ще го прасне с още по-големи мита. Щото 95% от стоките на Китай се продават в САЩ.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът се нагажда към политиката на Тръмп "Америка на първо място"-----------Светът чака междините избори на 6 ноември в САЩ.От резултата на тези избори ще зависи и бъдещето на Тромпета - в прекия смиъл на думата!Мнозина политолози дори излагат хипотезата, че ако Републиканците загубят изборите, Тромпета може да "спретне" война с Иран, за да отклони неминуемият удар от страна на демократите лично по него.Тъй, че в момента всички са в процес на изчакване мЪ Ел...ке
66
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Светът осъзнава, че САЩ имат контрол в чувствителни за световната икономика области и при сегашната администрация вече все по-нагледно ги прилагат в своя полза и в ущърб дори и на традиционните си съюзници. Досега не беше проблем, че долара е призната международна валута, но вече и ЕС, и тандема Китай-Русия мислят как да започнат да го заобикалят в разплащанията. Иран е готов да продава нефт в евро, и това е само началото. Банковата система за разплащане SWIFT контролирана от САЩ също е проблем.
65
2
 
7
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Тръмп на глас каза това, което на американците им насаждано от създаване на САЩ. Винаги и във всичко следват само свои интереси, въпреки че понякога правеха компромоси, когато обстоятелства налагаха. В момента политиката може да се сравни с поведение на слон в стъкларски магазин.
64
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има още малко рубли за ***, но все по-долнокачествени.
63
2
 
14
 
! Отговори
popo преди 5 години
Дончо да си плати борча ,че му пращам съдия изпълнител.
62
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смисълът на статията е,че САЩ не трябва да се занимават с вътрешните си проблеми, а да са световен съд и жандарм. При това положение те ще се сгромолясат от вътрешните си проблеми. По данни от Фокс Нюз и тяхната преса в САЩ има хиляди километри ж.п и шосета и хиляди мостове, които не стават за движение и са пред разпадане. Социалната им система и вътрешните противоречия се увеличават. Расовите проблеми са силни. Реалната работна заплата непрекъснато спада. Външният им дълг е вече 36% от БВП.
61
5
 
18
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Тръмп за страната си е добър. Единственият, изпълняващ предизборната си програма.Въпросът е: Защо 30 -десет години в България, един политик и/или партия, не изпълниха предизборните обещания.За каква държавност, за какви институции, за какъв интерес "полза народу" говорим?Въпрос с повишена трудност:Подкрепи ли България Орбан, или не?
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тръмп е Великточно така! ако тръмп изкара още поне два - три мандата, света ще се увеличи с още петдесетина нови държави! дерзай, тръмп!
59
9
 
38
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ето какво имаше България:"1991 г., когато Варшавският договор се саморазпуска, числеността на Сухопътните войски е 126 000 души, 2269 танка, 2232 брониранибойни машини, 2154 оръдия, 2800 минохвъргачки и 52 ракетни пускови установки.1500 модерни летателни апарата, от които 700 военни. "Сега вертолетите не могат да литнат, а самолетите са колко?Нищо нямаме, една АЕЦ и един газопровод от 2020 няма да има...За 30 г. нямаме един голям икономически проект.Това е САЩ, искат васали, а не съюзници
58
5
 
33
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Светът може да си живее чудесно без САЩ и все повече хора започнаха да го разбират и да действат по въпроса-еманципиране от Америка.Това е необратим процес,започнал още преди Тръмп.А самите САЩ ще трябва да се приспособят към променения свят,където няма да са пълновластни Господари,ако не го направят ги чака пълно падение.
57
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и Русия са новите суперсили....................................англичани , американци и франсета да свикват!!!!
56
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втори мандат няма да има .
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно от обещанията бешече ще пресуши вашингтонскотоблато .
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма истерия настъпи, т.к. е рядкост някой Президент да изпълни предизборните си обещания.