Културни ценности повредени при обира в Роженския манастир

Експерти от Министерството на културата извършиха оглед
Обновена: 22 сеп 2018 20:38 | 22 сеп 2018 20:18, Елка Василева
7
Културни ценности повредени при обира в Роженския манастир
Снимка: архив, Булфото

Eксперти от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата са извършили вчера оглед на място в Роженския манастир. Поводът е извършеното на 18 септември посегателство в храма "Св. Успение Богородично" в манастира, който е недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

При огледа е установено, че е извършена умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес.

Още по темата

Поради голямата дебелина на стената на храма вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.

Огледът е извършен в присъствието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний, отец Николай от Мелник, Вангел Анталавичев, заместник-кмет на община Сандански и Антон Ковачев, директор на Археологическия музей в град Сандански.

Кметският наместник на село Рожен Сашо Филипов съобщи за БТА, че вече са монтирани половината от 16-те камери за видеонаблюдение, които бяха повредени при опита за обир. Останалите ще бъдат монтирани в началото на следващата седмица. Общо 42 са камерите, които осъществяват денонощно наблюдение на Роженския манастир.

Днес манастирът е изпълнен с посетители, като се очаква туристическият поток да бъде засилен и през следващите почивни дни, допълни кметския наместник на село Рожен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увредена е базова ценност *** на адвоката дето е шеф на групата иманяри намерили вътре първия в света златен презерватив на хан Аспарух и решили да го изпробват на шефа си.Сега експетиментите с презерватива продължават в затвора.Като приключат ще се снимат в новия клип на азис ще пеят до минор всички и ще са фронт вокали щото азис все гледа да е бек.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна не съм писал мнение в днес. бг . За тази новина мога само да напиша, че съм огорчен от това, че българи и небългари умишлено посягат и рушат този свят Християнски Православен манастир. Нашите достойни български деди, предци, баби, майки, са се трудили и са давали щедри дарения за българските църкви и манастири, а днес, техните български наследници презират и хулят Христовата Православна Вяра, православните духовници и светини. Бог поруган НЕ бива! Има Наказание за тези престъпници!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стигнахме Дивия запад след почти десед години управление на мутренска групировка.Не див запад ами варварските времена като диваците са нападали храмове да ги грабят....
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от номер 1:Тия нещастници , ска.па.ни ко.***.ле.та, които дръзнаха и посегнаха да разрушат стар манастир , такива бо.клу.ци НЕ ги чака нищо добро!Държавниците ако са с всичкият си мозък, трябва НЕЗАБАВНО да вкарат ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ И СЪУЧАСТНИЦИ в ЗАТВОРА, И ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЗАТВОРА!!! ТОВА, КОЕТО СА ИЗВЪРШИЛИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , ИЗВЪРШЕНО СРЕЩУ БПЦ И ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРАМОВЕ И МАНАСТИРИ; ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, безмозъчни патоци и патки! Манастирът НЕ е музей, нито място, където туристи ( особено чужденци) могат да правят каквото си искат. Демократичните политици трябва да разберат веднъж и завинаги, че православните храмове и манастири НЕ са места, където хората могат да правят мерзости! Духовниците са Божий служители, които трябва да бъдат уважавани, те НЕ са изтривалки на човешките капризи, те НЕ са и слуги и облужващ персонал!