Неизвестните около кризата с Търговския регистър

Остаряло явление в сегашния IT свят, коментира експерт
Обновена: 16 авг 2018 22:32 | 16 авг 2018 22:21, Петя Славова
40

"Търговският регистър е доста остаряло явление в сегашния IT свят. Сривът по всяка вероятност се дължи на лошо управление. Разбрахме, че не е кибератака, но все още няма доказателства за това. Спирането на 4 диска звучи несериозно. Ако дизайнът е бил правилен и архитектурата е била на място, то никой нямаше да пострада", отбеляза експертът по киберсигурност Спас Иванов.
Още по темата

Според госта в "Денят ON AIR" проявената небрежност към Регистъра е престъпна.

"Имало е анализ на риска, но той е проведен по изключително непрофесионален начин. Надявам се разследването да даде ясна информация кое е довело до този срив. ДАНС и МВР разследват. Дано не ни кажат врели некипели накрая", отбеляза експертът.

В общественото пространство се върти идеята за Държавно електронно хранилище. Иванов твърди, че то би трябвало да изглежда като киберкрепост, в която никой нежелан да не може да проникне.

"Това е нещо много трудно. Тези данни не бива да се намират на едно място. Има нови технологии като block-chain. Ние сме в ситуация на постоянна международна кибервойна. Засега не усещаме ефекта, но някога може и да го усетим", заключи Спас Иванов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Мамелъди Съндаунс преди 5 години
Докът рупъм зъ зъкускъ кифлъ със бозъ, гледам Мая в новините-върти си г.зъ
26
0
 
2
 
! Отговори
Доминик Де Гусман преди 5 години
Всички национал-социалисти ще бъдат изправени пред Светата Инквизиция!
25
0
 
2
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Сега е момента на Премиера да изчисти всички от Агенция по вписванията... Това е безобразие!!! Кой знае какво, колко и какви данни са изтекли, изтрити, заличени и какво ли още не. Това е престъпление срещу държавата, този регистър държи всички ни в ръцете си, и какво се оказва... Че те са уязвими, Ние сме уязвими. Целият сайт е пълен с ЛИЧНИ ДАННИ, на всички, на всеки и са достъпни за всички. Г-н Борисов, сега е момента да подсигурите България и всички Българи!
24
0
 
1
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
До Анонимен"Ти опрета само си я виждал на картинка защото пред операта няма жилищен квартал"Май само ти си я виждал на картинка Операта. Щото аз днес минах по край нея на път за офиса ми. И да, има квартал срещу Операта, нали живея в него, като погледнеш операта отсреща квартала e Кирибили и Нютрал Бей, жилищни квартали преди Мосман. Поздрави от Сидней смешнико
23
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 5 години
112, пенсионната и здравната системи, КАТ, движението на влаковете и други звена от националната сигурност, трябва да се обслужват от държавни служители. Случките със 112 и сегашната са достатъчно показателни. Няма как да се повредят 4 диска едновременно, освен умишлено. RAID огледалните масиви дават достатъчна сигурност, но трябва да се борави внимателно при повреда. Иначе данните се губят. А за токови удари си има UPS-си.
22
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
"Разбрахме, че не е кибератака, но все още няма доказателства за това"...е кво сте разбрали в такъв случай?!?!?Може би са те ама може и да не са..."Ако дизайнът е бил правилен и архитектурата е била на място, то никой нямаше да пострада" - това изказване е като на Камата английския език.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До комплексарчето сидни - кога ги "движиш" тия проекти бе клоуун, като по цял ден висиш тук и спамиш простотии?
20
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Аман от "капацитети" търсещи минутка слава...
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До запознатГърмяли са ми 5 на куп при рестарт! Вероятно дисковете си бяха ОК, просто моторчетата им заминаха. Дали е била дефектна партида, дали е имало токов удар...така и не се разбра.
18
3
 
3
 
! Отговори
от cидниАав$тралия преди 5 години
До Анонименне бери грижа достатъчно кадърен съм да зимам 6 цифри на година, от офиса ми гледам ситито на Сидней и живея квартала срещу Операта, имам компания, движа пилотни проекти за които не си и чувал просто защото са секретни правителствени. А какво да кажем за теб
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 години напълниха държавата с калинки, цецки и гинки. Пълно безхаберие и харчене на държавни пари.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сидни, като ти гледам правописа - супер квалифициран си да се изказваш за каквото и да е.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че е нечувана глупост всичко да се събере на едно място. Това да не са въглища, да сложиш двама пазванти..
14
1
 
6
 
! Отговори
от cидниАaв$тралия преди 5 години
до долния ***"Блокчейна не позволява манипулирането на информацията. Сетете се дали на герберастите това ще им изнася."Поредния калъфф разбирач по всичко, блокчейнове (които ги има от 90-те още но никой не ги ползваше за нищо) и глупости. По твойта логика значи целия бизнес ще замръзне, защото търговския регистър е Read-Only верига? Ти наясно ли си на ден само колко фирми се прехвърлят, сливат, закриват, откриват, фалирват и т.н. Тия промяни каде да ги запишат? В селския весник ли?
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блокчейна не позволява манипулирането на информацията. Сетете се дали на герберастите това ще им изнася. По-добре да хвърлят някой милион за секретно хранилище.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 диска - RAID 10. Отпаднал е един. Няма загуби на данни. Обаче най вероятно никой не е обърнал внимание и след време е отпаднал още един. Два мирор или два стрип диска да изгорят и край.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..Явно Герб са окен. зали процепа и сега чистят . То е очеизвадно .
10
0
 
23
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
При герб всичко е криза с неизвестни :) :) :)
9
2
 
17
 
! Отговори
Фермер преди 5 години
Лирекс може да достави техника, включително и кадърна, но няма капацитета да я обслужва и поддържа. Хората са търговци преди всичко. За сериозни неща се създава държавна структура, която да ги движи. Помните ли скандала преди време с тел. 112 - как може националния номер да зависи от външен изпълнител?
8
21
 
1
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
И да сме на ясно, че това е БКП - корупция, не дърпайте за всичко Бойко!