Оградата ги спира! 14 хил. мигранти хванала Турция до границата ни

Основният поток е от Сирия, Ирак, Афганистан
16 авг 2018 21:00, Елка Василева
49
Оградата ги спира! 14 хил. мигранти хванала Турция до границата ни
Снимка: архив, Reuters

Турските погранични власти са заловили 13 900 нелегални мигранти през първите осем месеца от началото на тази година при опит да преминат през границите на Турция с България и Гърция край Одрин.

По данни на Генералната дирекция по миграцията над половината, а именно 8561 мигранти, са заловени край турско-гръцката граница, а 5249 - край турско-българската граница, предаде БТА.

Телените заграждения, които бяха издигнати от България на границата с Турция, са разглеждани като по-трудно преодолима преграда от бежанците. Поради това в последно време те се насочват повече към границата с Гърция, отбелязват наблюдатели.

През летните месеци река Марица, която оформя границата между Турция и Гърция, пресъхва, а само малка част, 12,5 км, от границата с Гърция е с телени заграждения. Смята се, че поради това е по-лесно тя да се премине и затова мигрантите се насочват основно по този маршрут към Европа, коментира представител на Дирекцията.

По думите му районът на град Одрин е отправна точка за мигрантите, пътуващи към Европа. Десетки хиляди се опитват да стигнат до европейските държави по този маршрут. Каналджиите отвеждат мигрантите до военната зона и ги оставят там. Една част се опитват да преминат нелегално границата с България, а друга част се насочват към Гърция.

Охраната на западните граници се осъществява от военни части, наричани "Гранични орли", към 54-та механизирана пехотна бригада.

Постоянният контрол на западните граници от страна на турските войници, патрулите, сътрудничеството с местните власти и бдителността на местното население са фактори, които спомагат за осуетяването на опитите за нелегално пресичане на границите.

Заловените мигранти се предават на Дирекцията по миграция в центровете за настаняване, където се задействат процедури по връщането им.

Сред заловените през първите осем месеца на тази година основният поток е от Сирия и Ирак, следват Афганистан, Пакистан, Палестина, Саудитска Арабия, Иран, африканските страни и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
НЕ КИРЛИВАТА НИ ОГРАДА А ТУРСКИТЕ ГРАНИЧАРИ СПИРАТ БЕЖАНЦИТЕ !!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Затова измислиха чумата и избиха здравия *** по границата, за да обезлюдят селата, където ще заселяват нелегалитеще заселват пикaeщите на Бузлуджа. После ще дойде селянката от Крушовица да им обясни как се прегръща козичка.
34
0
 
1
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Минното поле си е чиста работа-нито подбира,нито се корумпира!
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ги спира след като се разхождат покрай морето. Прилича на статия за замазване на очите след като хванаха поредната група, която дори не се опитвала да се скрие
32
6
 
16
 
! Отговори
МедведДоган паша преди 5 години
Тая ограда кат я гледам най-много некоя овца мое да спре но не е сигурно!
31
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова измислиха чумата и избиха здравия *** по границата, за да обезлюдят селата, където ще заселяват нелегалите. Иначе Меркелица ще спре евро кранчето на тиквата.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... и си викам, ем да не сте напирали да идвате в Европа ***, кой вине виновен... та и толкоз се съобщава за утрепани по границата ;) за това няма наплив, щото си знаят.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен в англия един араб като чу че съм от България се оплака как са му застреляли авера на нашата граница, но не е бил онзи дето се тръбеш
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво и какво излиза ? Че уж малката и бедна България има стотици километри ограда с охрана и камери. А богатите Турция и Гърция 0 ? Къде с дежурните плювачии по България да се защитят :))
27
6
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
TОВА НЕ ПРОМЕНЯ ФАКТА ЧЕ ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ СЕ ОБЛАЖИ ОТ ЕВРОФОНДА. БЛАГОДАРЯ ЧЕ ПОВДИГНАХТЕ ТЕМАТА, КОЛКО ПО-ДОБРЕ МОЖЕШЕ ДА РАБОТИ ОГРАДАТА АКО БЕШЕ НАПРАВЕНА ДОБРЕ....
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък ако стреляха по границата и един нямаше да припари.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Глупости !Ореха строеше в пъти по -евтино . В пъти ....И после дойдоха Червенгерб ..в пъти по -скъпо .И това не е ограда .ТОВА Е ВРЕМЕННО ВЪЗПРЕПЯТСТВАЩО СЪОРЪЖЕНИЕ .
24
5
 
9
 
! Отговори
сержант-КОРУМПИРОВ преди 5 години
БРАВО АПЛОДИСМЕНТИ,САМО ЧЕ 140 000 СА ПРЕМИНАЛИ,Е МАЛКО ПОВЕЧКО ОТ СПРЕНИТЕ НИЩО ВСИЧКИ ПЕЧЕЛЯТ.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя, оградата първоначално беше замислена против чумата по живатните, турците крещяха: "ЕС се огражда от Турция" и Орешарски спря строежа. После излезе, че е актуална против престъпниците нарушаващи държавната ни граница. Но както се вижда от днес и от миналия месец-нито чумата спира нито мигрантите тая прескъпа ограда.
22
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...tova "rovarite " ot Deivid li sa ?
21
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...tazi ograda se minava za "normative" be gospodin "ogradostroitel " !!!
20
4
 
20
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Нали б.б тръби по цяла Европа, че най-добре пазената граница на ЕС е в БЪЛГАРИЯ, Не му вярвайте на този лъжец, още мисли че има т.н. харизма, - арян без кисело мляко Помислете !!!
19
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.kolkoito I da sme " matrial " .tolkova chak tapi ne sme gospodine !!!
18
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде по-сериозно, корупционната оградка на Далавери ги била спряла ?!Голям смях ;)
17
2
 
13
 
! Отговори
True преди 5 години
Как са преминали от Сирия през цяла Турция?Смърди на организиран трафик или това не е държава!