Зинаида Златанова: Сривът на Търговския регистър – гаф!

Дефектът не бил в некачествената техника, настоява тя
16 авг 2018 11:15,
94

Точно седмица измина след като Търговският регистър се срина, към момента той все още не може да се използва напълно. Очаква се пълният достъп до системата да стане възможен през следващата седмица.

Сривът на една от най-важните системи в страната веднага се превърна в комедийно-драматичен сюжет, а времето, в което системата не работеше, се отрази на стотици търговски и юридически сделки.

Заради дефектът заваляха и искания за оставки, последваха и пресконференции, на които стана ясно, че проблемът е технически. Кой и как допусна да изгорят четири диска с 25 терабайта ценна информация?

Пълно безобразие. По този категоричен начин определи ситуацията бившият министър на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова. Според нея крахът в системата е в резултат от много дълго неглижиране на основните функции на Министерството на правосъдието.

Още по темата

"Това е високотехнологичен център от национално значение. По мое време се дублираше в реално време операцията и веднъж седмично се дублираше втори път. Така няма как да се загуби информация. Огромна "заслуга" на сегашния министър е, че не може до такава степен да се партизанства в администрацията. Когато сте назначили некомпетентни партийни кадри, няма какво друго да стане освен гаф, бъг в системата", заяви Златанова пред Bulgaria ON AIR.

Отговорните за проблема лица твърдят, че са купувани некачествени технически средства, но според Златанова това не е истина. Бившият министър настоя, че дефектът е в системата на работа.

"Не може да давате на едни и същи фирми да поддържат регистрите, базата данни, софтуера и хардуера. Би следвало да бъдат възлагани на отделни фирми. Изключителни безобразия", подчерта Зинаида Златанова.

Тя отбеляза, че подобни гафове ни отдалечават от Шенген и прогнозира, че в близките 10 години няма да има развитие по темата.

Вчера на заседание в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев предложи създаването на единно хранилище за данните от всички държавни ведомства.

"Това не ви ли се вижда като голяма глупост? Да сложим на едно място цялата информация за държавата... Много жалко, че така пропадна всичко", коментира предложението Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЕЕВ.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е гаф. Това е престъпление по служба.
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на най-невежият "компютърджия" е ясно, че това е една измама с конкретна цел спретната за отвличане на внимание, или кражба, или прикриване на извършена престъпна дейност от това толкова престъпно и неадекватно правителство на червената вещица БКП - основен и единствен враг на България и българите ! Как не разбрахте 29 г., че гласувате само за ко'муняги и техните наследници, то бива, бива пр'остотия, ама като българската не се среща на земята !
87
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Поздравления, за това, че споменахте ръководството на Агенцията, чиято идея е създаване на тази база, и все още никой не казва защо обаче проекта не е финализиран !!!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Google рече, че сме си имали Национален център при инциденти в информационната сигурност - говсерт.бг! Това gov от government ли идва?96580
85
0
 
1
 
! Отговори
голям напън преди 5 години
Чернобилският АЕЦ е гръмнал по време на експеримент за сработване на защитите. Тук не знам какви експерименти са правили, но това с изгорелите дискове при дублиране на всяка операция не минава. Ако дисковете са откраднати или изгорели, слейф сървърът щеше да стане мастър и никой нищо нямаше да разбере. Правили са експерименти с надстройки на системата (едни подариха криптиращ софтуер, например), все едно да ти подарят катинар, вървели са търгове за хардуер и софтуер за милиони...
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никаква повреда на хард дискове не е имало, просто са откраднати и са подменени със същите с умишлено повредена електроника, и понеже никой в държавната адмиснистрация не записва серийните номера, а и да го прави не ги сравняват, са тръгнали да оправят дисковете като подменят електрониката, което е по-лесно и бързо отколкото да възстановяваш от бакъп, е накрая са разбали какво е станало, и сега прикриват, а истината е страшна, защото някоя престъпна група разполага с всичкото инфо на регистъра
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко и цялата герберска номенклатура моментално да подава оставки и да се измита! Нямате ли срам бе калинки!
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цецката се бъгна след изборите и вече и беше изгорял хард диска, а я сложиха министър и то аварията се възпроизведе отново и отново и навсякъде
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво още трябва да стане за се разкара цъфналият герб от постовете, които заема. Народът очевадно каза, че не иска тази кукундрела нито като депутат, нито като президент. Не я искаме и като министър! *** с ***.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някоя банка си е платила за покриване на кок ретни данни! Точка! Банката, която е гнила ябълка на прехода, банка прикрила най-големите далавери в съвременната ни история...
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80абсолютно точно колега, 1-во не е възмоно да се прецакат едновременно 4 харддиска, да приемем обаче че се е случило, единствената повреда която може да се случи едновременно е в следствие на някакво смущение в захранването и тогава повредата ще е в електрониката на диска, подменя се и се подкарват дисковете за не повече от час, да приемем че не са имали същата и е трябвало да зачакат 1 ден, пак не се връзва. За мен тука не иде реч за повреда а за кражба на дисковете и ни баламосва
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 хард диска току така немогат да се прецакат едновременно, и независимо от всичко информацията си остава на тях, възстановяването и не трябва да отнеме повече от 1-2 дни, дублирането на информацията се прави не толкова защото тя неможе да бъде възстановенна, а за да може системата да продължи да функцинира безпроблемно и без прекъсване, това което се случи наистина е много голям гаф, но ние не за първи път виждаме сривове в информационните системи на държавата, в КАТ и митниците си сатват редов
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичкото ИТ в Бг е въздух под налягане. затова и най черноработният труд дойде в бг, да избяга от европа. европееца не е паднал толкова че да работо в кол центтр. България и Индиия са.
76
0
 
2
 
! Отговори
ако някой му светне преди 5 години
... че съхранението на фамилни или други снимки в компютъра / флашка .. или важни файлове и т.н. БЕЗ да са записани на 1 или 2 броя DVD+R подложки е НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНО да имате фотоапарат .... или телефон с камера .. та .... снимаш ли .... прави архив на ДВД ... досега съм успял да науча само 1 позната ... !!!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно време по камунизъма между телевизорите и контакта се слагаше една тежка и синьозелена кутия . стабилизатор . предпазваше от токов удар и от колебания в напрежението . сега им казват UPS , и върши същата работа :)
74
2
 
5
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Колко удобно ми трият коментарите, когато критикувам власт имащите.Ами ще го пиша до припадък пък - Скъпа Занаида, смотани сте всички, дори клонка за зеле не става от вас! Ако сте на свободния пазар на труда и тоалетни не може да миете, толкова сте зле
73
0
 
10
 
! Отговори
Иван Колев преди 5 години
Ако Дончев и партийната секретарка - министърката на правосъдието, имаха поне капка съвест, досега трябваше да си подадат оставката. Може би чакат Бойко да им каже, защото в тази сталинистка партия "ГЕРБ" всичко зависи от един човек!
72
1
 
13
 
! Отговори
n преди 5 години
Раб фаг възпитаничката а сега министър е олицетворение на ГЕРБ. Неуки, неможещи - пожарникар, физкултурник, някакъв дървен философ, един който и средно май няма , неуспял артист и ред други измислени хора, водят страната далеч от всичко което искаме да сме. Тия колинки - не е време за оставки, да си свършим работата. Смех, смех та кой ви пречи до сега. Ама и за 100 г няма да можете защото сте неуки, служите на един пожарникар и сте заобиколени от ваши фирми които немогат нищо
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЙКО НЯМА ВИНА, ТОЙ Е НАЙ НЕВИНИЯТ!МОЖЕ ДА Е ВИНОВЕН ХАН АСПАРУХ, НО НЕ И НАШИЯ ЛЮБИМ БОЙКО!