Бензинът е скъп! Но има как реално да пестим гориво. Как?

Eто 8 съвета, които могат да ви спестят сериозна сума пари
16 авг 2018 07:11, Красимир Ангелов
92
Бензинът е скъп! Но има как реално да пестим гориво. Как?
Снимка: Reuters

Цените на бензина отново са високи, а с това се повишават и разходите по време на пътуванията, които са особено актуални през летните отпуски. В ситуации като тази е особено важно да се знае, че има начини за пестене на гориво. При това те са напълно реални. Ето как, според експертите от изданието Auto.Mail, можете да се икономисат пари в сезона, в който се пътува най-много.

Спазвайте правилника

Първият и най-главен съвет – не бързайте. Имайте предвид, че дори при пътуване на разстояние до 300 км, превишението на скоростта с 20-30 км в час ще ви спести не повече от 20-ина минути. Само че ще се изложите на доста рискове, ще изгорите повече гориво, а да не говорим, че има голяма вероятно и да бъдете глобени за превишена скорост.

А измерванията доказват, че при движение по път с ограничение от 90 км/ч, стига то да се спазва, може да се спести поне до 2 литра на всеки 100 км в сравнение с пътуване със 120 км/ч.

Следете си разхода

Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за средния разход след всяко пътуване (например от работата до дома). Това със сигурност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, повечето съвременни смартфони имат приложения, които контролират разхода, така че използвайте ги.

Откажете се от резките тръгвания

Свикнали сте да се "изстрелвате" на светофара? Тогава не се учудвайте, че плащате за повече гориво. Твърдението, че при рязък старт разходът не се увеличава, тъй като колата по-бързо достига определена скорост, с която продължава да се движи равномерно, не е вярно.

Екипът на Auto.Mail е провел експеримент, като преминава с два напълно еднакви автомобили – Mazda CX-5 с 2,5-литров мотор и автоматична скоростна кутия, по един и същ маршрут. Стартира се плавно, като моторът се държи в рамките на 2500 об/мин, а след това рязко – до 4500 об/мин. Крайният резултат показва, че разходът при първия кросоувър е 9,6 л/100 км, а при втория – 11,3 л/100 км. Разликата е 17,6%.

Гледайте напред

Видяхте ли, че светофарът вече свети червено? Ако е така, защо продължавате да давате газ? Съвсем скоро ще ви се наложи да спрете и затова е по-добре да стигнете кръстовището по инерция. Запомнете – стилът "газ-спирачка" води до по-висок разход на гориво. И ако се опитате да го избегнете (или поне минимализирате) правите икономия на гориво.

Карайте на правилния режим

Голяма част от съвременните автомобили с автоматична скоростна кутия предлагат режим "еко" (при някои може да се казва и по друг начин). Затова, ако искате да харчите по-малко пари за гориво, изполлзвайте го при всяка възожност. В този случа смяната на предавките става при по-ниски обороти, намалява се ефективността на климатика, както и на други системи, изискващи енергия. Не изключвайте и системата „старт-стоп”, с която се оборудвани повечето съвременни двигатели. Тя наистина помага в задръстванията и сериозния трафик в градовете..

Ако автомобилът ви е с механични скорости и е по-нов, той вероятно разполага с функция, която ви подсказва кога да сменяте предавките, като съответният индикатор се появява на приборния панел. Тя е полезна, така че възползвайте се от нея максимално.

Следете налягането в гумите

Поне веднъж месечно, а защо не и по-често, проверявайте налягането в гумите. Тук от Auto.Mail дават за пример друг свой експеримент, в който участва дизелов Duster. Той се кара определено време с леко спаднали, напомпани повече от необходимото или с "нормални" гуми. Оказва се, че при спаднали с 0,3 атмосфери гуми в сравнение с препоръчана стойност от производителя от 2 атмосфери, разходът се увеличава с 6%. В същото време при "пренапомпани" с 0,3 атмосфери атмосфери, разходът спада с 5%. Последното обаче не е за препоръчване, тъй като се увеличава натоварването върху окачването, а и комфортът се влошава. А и в горещените не е за препоръчване да карате с прекалено напомпани гуми.

Махнете всичко излишно

Често може да се видят автомобили, които се движат с празен багажник на покрива. Трябва де са знае, че тези елементи водят до увеличаване, при това сериозно, на разхода на гориво. Понякога разликата достига до 2,0 л/100 км. Впрочем, рзходът се увеличава и при отварянето на прозорец или на люка.

Внесете ред и в багажника на автомобила си. Не си заслужава да возите със себе си излишни тежести, тъй като колкото е по-голямо теглото на автомобила, толкова по-висок е разходът на гориво.

Минете на газ

Накрая стигаме и до радикалния способ за намаляване на разхода, но той изисква инвестиция. Тя е различна в замисимост от автомобила и оборудването. Икономията в случая може да бъде съществена, тъй като цената на газта е 2 пъти по-ниска от тази на бензина. Факт е, че разходът се повишава, но това не е фатално.

Има обаче и минуси – монтирането на газова бутилка намалява обема на багажника и увеличава теглото. Но пък ако преминавате по 30 000 км на година, то поставянето на газово оборудване придобива смисъл.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
11
 
5
 
! Отговори
uuu преди 5 години
Който не кара на газ е много зле.
90
4
 
10
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Това което пише за "каране по инерция" изразходва повече гориво от колкото да отнемете просто крака от газта тогава се включва така наречената "система за принудителен празен ход"
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зареждайте евтин бензин и дизел от аптекаря.
88
3
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Аз карам 1.5 дизел и каквото и да правя не пада под 4.8 на сто ,което ме задоволява напълно . Тия с 2.5 литровите от статията да си правят икономията ,при тях си заслужава ако въобще я постигнат .
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Налю все плювате по Марешки. Не знам какъв бил, ама като беше в бизнеса с горива, до 1.65 стигна литър безнзин. Плащайте сега високите цени.
86
1
 
12
 
! Отговори
Мечо Кух преди 5 години
Икономията е майка на мизерията.Никой не пита защо при тази цена на петрола -цената на бензина е такава,каквато беше при 150 долара.Ако петрола скочи до 150 ,цената ще остане ли същата? ;)
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 84Почваме да си пием ракията с Вальо Златев като Боко Суджука.....Спокойно бе, кака *** ще национализира Лукойл и това гайле ще ни отпадне.
84
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разхода за гориво на година ми е по малък от каското, гражданската, прегледа, годишно обслужване и ремонти.Ако за година давам 1600лв за бензин и реша да пестя ще спестя макс 100лвако общината оправи улиците в квартала ще пестя по 300 от тампони и шарнири.=> предпочитам от ремонти да пестя, но не зависи от мен....
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почваме да си пием ракията с Вальо Златев като Боко Суджука.....
82
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За София има още един начин - не гласувайте за Фандъкова, която с безумните си действия непрекъснато влошава организацията на движението и паркирането в София и с това създава все по-големи задръствания, а в задръстванията разхода на гориво е по-голям, може би два пъти по-голям.
81
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато държавата влезе в ролята си и въздейства върху картела няма да има нужда от никакво пестене
80
4
 
8
 
! Отговори
Как да спестим преди 5 години
Най-лесния вариант е да откраднем бензина на комшията.
79
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Пропуснато е нещо което всеки тираджия го знае: избягвайте задръстванията.
78
4
 
11
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагма да ни дойдат чесни политици и да гласуваме за тях и да направят бензина 30 стотинки.
77
4
 
28
 
! Отговори
политик преди 5 години
ми като за начало, престанете да гласувате за мафията която управлява държавата, това би било добър старт ....
76
5
 
40
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Аве бедняци отдидете да работите в някоя западно европейска държава и вообще не слушайте как да пестите пари.... ще ми казват как да пестя пари от бензин с мизернитр заплати в България смешници
75
5
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
KVA EVROPA,KVI PET LEVA? TARPI NARODE,TE OSHTE SHTE DERAT- ,,DEMOKRATITE,,
74
5
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
EIIIIII,NE SE NAKRADAHA.DOKATO NE NI UNISHTOZAT-NJAMA DA KANDISAT.
73
4
 
23
 
! Отговори
от пътя преди 5 години
Качвайте се на колелото, разхода е никакъв и никой не ви занимава с глупости- нито ГО, нито горива, акумулатори и ремонти. Само един противогаз ви трябва, за да може да ви улавя саждите от маслата и нафтата на гробарниците.
72
2
 
18
 
! Отговори
НЕ СЕ НАКРАДОХА преди 5 години
У НАс горивата при цена на петрола 150 $ за барел и 2.2 лева за $ беше колкото сегашната при долар 1.62 лева. и барел за 59 $.Кой ограбва милиарди от БЪлгарскяи народ през цените на горивата.Цитираме ДЯнков че БЪлгарина плаща мито,акцизи,пътен данък,еко такса други такси и 20% ДДС които не се заплащат на държавата защото горивата били внясяни нелегално.