Британците в Европа: Brexit ще съсипе живота ни

"Британци в Европа" защитават правата на гражданите в ЕС от Острова
15 авг 2018 22:30,
38
Британците в Европа: Brexit ще съсипе живота ни
Снимка: Архив, Reuters

Правата на британците в ЕС и тези на европейските граждани във Великобритания са пренебрегвани прекалено дълго. Единственият отговор е народът да се произнес, пише Джейн Голдинг*, във в. "Гардиън"

През последните две години ние от "Британци в Европа" вършим неблагодарната работа да се борим за правата на гражданите. Ние основахме организацията, за да помогнем за защитата на всички граждани на Обединеното кралство, които живеят и работят в друга страна от Европейския съюз. Близо 60 на сто от нас са в работоспособна възраст или по-млади и Брекзитът заплашва нашето препитание и живота, който сме изградили със семействата си в други държави.

И все пак над 60 процента от нас не гласуваха на референдума.

Отстояването на правата на гражданите е непривлекателна работа, която никога не влиза във водещите новини, защото засяга живота на реални хора, за разлика от привидно неразрешимите спорове за граници и търговия. Печатът и политиците привърженици на Брекзита не проявяват интерес, защото не сме в дневния им ред. Те обаче не признават това открито, защото ни сочат като причината защо правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство още не са гарантирани.

Показателно е това, че заявките ни заедно с нашата сестринска група "Трите милиона" за срещи с Тереза Мей министъра за Брекзита и министъра на вътрешните работи досега остават без отговор, макар че Мишел Барние се срещна с нас на два пъти.

Като цяло ние се опитвахме да останем неутрални, търпеливи и да запазим чувството си за перспектива. Но сега, изправени пред вероятността или да бъдем продадени в лоша сделка, или изобщо да няма сделка, ние не можем повече да стоим настрана.

Нека се върнем до изходната точка на всичко това. Обещано ни беше, че животът ни ще продължи съвсем нормално след Брекзита - първо от кампанията "Глас за напускане", после от Мей и Барние. Това е извънредно важно, защото ако ще изключвате от гласуване хората, чийто живот зависи от изхода на този вот, тогава имате допълнителен специален ангажимент да се борите за тях възможно най-усърдно.

Дори и да има споразумение, не можем да кажем, че сме приоритет в преговорите, особено след като Мей не се бори за продължаването на нашите права на свободно движение, което мнозина от нас разчитат да бъде предоставено на семействата ни. Приоритет в нейната преговорна позиция от началото бе ограничаването на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство вместо подкрепата за нашите.

Така че нашите права ще бъдат защитени само в страната, където живеем сега, и то не във всяка. Това излага на риск нашите средства за препитание. Ако вие имате малко предприятие като британката Хелън - собственик на кетърингова фирма във Франция, която получава половината от приходите си в други страни - няма да може да приемате поръчки от други държави от ЕС с кратък срок за изпълнение. Или може би няма да можете изобщо да приемате поръчки, защото почти със сигурност ще трябва да поддържате документация на хартия, но както всички знаем, документацията на хартия изисква време, а клиентите не обичат да чакат.

При сценарий без сделка британците на континента ще бъдат хвърлени в смут, тъй като ще загубят настоящия си правен статут. Можем само да се надяваме, че една бързо сключена сделка ще запази нашия статут или ще ни даде нещо, което не е просто прехвърляне към състоянието граждани на трета страна - което съвсем не прилича на това, с което разполагаме сега.

Ако смятате, че ние всички ще загубим права, престанете да се оплаквате и помислете върху следното: Нашата лична изолация е и политически лакмусов тест за това какви бъдещи сделки е готово Обединеното кралство да отстоява от името на своите граждани. И ако това е така, нещата не изглеждат добре за британците в самата Великобритания, особено за тези, които са се надявали, че Брекзитът ще означава повече контрол и по-добро качество на живот.

В качеството си на деца на европейския проект, които са живели сред облагите му от първа ръка и знаят какво биха загубили бъдещите поколения във Великобритания, казваме - стига! Нямаме избор освен да се съгласим, че единственото решение, което ще защити нашия живот и средства за препитание (и на гражданите на ЕС в Обединеното кралство), както и на всички британци в Обединеното кралство, е да останем в ЕС.
 
Ето защо ние подкрепяме народен вот и настояваме пред правителството въз основа на ангажиментите в манифестите му от 2015 и 2017 г. да ни върне нашия вот и глас. Ако ще карате хората наново да кандидатстват, за да живеят своя живот, изграден с техния усилен труд (при доста по-тежки условия от сегашните), тогава им дължите правото на вот. Не по симпатия или заради специално отношение, а за да могат в крайна сметка да имат контрол върху своя живот.
/БТА/

- - - - - - - - - - -
* б. изд.: Джейн Голдинг оглавява "Британци в Европа" - най-голямата федерация на сдруженията на британци, които живеят и работят в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По подобие на европейците, които са живели достатъчно дълго е Англия, кандидатствайте за жителство в страната която живеете. Ще си запазите двойното гражданство, но ще си плащате данъците в европейската държава. Толкова е просто.
33
0
 
6
 
! Отговори
жалба в Европейския преди 5 години
Европейците в Англия и англичаните в Европа са в заварено положение. Те трябва да подадат жалба в Европейския съд и той да постанови, че правата им се запазват. Това би било нормално и справедливо. Не може все обикновените хора да плащат грешките и малоумията на тъпите политици
32
0
 
12
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Британците скоро ще разберат КОН БОБ яде ли ! Лошото е, че БОБЪТ ще го яде младото поколение !
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е либе за китка.
30
5
 
3
 
! Отговори
Мануел Маев преди 5 години
В Англия толерират третия пол и обичат и уважават такива като мен. А в България 90% от мъжете не се къпят и миришат на лук. Ще се местя в Англия.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VAN OT EVROPA-ANGLICANITE V GABON.
28
12
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Аз ги харесвам англичаните, витае някаква романтика около цялата им нация, ама са големи рендета понякога. Ако не бяха те, най-малкото нямаше да има демокрация. Магна Харта чували ли сте какво значи? Та сега много се нахендриха, че се вързаха на популистки партии за този Брекзит, дето след това изчезнаха и вече никакви ги няма и не поемат отговорност, като тази на Фараж. И това пак от кремълското джудже дойде, защото той му беше спонсор на партията. Абе ще се научат от къде идва злото....
27
7
 
10
 
! Отговори
Попа преди 5 години
Брекзит няма да им съсипе живота, обаче това че са *** 100% ще им го съсипе.
26
18
 
5
 
! Отговори
Ген.Пичонкин преди 5 години
Всъщност преди да бият шута на немците французите ще си вземат Валония както си му е реда и Брюксел като изхвърлят наглите холандци обратно у водата да ги залива у Амстердям и да пълнят чували со песък.
25
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа не не, никакво оставане. Излизате както си е редът и после, ако искате пак вътре, си има други правила, които трябва да изпълните. Айде чао, довиждане, лека нощ!
24
6
 
42
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Време е колелото да се завърти та тия дето са дялкали и сваляли кожи сега тях да ги рендосват на пълни обороти с *** газ! Кеф ще ми е да ги гледаме некой ден как ходят на аргатлък по други държави! Да видят убаво ли е! Те тепърва ще си патят и от *** дето са се навъдили там, щото навремето и на нас ни се правеха на интересни с документи, визи мизи а ония ги посрещаха с отворени обятия....ха сега да видим !!!
23
19
 
10
 
! Отговори
МедведДоган паша преди 5 години
Французите са следващите които ще бият шута на наглите немци които затриваха нарочно икономиката на останалите държави и извиваха нагло ръце за да се правят на велики.Това са фактите.Европа винаги е заложник на германия.
22
4
 
22
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Каква Хага бе .....? *** ви покани индийският премиер, да си ходите във Индия. Няма детски, няма помощи , няма и от кого да се краде. Скапана ситуация.
21
15
 
8
 
! Отговори
МУСААЙБЕ преди 5 години
Българите в Англия живеят като *** факт шепа са хората които не гласят приятели
20
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно са се надявали на ефект на доминото в ЕС, но като не стана почнаха да се усукват.
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали имат Новичок в изобилие, какво се оплакват.
18
8
 
6
 
! Отговори
Belge преди 5 години
Ми британците са прави, за тях ЕС остаря ,ООН остаря ,Демокрацията остаря а технологията от прозрачност младее ли младее хммм...просто лъжливите обещания на британците им омръзнаха (...а други британци има ли ...
17
8
 
37
 
! Отговори
Ко?, Не! преди 5 години
Вече и от колониите ги наритват. Време е да се наврат обратно на острова! Жалки нарциси. Крайно време беше!
16
5
 
38
 
! Отговори
V преди 5 години
Брекзита щял да сасипе живота на британците. Ами да дойдат в България ве. Вместо да внасяме украинци да вземем,, сасипаните,, британци та и те да живнат малко. Тука мноого ще им хареса. За кво да се сасипват там?
15
5
 
32
 
! Отговори
Англококони преди 5 години
Каквото посееш това ще жънеш.