Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца

Над 1000 жертви на сексуално посегателство и почти никакви наказания...
Обновена: 15 авг 2018 20:56 | 15 авг 2018 20:41,
188
Тежка тайна на католическата църква – перверзни отчета, насилвали деца
Снимка: Pixabay

"...Оставил настрана всички свети помисли, молитви и самобичувания, замислил се за красотата и младостта на девойката, а след това седнал да размишлява как да се държи с нея и с какви средства да си послужи, та тя да не разбере, че той се стреми да получи каквото ще й поиска, подтикван от сладострастие. Затова най-напред я подпитал това-онова, убедил се, че тя още не познавала какво нещо е мъж и наистина е такава наивна, каквато изглеждала; а после намислил по какъв начин - уж че служат богу - да я склони да изпълни неговото желание." - Джовани Бокачо, "Декамерон".

Свещеник изнасилва 7-годишно момиченце в болницата. Божи служител склонил 9-годишно дете към орална любов и след това прочистил устата на момченцето със светена вода. Друго момче е било принудено да се изповяда пред свещеник, който системно го изнасилвал.

Тези деца не са част от "Декамерон". Те са част от една далеч по-зловеща и истинска история. А в нея са включени още над хиляда такива деца и 300 свещеници. Всичко това става ясно след публикуването на доклад на американските власти. Данните са за период от 70 години и обхващат шест епархии в Пенсилвания. Това е най-мащабното разследване срещу католическата църква. Обвинени са служители на църквата в системно покриване на оплаквания за насилие, сред които и архиепископа на Вашингтон.

Още по темата

Броят на насилените деца от божи служители може би е много по-голям. Голяма част от данните, обаче, са загубени с времето, а някои от жертвите отказват да търсят правата си. Към днешна дата епархиите се стремят незабавно да отнасят оплакванията до органите на реда. Очевидно е, че духовенството се стреми да въведе промяна. Въпреки това, обаче, голяма част от духовниците отказват публично да поемат отговорност.

"Свещеници са изнасилвали момчета и момичета – невръстни деца. Служителите на Бог, които носят отговорност за тях не само не са направили нищо по въпроса, а са покрили историята", пишат властите в доклада.

- Това ще е нашата малка тайна, чадо. - казал свещеникът.
- Да, отче. - кимнало детето и коленичило пред олтара. Храмът се изправил пред момиченцето с цялото си величие. Пред него се изправил и свещеникът – изпълнителят на божията воля, онзи, който трябва да опази света чист от прегрешения, но не може да опази собствените си помисли от похотта и плътското желание.

Ако е грях да пожелаеш жена, то да пожелаеш дете е престъпление. Момиченцето започнало да плаче.

- Шшшт... Не се бой, чадо мое. Бог така е пожелал. - казал отецът и бавно прокарал ръката си под роклята на детето.

Повечето случаи, обаче, са с изтекла давност. Това означава, че властите не могат да направят нищо и на престъпниците, по-точно – на противните педофили, не могат да бъдат повдигнати обвинения. Над 100 от свещениците дори вече са мъртви. Много други са пенсионирани отдавна и са освободени от духовно служение.

Властите успяват да повдигнат обвинения само на двама. Сред тях е и свещеник, признал се за виновен.

Изслушани са десетки свидетели и са разгледани близо половин милион страници, част от вътрешна документация на епархиите, включително и доклади на епископи до официални представители на Ватикана, които разкриват детайли за насилници, които да бъдат оповестени публично и да бъдат предадени на властите.

Епископите, както и други водачи на католическата църква, упорито и системно се опитвали да се предпазят от лош PR, както и финансови пречки. Заради това решението било не да се докладва на полицията, а жертвите да бъдат принудени да запазят мълчание. Обвинените духовници са били изпращани в "лечебни заведения", които да пречистят служителите на църквата и те отново да се върнат към служба.

Принудителното мълчание се разпространило и отвъд църквата – полиция и прокурори често пъти са отказвали да разследват обвинения от уважение към църковните служители или пък директно отхвърляли оплаквания.

"Ако за отглеждането на едно дете е необходим цял град, за насилието му отговорност носят всички негови граждани", - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

След публикуване на доклада във вторник архиепископите изразиха своето съжаление към жертвите. Те подчертаха, че нещата наистина са се променили и разкриха, за пръв път, списък със свещеници, обвинени в сексуално посегателство.

Сексуалният тормоз над малолетни от страна на църквата е нещо като публична тайна. Всички знаят за него, но повечето или се страхуват, или се срамуват да говорят по темата. През 2015 г. след премиерата на филмът "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм, темата за насилието в църквата е поставена на фокус.

Лентата е създадена по действителен случай и разказва историята на група журналисти от изданието "Бостън глоуб", които започват собствено разследване по сигнал, който се оказва повърхността на нещо много по-голямо. Журналистите достигат до мрачни разкрития, които показват как насилието в католическата църква е много по-голямо и по-перверзно, отколкото някой е предполагал.

"Всички казват, че това е физическо насилие. Не, то е много повече от това – това е духовно насилие. Свещениците би трябвало да са „добрите герои“ във филма." - "Спотлайт", носител на Оскар за най-добър филм.

За жалост, обаче, това е много далеч от истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Какво друго очаквате от Църквата и копоите й... Ех тези СВЕТИ хора...
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вероятно има такива "християни" и в нашата църква, но далеч не всички са такива. Грешим, ако правим такива прекалени обобщения. Не бива да отричаме и хулим християнските си корени, те са ни запазили като народ 500г. А Господ дели хората също и на "разумни" и "безумни". Матей[23:3] "затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете; а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат"
151
0
 
2
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Имам предвид всички християни - всички деноминации. Видях в библията - Господ никъде не казва че трябва някой да е християнин. Той дели хората на праведни и неправедни. "Това ще ни се счита за правда, ако внимаваме да вършим ВСИЧКИ тия заповеди пред Господ нашия Бог, както ни заповяда". Християните рядко изобщо се интересуват какво Бог е заповядал. Ако все пак вземат че се информират - веднага си намират извинения защо да правят точно обратното на това което той казва.
150
0
 
0
 
! Отговори
wtf преди 5 години
koi hristiqni ima6 predvid? Pitaj Gospod koi e hristiqnin i viz v biliqta.
149
1
 
1
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Защо са наречени Божи служители тия? Това е Богохулство... Нека да проверим на кой служат християните.Бог: "7-мия ден е събота на Господа, твоя Бог, не върши никаква работа в него"Християните "Ще преместим съботата в неделя"Бог "Не си прави кумир и никакво изображение на това, що е на небето и земята, не им се кланяй и не им служи"Християните: "Ще си направим статуи и икони и ще им се кланяме"Иисус Христос: "Ако ме любите пазете моите заповеди"Християните: "Няма да стане"
148
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо по-гнусно на този свят от религията. Векове сме изгубили в развитието на цивилизацията, само заради хора вярващи във феи, духове, и приказки за малки деца. Тези извращения, за които четем тук, са само малка част от проявлението на църквата...
147
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Измил му устата със светена вода:)))Ше падна
146
2
 
4
 
! Отговори
Нашите попове преди 5 години
Се опрашват помежду си самоТака че православието е по добро отбкатолицизма
145
6
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Все още Господ ни праща пастири, които да показват праведния път, макар и да живеем в най-материялните времена от създаването. Най-важното не се вижда с очите. Нека сме благодарни за това, което имаме и че не получаваме това, което заслужаваме. Слава Богу.
144
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Удобно тази статия се върти от вчера,а новината е по-стара. Удобно някои хора се втренчват в сламката и удобно се опитват да поставят на една плоскост истината и лъжата. Битката срещу БПЦ е от османско време до сега и все пак я има. Все още има хора готови да оставят комфорта на този свят и да се борят за спасяването на душите на ближните си.
143
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 145Именно от такава "молитва", самият богохулник Ботев беше застрелян от своите, а не от "вражески" курушум... Да казваме "молитвата" на Христо Ботев- това е безумие, полза няма да има - а само духовна вреда.
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139Не съм съгласен с мнението ти. Единствено мога да кажа, че е ужасно и противно място "църквата " на вещицата Евангелия Гущерова.Щом на тебе, и на други като тебе не харесвате Православието и се гнусите от красивите православни църкви и манастири, тогава въобще не ходете в тях! Никой насила не ви е накарал да сте православни християни. Колкото и да злобеете против православното духовенство и против цялата Православна Църква, няма да промените това, че НЕ сте прави и че лъжете.
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братя българе, прочетете отново "Моята молитва" на Ботйова - гениалния български поет!Прочетете я още веднаж! Научете я наизуст! Там е казано всичко! Нека стане част от вас и злините няма да ни достигнат!
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139Не съм съгласен с мнението ти. Единствено мога да кажа, че е ужасно и противно място "църквата " на вещицата Евангелия Гущерова.Щом на тебе, и на други като тебе не харесвате Православието и с егнусите от красивите православни църкви и манастири, тогава въобще не ходете в тях! Никой насила не ви е накарал да сте православни християни. Колкото и да злобеете против православното духовенство и против цялата Православна Църква, няма да промените това, че НЕ сте прави и че лъжете
139
4
 
2
 
! Отговори
араламби преди 5 години
те пък щото православните бъйлювци са по-свестни.
138
6
 
7
 
! Отговори
5 за 4 преди 5 години
Хах, големи хора с въображаеми приятели! Религията е атавизъм. Тя е била актуална, когато науката е била безсилна. И докато има нерешени научни въпроси, ще има и хитреци, които да се възползват от хорските страхове и невежество. Мога и още да пиша, но не съм поп, имам истинска, полезна за обществоторабота, нямам цял ден за бръщолевене.
137
4
 
8
 
! Отговори
Джизъс Христов преди 5 години
Има полза от Църквата. Тя е, че дава поле за изява на социопати, лунатици и вся осталая свол.ч. Имаче ще си щъкат на воля, понеже здравната система очевидно не може да се справи с тях. И вечене е необходимо нормални хора да се съобразяват с тия психари. Стойте завряни по църкви и манастири и не занимавайте обществото с шизофренията си.
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бачковският на всеки по-голям празник, заблудени миряни носят печени агънца сукалчета, вино, ракия и после питат:"блажиш ли дедо попе, блажиш ли"?. Монасите некви мазни, уж дават пример и устояват на изкушениеята. А пък няма да ви казвам, колко тъмно беше в самата църква и колко удимени бяха всички икони. Имах чувството, че е сварталище на дявола. Такова чувство имах и в църквата на Вангелия Гущерова. Ама там е друга работа!
135
3
 
9
 
! Отговори
бок каза преди 5 години
На долните лицемери, дето бият чело в картинки и вярват в реалното съществуване на литературни герои, много бързо им пада маската на благи, смирени хорица. Девианти от всякакъв калибър са концентрирани в тая измамна, манипулираща институция, наречена "църква" (да, с малка буква), размахват пръст и четат морал.
134
0
 
3
 
! Отговори
? преди 5 години
Вии сега ли разбрахте?