Заради търговския регистър: БСП искат главата на Цачева

Те искат и шефката на Агенцията по вписванията да понесе отговорност
15 авг 2018 15:52,
45
Заради търговския регистър: БСП искат главата на Цачева
Снимка: Архив, Булфото

БСП иска изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и министърът на правосъдието Цецка Цачева да понесат отговорност и да подадат оставки заради проблема с Търговския регистър. Това обявиха на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Деница Златева и зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

Още по темата

Безпрецедентната криза с Търговския регистър не може да остане така, тепърва ще се изясняват щетите за бизнеса, коментира Зарков, цитиран от БТА.

Според него министър Цачева е знаела за проблемите в Агенцията, тъй като Инспекторатът към Министерството на правосъдието е изпратил доклад до нея в началото на тази година. В документа се съдържат тежки констатации за начина на управление на Зорница Даскалова и завършва с препоръка към министъра - да се потърси дисциплинарна отговорност от нея за неизпълнение на трудови задължения, посочи Зарков.

"Необяснимо е мълчанието на Даскалова и Цачева в последните дни", коментира той.

"Вместо бързи и адекватни реакции от страна на ресорните институции, последваха две безименни прессъобщения, че са сезирани ДАНС, МВР и Прокуратурата", коментира Златева. Според нея реакциите на ресорните институции са били некомпетентни.

От БСП попитаха институциите - вярно ли е, че за периода август 2017 - юни 2018 г. Агенцията по вписвания е оставена без извънгаранционно обслужване, включително на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране; има ли разписана политика за управление и сигурност на информацията, спазва ли се тя, кога последно е била одитирана; правена ли е оценка на риска от Агенцията по вписванията и от Министерството на правосъдието; има ли бекъп на регистрите, поддържани от Агенцията по вписванията; къде се съхранява архивът на агенцията.

"Днес стана ясно, че Държавна агенция "Електронно управление" започва одит на всички информационни системи. Резонният въпрос е - какво са правили до момента", коментира Златева. Тя заяви, че се е запознала с два европейски проекта на Агенцията по вписванията - за надграждане на Търговския и на Имотния регистри, и там е видяла козметичен салон, който работи по тези проекти.

"Това не ме учудва. След като софтуерна фирма може да доставя ваксина по обществена поръчка, явно и фризьорски салон може да надгражда IT-системите на Агенцията по вписванията", коментира Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо Цачева да ходи в агенцията и да опъва въжета за да подреди клиентите,можеше да обърне повече внимание на сигурността и на хората които работят/и в имотния/.Следващия срив сигурно ще е там.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кучетата лаят,кервана си върви!!!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе тия са умопобъркани!? Как може от месеци да търсят под вола теле? С такива евтини компромати нямат шанс! Е може ли да имат лозунг: Колкото по зле,толкова по добре! Ай сиктир от червени активисти!
41
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Искате ли такива като тоя от снимката да ви пишат законите, а да ви управляват. Не ми се вярва. Ми що тогава ги избирате. Да ви кажа ли. Не ги избирате вие. При тези система вие нищо не избирате.
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно,щом са оплескали работата,да си ходят!Непрекъснато правят гафове.
39
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А нещо друго на Цецка (дето го цензурират) не щете ли :)
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами редно е. Редно е да подадат оставки, защото проблемът е сериозен. Един от най-сериозните в политиката ни. С който могат да се скрият милиарди.(което най-вероятно е станало де)
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая партия явно трябва да ни напомня, че все още съществува при всеки удобен случай.
36
2
 
14
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Рядко *** дка физиономия
35
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мръсни Червени човечета...напаст...
34
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВАЛУТАТА ВИ ИЗЧЕЗНА- НЯМА БЕНЧ- НЯМА ЧЕРВЕНИ КОМЕНТАРИИ. БСП, ОБЕДНЯХТЕ!
33
10
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Ами Цецка не е ли една от тях,не че има значение.
32
9
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Ами Цецка не е ли една от тях,не че има значение.
31
7
 
12
 
! Отговори
тъжен факт преди 5 години
На този на снимката майка му е майка на дете с увреждания. Общото между двамата е, че и той и майка му се опитват да взимат пари от държавата.
30
8
 
10
 
! Отговори
Счетоводител преди 5 години
Който не вярва , че софтуера на Търговския е подарен от САЩ и ЦРУ на България да потърси новини от преди 2008-2010
29
6
 
7
 
! Отговори
Счетоводител преди 5 години
Софтуера на Търговския Регистър е подарен от фондация Америка за България и Сорос още през 2007-2008г. Когато думата Соросояд не беше лоша дума .. Понеже всяка година подавам по нещо за търговския Регистър - мога да твърдя . че винаги е бил бъгав .. това е любителски софтуер.. пробутан на България от ЦРУ ..
28
7
 
14
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
Айде пак искат оставки. Ама то ако се водят по акъла на бесепарите да се свалят хора за дреболии накрая няма да има кой да сложат. Ще трябва да пускаме бежанците не само в Странджа, ами и за държавните постове.
27
1
 
7
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
До Анонимен 11 Така е. България е умерено корумпирана в допустимите граници. Ха , ха..!
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този главурко на снимката иска да си присади ли. Тоя по-зле и от Тета Цеца у глъвътъ...
25
4
 
21
 
! Отговори
ист преди 5 години
Каква олиго усмивка.