Търсят се: Строители, учители, сервитьори...

5.7% е регистрираната безработица през юли
51
Търсят се: Строители, учители, сервитьори...
Снимка: архив, БулФото

5.7% е регистрираната безработица и през юли, показва статистика на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално понижение от 0.08 процентни пункта спрямо юни 2018 г. и от 1.0 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1.5% спрямо предходния месец и с 15.9% спрямо година по-рано.

Новорегистрираните през юли са 22 637, като от тях 1 699 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

Общо 17 211 души са постъпили на работа през месеца, като 82.4% от тях са устроени в реалната икономика. В субсидирана заетост са включени 3 036 души.

През месеца общо 1 178 безработни са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Професиите, в които се обучават курсистите, са основно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а ключовите компетентности са най-вече дигитална, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.9%), търговията (14.0%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%) и др.

Най-търсени през месеца са били работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
чичо митко преди 5 години
детето замина преди 3г. и 3м. тука работеше за една американска компания и зимаше бруто 3 800 лв., сега в/ъв франция работи за 11 000 евро на месец бруто,, за американска корпорация! нема вишо. са ше записва дистанционно в/ъв франция. 3 години трудов стаж по специалноста за която кандидатстваш ти я считат за една учебна година! за три години магистратура! е, не е лесно да учиш и работиш еле па у франция! иначе там не взимат на работа по диплома! ааа.. и англииски и френски на шест!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За справка - защо в ИТ сферата начинаещите с 0г опит почват на 1200лв, а един опитен специалист взима 5-6000лв? Ще подскажа - работодателите не са щастливи от това и ако можеха щяха да намалят заплатите значително!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"1200 минимална при това нето"Най-големият успех на БКП е, че накара българския работник да си мисли, че 600 евро нето е много. НЕ Е!!!!!!
43
0
 
7
 
! Отговори
Бял прашец преди 5 години
И кво стана намерихти ли ги, май не.
42
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелавам успех на търсачите. Продължавайте да търсите. Като стояха хората по порталите се гаврехте с тях. Е дойде време резделно. 1200 минимална при това нето, в противен случай , доооооо......овижданееееее.
41
0
 
27
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Хора стига глупости скоро и шефове ще се тръсят . И българи спрете да робувате за мижави пари или бандитос в бг или бягайте на вънка със 3 месеца работа там ще изкарате повече от колкото тука за година . Пак нека си търсят на фона на цените в бг с тия пари който се плащат няма как да стане.
40
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсете ги в Германия! Там са. Казаха, че ще се върнат, ама друг път, а след приемането на еврото очаквайте нов сезон напуснали.
39
1
 
31
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Да напишат направо: търсят се балами и бараби да аргатлуват на угоените шопари от така наречената бизнес класа...дето все били на загуба и на зор, а иначе търчат да вземат първи последния модел на някоя лимузина като излезе на пазара, а да и да не забравим лИбовниците дето въртят напред назад....нали има кой да буха кат глух пител по цял ден за жълти стотинки!
38
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как веднъж не търсиха депутати , министри , началници .................
37
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами пък да вземе да се върнеме ние дето преди 20 години отидохме да слугуваме. Минахме през ада. Спяхме под мостовете. Хранехме се от контеинерите. Работехме нелегално щото нямахме право да работим в бяла държава. Как мислите сега когато сме си уредили живота работим за пари живеем като бели хора пък що да не се върнеме да работиме на мутренските бизнесмени за 400 евро което тук в бялата държава се равнява на ден и половина работа. Ще взема да се замисля сериозно по въпроса. Да знаете.
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам някой да ми върши работата и да не иска пари, ама нямааа, ко да прайш ....
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас и чистачки търсят, ама няма кой да работи за тези пари
34
3
 
26
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Възстановете "Строителни войски" и научете ци..те на истински занаят и строителство, а не хванати от кол и въже т.н. майстори дето един паваж не могат да наредят, камо ли мостове да правят !
33
3
 
28
 
! Отговори
Нямало било учители? преди 5 години
Не достигали 3 000?Броят на хрантутниците в БАН на научни длъжности варира ежегодно между 2 800и 3 000. Не знам колко са специалистите-висшисти, които работят в БАН като научно-помощен персонал и в повечето случаи имат толкова публикации, колкото и колегите им, заемащи научни длъжности.Същевременно, не достигали били преподаватели и за нашите 52 или 53 висши училища, та учЕните от БАН обикалят да четат лекции там.Закривай паразита БАН и ги пращай да даскалуват и да преподават във ВУЗ-овете
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз за износ амчъци търся
31
0
 
54
 
! Отговори
К у р за робовладелц преди 5 години
Господа робовладелци, вече няма балами да ви работят за без пари. Работе си сами. Да го д....
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки избира дали да го експлоатират в мутренската държава за 400 600 лв или да иде в европейска за 5 10 20 хиляди евро и тнт
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз наемам само със средно защото те вишистите искат много пари.
28
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робство от векове няма но тук искат да те експлоатират за подаяние в европейските държави заплати по 10 20 хиляди евро ги нямат за нищо.Тук те изцеждат за 400 лв.А разни банкери с по 200 к заплата, депуати с по 25 к евро еврокомисарки селянки проститути Мария Габриел *** Майдел и имат къщи за милиони в Испания Австрия и тнт.Тук политиц,депутат,министър който да не поне милионер няма.А пенсионери и безработни гризват дръвцето.Тогава няма да остане нито един работник.Германците работници да идват.
27
0
 
32
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Не....Търсят се бизнесмени които да не се подиграват с работника.Ако те биха работили за тези пари ......да работят.