Здравословни причини да ядем повече смокини

За основните ползи от сочния плод
14 авг 2018 12:07, Илияна Николова
13
Здравословни причини да ядем повече смокини
Снимка: pixabay

Смокините са сладък, сочен и много вкусен плод. Те могат да се консумират както пресни, така и сушени. 

Пресните смокини са невероятно полезни, защото оказват благотворно влияние в много области – борят се със запека, лошото храносмилане, облекчават дори кашлицата, бронхита, имат огромни количества антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали.

Какво съдържат смокините?
 
Наличието на хранителни вещества в този плод е наистина впечатляващо. Смокините са изключителен източник на витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор.
 
Кои са основните ползи от пресните смокини?
 
Отслабване
 
Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.
 
Понижават холестерола 
 
Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.

Превенция на сърдечносъдови заболявания 
 
В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: смокиниздравеползи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Ами какво правиш на север, извън България? Върни се в България! Учудвам се,че толкова българи заминават извън страната, какво толкова търсят там? Няма да го намерят там. България е богатството. В нашия двор имаме вече 3 големи красиви сладки смокини,с големи плодове,и сега си похапвам поредната купа пресни сладки като мед смокини, и всеки път си суша смокини за зимата и си правя и сладко от смокини. ПП.аз също не съм богат, беден съм,но човек не трябва да е лаком. Залък хляб да има друго не е ну
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Веганите не са нормални хора. Не се притеснявай какво мислят те.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белия сок от смокинята може да се използва и за някои наранявания и др.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащото смокинята не цъфти,като другите плодни дървета,самия плод на смокинята е и цвят.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на 1 или 2 вида смокини.Въпреки че смокинята не може да се възпроизвежда без този смъртоносен цикъл, много вегани и вегетарианци отказват да консумират смокини.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато женската оса се промъква през тесния отвор на смокинята, крилата й се откъсват, тя снася яйцата си и успешно опрашва плода.Загубила способността си да лети, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин.Буквално смокинята смила мъртвото насекомо и го прави част от узрелия плод.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веганите и вегетарианците не трябва да консумират смокини защото вътре има починали оси който са се навряли вътре приживе и после не могат да излезнат и остават вътре.
3
2
 
10
 
! Отговори
аскет с каскет преди 5 години
Най-обичам ферментирали смокини в следващата им , течната фаза . Ароматът е приказен , а ползите - безброй .
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам смокини и сладко от смокини,имахме най-красивата и сладка смокиня,с големи плодове в двора си.Сега съм на север,извън България и тук продават само сушени,спаружени смокини,понякога и миришещи на мухъл и никакъв вкус.Аааааа!
1
1
 
11
 
! Отговори
мммм преди 5 години
Вчера сложих 100 кила да ферментират :)