Код +386: Не връщайте обаждане, ще ви излезе солено!

Нова телефонна измама от Словения набира скорост у нас
13 авг 2018 12:25,
13
Код +386: Не връщайте обаждане, ще ви излезе солено!
Снимка: Pixabay

Нова измама по телефона набира скорост у нас. Повиквания с код +386 заливат стотици българи, а връщането на обаждането струва скъпо.

Кодът +386 е на Словения, но се оказва, че той е измама, защото под него е маскиран телефонен оператор в Косово, където обажданията са по-скъпи от тези в ЕС. Ако човек се излъже да върне пропуснато обаждане от номер с такъв код, започва нова атака с обаждания от други точки по света. 

Още по темата

При предишната измама, когато стотици българи получаваха обаждания от екзотичния остров Възвесение, сметките натежаваха с по 7-8 лева на върнато повикване.

"Не спират да звънят, за един ден имах 70 пропуснати повиквания", обясни пред Нова един от ужилените. Когато звъннеш обратно отсреща се чуват или сигнал свободно или разговори на неразбран език.

"След като вдигнах, започнаха да ми звънят от всякакви дестинации – Литва, Конго, Сиера Леоне, Босна и Херцеговина...", обясни друг потребител.

През последните дни сигналите от измамени към телекомите също зачестяват. За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията от докладваните от абонатите номера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
19
 
! Отговори
До 12 Веско преди 5 години
Не е само това. Отичваш някъде извън ЕС, където роуминга е скъп и веднага запчоват да ти звънят някакви странни телефони. Ако вдигнеш, мислиш ли, че няма да си платиш като поп на мобилния оператор. Това са някакви далавери, в които участват и мобилните оператори.
12
5
 
16
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Нищо не разбрах от статията, а коментарите пък да не говорим! Последна кой ни таксува когато приемем позвъняване и има ли такъв случай? Щото ако е за обратно набиране, проблема си е на балъците. Никога не връщам позвъняване. Който ме търси, ще ме намери.
11
3
 
18
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Да имаш...*** нямате!Мятате пачките през балконите...търкате "Златните пирамиди"...- Язе спичелиф трийсе илядо лева ...оти играм пъльна кумбинация..Някой трябвя да ви пази - от самите вас!
10
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 5 години
До ЦиникОсвен ***, трябва си имаш и малко мозък, да не звъниш на някакви номера от незнам къде си
9
1
 
8
 
! Отговори
до номер 5 преди 5 години
Идеята е ти да ги набереш, за да те таксуват, иначе ако само вдигнеш, това в България никой оператор не таксува, освен в роуминг.
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при демокрацията и пазарната икономика - едни мамят и печелят, а ние плащаме за техните измами.
7
6
 
16
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Плащаме си като попове за услугата "мобилен телефон" - и то не малко... и в замяна получаваме "качествената услуга" - да ни прееват! Защо трябва да плащам за измамите на колегите им от бог знае къде?Оператора допуснал подобна злоупотреба с клиентите и устройствата си - трябва САМ да плати! Че и да бъде наказан - кано съучастник в измама!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друг пиниз е като отидеш някъде в чужбина с жестоки тарифи за нас, например в Америка, да те търси номер от ЕС, което няма как да стане без участието на мобилния ни оператор, който знае, че си извън ЕС.
5
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Много бъркаш. Идеята е, че няма да погледнеш кой те търси и ще отговориш без да знаеш, кой е отсреща. Това с пропуснатите повиквания, едва ли работи наистина - все пак виждаш, че номера не е от България, а за лотария си мислят само такива като теб.
4
2
 
10
 
! Отговори
Do 3 преди 5 години
Не става с блокировка - звънят всеки път от различен номер.
3
2
 
17
 
! Отговори
Джеки Ст. преди 5 години
Любопитството уби котката. Не отговарям на пропуснати повиквания, освен ако не са от контактите ми. Народът се надява, че му звънят от лотарията - спечелил е милион. Иначе няма страшно, и да вдигнеш, никой телеком у нас не таксува входящи обаждания освен роуминга извън ЕС, блокираш досадния номер, и чао.
2
2
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
На мен вече ми звъняха миналата седмица... като видях, че е от Словения, изобщо не вдигнах!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието е непълно и трябваше да бъде---Код различен от +359: Не връщайте обаждане, ще ви излезе солено!---На мен от години ми звънят от +44 (Великобритания), от време на време от разни африкански държави, от Румъния и т.н. На непознат номер човек трябва много да се замисли преди да отговори, особено ако номера е от чужбина. За съжаление до там стигнахме с етзи тарифи на мобилните оператори. Очаквам мобилните оператори да започнат да ни таксуват такива непроведени разговори.