Повръщане, разстройство... летните вируси ни налазиха

Симптомите продължават до десет дни, обяснява специалист
12 авг 2018 09:15, Петя Славова
8
Повръщане, разстройство... летните вируси ни налазиха
Снимка: архив, Reuters

С идването на лятото се увеличиха и случаите на заболелите от летен вирус. Сред тях преобладават стомашно-чревните инфекции, които протичат с температура, повръщане, разстройство и хрема. Те повалят и деца, и възрастни, като заразяването става не само по морето, предупреждават специалистите, пише "24 часа".
 
"Сега е сезонът на ентеровирусните инфекции, които причиняват т.нар. летен грип. Симптомите са температура, повръщане, не много силно разстройство, обриви, болки в гърлото и ставите. Те се предават по фекално-орален и по въздушно-капков път и са характерни за топлото време", обясни доц. Атанас Мангъров, началник на Клиника по инфекциозни болести в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров".
 
Обикновено симптомите продължават седмица до десет дни. Посещението при лекар е препоръчително, особено за децата, но за лечението на тези вируси не трябва да се приема антибиотик, каза доц. Мангъров.
 
"Антибиотикът е нужен, само ако има усложнения, които обикновено настъпват към края, но шансът е малък. Иначе организмът трябва да се остави да пребори инфекцията сам", посъветва той.

Замърсени храна, вода и прибори обикновено са сред основните причинители на стомашно-чревните инфекции, особено по морето. Ако се консумира недобре съхранена храна от животински произход, това крие риск и от зараза със салмонела, предупреждават здравните власти.
 
Бактериите се предават и чрез мръсни ръце, затова миенето им не трябва да се забравя, като всяко трябва да е поне по 20 секунди, със сапун под течаща вода.
 
За разлика от бактериалните инфекции, ентеровирусите не причиняват диария, но пък идват с болки в гърлото, защото вирусът се размножава в сливиците. Заразяването с тях също става много лесно. Хапването на повече лимони е добър начин за превенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къпете се в рядкото щастие което се излива в морето, пък нека сте здрави! Повече на селско-мутренското черноморие - не. Тази година за последно бях.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе съм голям фен на чужбинското, но от 20 ходения в гръцко през последните 10тина година, само един път настъпи малкия ми таралеж. Прибираме се здрави и ОК. Преди това по нашенското за 10г мога да преброя на пръстите на едната си ръка, колко пъти сме се прибрали здравиТа те такаОтделно ми е и по близко...
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2 Така ли? Брех, пустото му чужбинско. там изобщо никого никакви болести не го хващат. Такава стерилност, глава да ти се замае. Това поклонение пред чужбинското направо вече ми става досадно.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предавали се по "фекално-орален" път. Ами като се къпеш в л.*** как иначе? Към канализацията за дъждовна вода има сума си сгради и заведения свързани. Дори отпадните води са заустени близо, за по-евтино. А не с тръби от километри навътре в морето, както е по света. Като си съсипеш отпуската с лекарства, по доктори, разтройство... И догодина *** в Гърция или Турция, да видиш защо там няма такива ядове, че не е по-скъпо, че няма бетон на плажа и т.н. И че не лятото е виновно за вирусите.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеса, ми вземете си отпуска и се лекувайте, стига сте ни занимавали кво ви е налазило.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доцентът е пропуснал да спомЕне, че "летен вирус" се хваща само по нашето черноморие. На планина или в чужбинско не вирее.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога вирусите ги нямаше докторите ги създадоха с цел избиване на морета балкани и сие с две думи идеш на море иси болен що ли доктора е гладен вирус има