От бизнеса на тати до кайт инструктор... Как така?

Елица Костова, съавтор на Career rEvolution, пред Dnes.bg
8 авг 2018 13:45, Анисия Иванова
8
От бизнеса на тати до кайт инструктор... Как така?
Снимка: Елица Костова, Facebook

Да откриеш себе си, да повярваш, че талантите ти са уникални, с тях да изкарваш хляба си и да си щастлив... Звучи като приказка, но е възможно!

Доказва го Елица Костова, съавтор на Career rEvolution - първата българска програма за кариерно ориентиране, и основател на фондация EduCompass. От 9 години тя и екипът й помагат на младите хора да открият призванието си.

Консултират училища, университети, създават образователни технологии, подготвят младежите да се справят с предизвикателствата... За това време през работилниците и курсовете им са минали около 2000 младежи.

Различни хора, различни съдби, основното обаче е промяната. Млад мъж от провинцията наследява бизнеса на родителите си, но е неудовлетворен, бизнесът не върви. Преминавайки през обучението, осъзнава, че иска да е кайт инструктор.

Изоставя бащиния бизнес, променя живота си. В момента е в Гърция, където има стартъп за обучение на кайт инструктори. Промяната в работата води и до външна - пуска по-дълга коса, открива и любовта. Много често трансформация в кариерен път, отключва и личния живот, обяснява Елица пред Dnes.bg.

Тя разказва и за девойка, която отива при тях с противоречиви интереси, свързани с биология и изкуство. Но основният проблем е ниската й самооценка. Тук става най-важната промяна за момичето – става уверена, променя се невербалната й комуникация, стойката, израза й.

"Това става, когато човек види и разбере, че няма по-малко важен талант от другите. Живеем в култура, която твърди, че всички трябва да взимаме решения с еднаква скорост и амбиция. Но всеки е различен – за един е добре да преспят преди да вземат решението, за други да чуят вътрешния си глас много бързо. Например дизайнът беше много важен за тази девойка, за да повиши самочувствието си. Нещо, на което ние много наблягаме, е недискриминиране на професии и реализации. В нашия опит има хора, които са успешни като социални предприемачи, хлебари, различни професии. Друг важен фактор е, че подтикваме младите да вземат решения, да излязат от нерешителността си", допълва Елица Костова.

"Имахме и случай на младеж, който се чудеше какво да учи – в крайна сметка избра, а ние го подкрепихме и в част от неговите предприемачески идеи. За нас е много важно курсистите да направят първа стъпка, тогава идва увереността за правилната посока", допълва младата жена.

Но за да стигне дотук, първа по пътя минава самата Елица. Зад гърба си има магистратура в Лондон "Лидерство и управление на образованието", в момента учи и магистратура, свързана с иновации.

"Но когато трябваше да избирам висше образование, бях ограничена в избора си, оказах се между семейство, среда, ученици и истории от рода "успех за една нощ". Беше много трудно да се ориентирам. Записах португалска, после испанска филология, но и двете не бяха "моите неща“. Тогава нямаше кой да ми помогне да открия моето нещо, пресечената точка между силните ми страни и страстта, така че да си изкарвам хляба си с това. И второ, тогава се кандидатстваше по този безкрайно глупав начин "добър съм в еди какво си". До ден днешен гледам назад с леко съжаление. Къде ли щях да бъда сега, ако тогава, на 18 години, някой ме беше подкрепил да тръгна по път, който е в синхрон със силните ми страни и цели", разсъждава тя.

Завършва и работи като учител, но е неудовлетворена, в депресия е, защото "от дете съм имала повик да помагам на другите, но това не намираше реализация".

През 2003 се занимава с български детски младежки парламент, чувства се щастлива е и това е моментът, който обръща живота й. Започва да чертае карти на силните си страни, на уменията си, прави списък – какво иска да го постигне и как.

"Малко по малко се самоориентирах. Впоследствие открих, че това самоориентиране е израз на моя талант да ориентирам другите и да създавам образователни модели за това", обобщава Елица.   

Решава да комбинира образование с коучинг и се ражда Career rEvolution - първата българска авторска програма за кариерно развитие.

Когато открих коучинга и започнах да работя с възрастни, разбрах, че той дава възможност на хората да активират вътрешните си ресурси, да се справят с ограничаващи вярвания и модели, да станат отговорни за живота си.

Днес фондацията работи в две различни направления – първото е устойчива програма за кариерно развитие на младежи между 16 и 22 години. Целта е те да открият силните си страни, интересите си, да намерят най-доброто за себе си като обучение или работа, да не минават през неудовлетворението и отчаянието.

Второто направление е работа с младежи от институции в неравностойно социално положение. Там се работи за развитие на базови компетенции, които да им позволят да излязат на пазара на труда – дигитални умения, умения да подготвят CV. Подкрепят ги да започнат стаж, да го изкарат докрай, да видят, че има и друга реализация от това, което виждат най-често около себе си.

Как работи програмата за кариерно развитие четете идната седмица

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
мечтател преди 5 години
Хубаво би било да следваш мечтите си, но дали някой си мечтае да кара 6оклукчийски камион, да чисти т.оалетни, да сменя памперси на старци и една камара други неприятни професии?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно животно е българина, най-обича да мрази и да плюе. На хубавите коментари има палец на долу - защо....?Браво на хората, които следват мечтите си!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната хипи простотия, вместо момчето да поеме семейния бизнес на баща си, той станал хипи безделник - голям успех. Имал стартъп? Обучавал кайт инструктури? И най-важното пуска дълга коса и открива любовта, най-вероятно към твърдата дрога. Няма нищо по-жалко от разни розови пеперудки живеещи в измисления си розов свят. На мен ми е интересно тази Елица Костова кой й финансира простотиите?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стане като в Америка. Под 25 години на никой не му се работи истиска работа. Всички искат да се развяват по шорти и да правят милиони от старъпи без да имат каквито и да е умения. После се оплакват че никой няма пари и икономиката им затъва.
3
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Браво! Дано да има повече хора като нея, да не всеки има пари за да учи, за да постигне каквото и да е камоли мечтата си, но да накараш човек да повярва в себе си е достатъчно този човек да тръгне напред и да помага на други. Това се нарича Предай нататък, но малцина в България биха го осъзнали.
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия не е за неуспелите. На тях все нещо им пречи. Ако някой е успял, с връзки е или защото е от богато семейство, което е с крадени пари. На *** колкото и да му набиваш как може да успее, той ще търси оправдания в Космоса, че не може да успее. Само връзкарите успяват, мисли си той, и си сипва поредната ракия пред телевизора, докато другите следват мечтите си и се борят за тях. Докато другите учат и се развиват, той пие бира пред блока и ръси критики каква била държавата.
1
8
 
21
 
! Отговори
Джо преди 5 години
*** на тати бизнеса снася още ***, нали? Аман от такива уникални!