Защо се разболяваме, докато сме на почивка?

Казваме си: Плъзнал е някакъв вирус, но...
20
Защо се разболяваме, докато сме на почивка?
Снимка: pixabay

Много често се връщаме болни от така дългоочакваната ваканция. Казваме си, че явно и тази година е плъзнал някакъв вирус, който ни е хванал неподготвени. И така до следващата почивка.

Има обаче и редица други причини, които могат да отслабят имунната система и да ви направят податливи на различни болестотворни микроорганизми, докато почивате.

Промяната е трудна

Всяка промяна, особено ако е свързана с часова разлика или друг климат, е огромен стрес за организма. Той превключва на режим на компенсация, стремящ се да достави необходимите количества енергия. Това отслабва защитните механизми на тялото и то става по-податливо на инфекции.

Отнасяте се с почивката като с работа

Заминавате на екскурзия или пътешествие. Планирате всяка стъпка. Набелязвате обектите, които искате да посетите. Правите си план, разграфен по дни и часове, за да успеете да видите всичко, което искате. Целият този подход не позволява на мозъка ви да се отпусне. Тялото ви продължава да работи на същите обороти, сякаш не сте излезли в отпуск.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да се прекръсти на Кафяво море, отдавна не е черно...
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11затова файда от много и особено продължителна работа - няма. трябва начесто да се почива , т.е. малки почивки, но на често. голяма дълга почивка - изморява повече и от работатанай-малко напрежение в една ситема създава равномерноразпределеният товар - азбучна аксиома!
13
4
 
8
 
! Отговори
Черно море преди 5 години
Разболяват се тези които почиват в българия.
12
1
 
7
 
! Отговори
Причината е преди 5 години
От не редовното пиене е.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че това не е нещо ново, а е почти закономерност и има просто обяснение: докато работиш, малко или много си стегнат , "групиран", концентриран за извършването на определена дейност. тази напрегнатост , тази "групираност" по време на работа, потиска, задържа умората и стреса, даже и вирусите и ако не почиваш може да изпушиш, обаче пък като вземеш да почиваш , отпускаш клапана, "завърташ крана" и всичко дето си го натрупал излиза под голямо налягане навън... и рухваш изморен, въпреки, че "почиваш"
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ВИРУС!!!ИМА НЕРАБОТЕЩИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ :D
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете пълни ГЛУПОСТИ.От почивка НИКОГА не съм се разболявал.Точно обратното!Излитам от София болен и на вторият час от кацането съм напълно здрав.ЗАБЕЛЕЖКА*В последните 20 години НЕ ПОЧИВАМ в Булга*ристан!!!
8
5
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Който ходи на...море.да знае;бацилите въфф водата се развъждат по...бързо и атакуват крехкия...градски организъм.Ходете на планина над 1000 метра надм.вис. и проблеми няма да имате.
7
2
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
Епа явно е така както казват! *** 101% това е така само когато ходя на БГ морето! Инак и в Гърция и в Турция и в Испания, където съм ходил на море, това не е БАШ така! Явно тая статия е и по географски признак написана! Инак да за тия географски координати е на 101 да не кажа даже 102% вярна статията!
6
2
 
8
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Само на плажа с радиация не се разбжляваш навсякъде другаде дрискш и пиеш хапчета за разстройство и повръщане
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото не пиете достатъчно ракия, за това!
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влезне ли ви малко фекална в устата... няма как да не се разболеете. Хваща ви малък и голям шлем в комбинация. Защо мислите постоянно рекламират лупедиум. Всички обясняват (ГРИП) ми не е грип, а са тръбите навътре в морето, където бълват ли бълват. Като ги завъртят теченията къде мислите отива тази вода?
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За близо 40 години не ми се е случвало да се разболея на почивка. Но не се пека като гущер по обяд, нито прекалявам с плюскането и алкохола. Наистина си почивам.За останалите - не знам. За да се поболяват си има причини. Вирусите са навред и за всички, но едни се поболяват от тях, други - не.
2
8
 
33
 
! Отговори
пена преди 5 години
Аз като ходя в Гърция не се разболявам. Случва ми се само на фекаломорието.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото полови Ата пият и се другата като животни, ек сза тва ...