Не инвестираш в култура? Ставаш "нация от берачи на портокали"

Пред Bulgaria ON AIR: Морална деградация разрушава читалищата ни
19 юни 2018 15:00, Анисия Иванова
63

У нас няма стратегия за развитие на културата, на това се дължи състоянието на 50-годишната сграда на читалище "Светлина" в град Шипка. Около това се обединиха гостите на "България сутрин" музикантът Венци Мицов и тв водещият Иво Танев.

Построената с дарения сграда на читалището изглежда потресаващо, превърната е в паметник на разрухата. В миналото то е издигнато с дарения и доброволен труд, а постепенното разрушаване идва с настъпването на демокрацията. Българка от Бостън е дарила проект за реконструкция. Неговата стойност е 800 000 лв., сума която е непосилна за общината.

Отговорът от Министерство на културата обаче е, че те не могат да помогнат за реконструкцията, защото читалището се води частна собственост.

"Ако проблемът на Министерството на културата е, че сградата е частна собственост, това е смешно и нелепо", отсече Венци Мицов.

Според Иво Танев въпросът, който трябва да бъде зададен, е: "Имат ли местните нужда от читалището?". Сградата е направена с доброволни дарения, миналите поколения са решили, че имат нужда от това читалище, но днес техните наследници влизат вътре и го рушат. Това е разруха на морални ценности, каза Танев и обобщи: "Струва ми, че по-голямата част от народа са абсолютни идиоти, над 80%. Създадохме нация от идиоти!"

"За култура говорим само когато има скандали. Основният проблем е, че нямаме обща стратегия за културата. Законът за читалищата в България не работи, той трябва да се коригира и актуализира", каза Венци Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Иво Танев изрази възмущение, че младите хора дори не знаят за какво се използват читалищата, в семействата им не се говори за това и това е проблем. Венци Мицов предупреди, че нация, в която не се инвестира в култура се превръща в "нация от берачи на портокали".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
стратегист преди 5 години
Има стратегия - да се краде от всичко и по много. Последователно се изпълнява и въпреки това все още се намират хора, на които им идва изневиделица.
54
0
 
2
 
! Отговори
Що бе? преди 5 години
Комунистите превърнаха читалищата на изборни секции и партийни клубове ,сега защо е този вой? Партийните секретари определяха кой е културен и кой не е, нищо че самият партиен секретар беше с основно образование. Беше важно само да е "наш" човек !
53
0
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 5 години
До там ни е културата, щом телевизиите си запълват програмите с *** предавания, в които участват, фолк певици, силиконки и разни опростачени измислени ВИПОВЕ. Погледнете, кои участват в черешката на тортата!Някаква си ЛУНА, Петканов и разни Мегета и т. н.Тези същите участват и в БИГ БРАДЪР. Напъхани във всякакви предавания едни същи лица! От какво да се учат младите, щом виждат, че фолк певиците печелят и живеят в лукс. Е, та това ни е културата и затова не ревете!
52
0
 
9
 
! Отговори
Каруцата пред коня преди 5 години
Обратно са нещата. Когато икономиката в българската провинция не съществува, а в София е престижно да си втора ръка офшорка за западна компания, ясно че културата не е приорирет. Българите са принудени да берат портокали в чужбина! Не си зарязват семействата от кеф. Възстановете икономиката и читалищата ще се възродят, макар и по-съвременна форма.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво лошо има в брането на портокали? Все някой трябва да върши тази работа, защо да не сме ние? То който си има потенциял прави нещо друго, не всички са берачи...
50
1
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"*** НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Халтура ни залива от сутрин до вечер! Култура при системна халтура не вирее... Мотика си трЕбе, мотика!
48
0
 
4
 
! Отговори
ined преди 5 години
Ако представата за културата се ограничава до Иво Танев - мерси от такава "култура"
47
1
 
17
 
! Отговори
Едно допълнение:) преди 5 години
Като не инвестират и в образование и здравеопазване, а само крадат и усвояват едни пари, ставаме постепенно нация на беГачи...навън...
46
8
 
3
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
До До Унуфи 29Все пак Бойко е д.н. от АМВР. За сведение във факултет "Пожарна" на АМВР се влизаше по-трудно, отколкото в ТУ. Бойко беше бодигард на Т.Живков, който наистина беше с основно образование. От него се научи да се прави на будала, за да може да управлява будалавия народ. Бойко нито е глупав, нито е неначетен. Освен това е нарцистичет и работохолик.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На работника с 600 лв. заплата нито театър, нито читалище му трябва...Пак си остава берач на портокали...
44
2
 
14
 
! Отговори
До Унуфи 29 преди 5 години
Бъзикам се с Бойко НЕ защото е чел Винету, а защото е чел САМО този роман и е премиер.Нямам нищо против книгата,нито срещу автора или филма. До еднокнижния ни вожд трябва да е това заглавие от статията дето Балкани ще обединява, магистрали ще се строи но за култура 5 пари не дава. А от тая чалга народът наистина изглупя. Отвратителни текстове, разголени к*рви за певици, дори песните им крадени.Тия мутри съсипаха държавата, много хора избягаха в чужбина. Изчезвам като народ.
43
1
 
1
 
! Отговори
Ko ut tva преди 5 години
Razni hora, razni colturi...razni cvetove...kef cena niama...
42
0
 
7
 
! Отговори
Амомимем преди 5 години
ААААААААААААА ХАХАХАХАХАХАХХАХ!За култура говорят - бивш чалгар + някакъв дето цоца субсидии от една измислена партийка, и чийто принос за "културата" са песни от рода на "Сутрин го навира".Еми честито, българчета, честито!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо и най-главно е запазването на българския език. Каквото сте направили за 30 години, турци и гърци не можаха да направят с векове. Не мислете, че използуването наидиотските чуждици в "новобългарския" е случайно. Да не се наложи, българите от чужбина да се връщат и да ви учат български.
40
1
 
26
 
! Отговори
Аман преди 5 години
Имайки предвид, че Ататюрк е казвал някога, че турците няма да стигнат българите, защото имаме опера! Цял живот е обичал българка и е бил приятел на българите. Какво остана от културата в тая държава? Само държавата ли е отговорна за културата на младите? Нима това не зависи от семейната среда също? Говорим за нация , чийто популярни личности са чалгари, батки, кифли и псевдо-интелигенти. Вие се постарайте да възпитате децата си - така се почва.
39
10
 
8
 
! Отговори
Гайбарче преди 5 години
По- добре берач на портокали на няколко хиляди км от БГ, отколкото култура или образование по програма от ГРОП!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХайде да започнем с Рийу, пък от там и другите... Лошо няма.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Андре Рийу дошъл, той къде ли не ходи да прави циркове, да бяха дошли Валери Гергиев или Simon Rattle, ама едва ли.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези двамата думбели и те са ени кОлтурджии....