Онкоболни в Сърбия съдят страни от НАТО заради урана

Първите жалби се очакват в края на септември и през октомври
19 юни 2018 14:30, Елка Василева
208
Онкоболни в Сърбия съдят страни от НАТО заради урана
Снимка: архив, Reuters

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха сръбските медии.

Медиите цитират председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Ного. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

"Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби против пет държави" и ще се договорим кои да бъдат те, каза Ного.

Още по темата

През следващите месеци ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад проекта стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските граждани е, че италиански съд потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

"Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани", каза адвокат Сърджан Алексич, председател на организационния комитет на симпозиума за последиците от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, каза миналия месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме задължение към гражданите след изчерпателна работа да им съобщим истината, тъй като това е престъпление без прецедент, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
4
 
! Отговори
Тракториста преди 5 години
Освем престъпниците от империята на злото наречена САЩ и това скапано НАТО друг никоий не е използвал ядрено оръжие затова това зло НАТО трябва да бъде унищожено то не защитава народа на Европа а защитава интересите на краварите долни
167
3
 
12
 
! Отговори
ИСТИНА Е! преди 5 години
СЛЕД ТЕЗИ АМЕРИКАНСКИ БОМБИ ПОЧИНАХА МАЙКА МИ, СЕСТРАТА НА БАЩА МИ И СНАХА Й, СЪПРУГАТА НА ЧИЧО МИ И ДЪЩЕРЯ Й - 5 ЧОВЕКА ОТ ДВЕ СЪСЕДНИ КЪЩИ В РАМКИТЕ НА 2 ГОДИНИ - ОТ 2000Г. ДО 2002Г. РАКЪТ БЕШЕ НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО ПРИ ВСИЧКИ - НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И В КОСТИТЕ.СТАВА ВЪПРОС ЗА СОФИЯ. КЪДЕ ДА ПОДАДЕМ ЖАЛБИ И НИЕ, БЛИЗКИТЕ НА ТЕЗИ ЖЕРТВИ НА САЩ?
166
4
 
0
 
! Отговори
*** преди 5 години
До АнонименТогава Украйна беше част от великот Се Се Се Ре, ***
165
3
 
24
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
НАТО е престъпна военна организация. Посткомунистическите страни никога няма да забравят, че за тях ерата на демокрацията започна с бомбандировки на НАТО в сърцето на Европа.
164
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПрез 80 те години българите нямаха репродуктивни проблеми така че след Чернобил днешните проблеми може и да са по-сериозни стотици пъти - отровни некачествени храни, гмо, Фукушима изляла според Дойче веле 3 пъти повече радиация от Чернобил, а и настоящата статия показва че сме в замърсен район от война.
163
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AndreshkoНад 200 хиляди семейства в България имат репродуктивни проблеми. Причината за това е проста - Чернобил, радиоактивния дъжд през май 1986 г. марширувайки пред празните трибуни. За справка, в Хирошима се случва същото около 30 години след бомбата.
162
13
 
4
 
! Отговори
РУСКИ ПАРЦАЛ преди 5 години
До Тиквоукротител,бкп(бсп) НЕ СКРИХА ЛИ ЗА ЧЕРНОБИЛ??????А ЗА УРАНОВИТЕ РУДНИЦИ..... МАЙ ТЕ СА ЗА ЗАТВОРА
161
24
 
6
 
! Отговори
ilir преди 5 години
Тогава албанците трябва да заведат искове срещу Сърбия заради зверствата извършени над цивилното албанско население-убиийства,изнасилвания,изтезания,грабежи от страна на редови войски и паравоенни и всичко по вина на диктатора психопат-престапник милошевич
160
5
 
12
 
! Отговори
Тиквоукротител преди 5 години
А БЪЛГАРИТЕ ТИКВАТА ЛИ ДА СЪДЯТ, ЧЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО ОНКОЗАБОЛЯВАНИЯ?
159
9
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
нато в гроба!
158
21
 
10
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Е, тия сърби що се правят на пръднали в рейс, демек невинни. А като бомбардираха, клаха и изнасилваха в югорепубликите им беше гот, тва Тигри, тва Вуци. После-ох, що стана? Каквото повикало, такова се обадило, няма какво да ги жалим. Колко българи са изклали в Македония и Западните покрайнини! Стига сме им се възхищавали и съчувствали, те са ни изконни врагове - 4 войни за 60 години!
157
19
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Как точно ще осъдят САЩ не ми е ясно.Някой сънува розови сънища.Що ли когато се заговори за присъединяване на Ср към ЕС се започна тази кампания.СССР намери нов подход срещу влизането на Ср в ЕС.
156
5
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 156. Хан Крум. Навярно истинския хан Крум не е бил толкова про.ст. Аз живея в Югоизточна България и ако е вярно това ,което пишеш ти отдавна да беше ме хванал рака и да съм си отишъл,като имаш в предвид,че при избухването на Чернобил съм бил на около 27 години и съм ядял всичко като обикновен човек.
155
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Сърбите да пратят много здраве на бат`Петьо и на оня от Драгалевци.Паметник едва ли ще им вдигнат.
154
4
 
18
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Може би и наши онкоболни от Западната част на България да са заразени от тези бомбандировки,а и сега по нашите военни полигони се водят учения на чужди държави,но никой не следи какви боеприпаси се изпозват. Западните държави се държат с нас като аборигени и си тестват оръжията...
153
3
 
26
 
! Отговори
Me преди 5 години
Защитавали са си държавата бе, *** неграмотен.
152
40
 
5
 
! Отговори
адвокат на НАТО преди 5 години
А какво са правили сръбските войници в Косово ?!Какъв *** са търсили там ,че се е наложило НАТО да ги бомбардира ?!
151
7
 
21
 
! Отговори
преди 5 години
Аз съм обикновен човек от едно пловдивско село. Сега като прочетох се сетих. Същата година бях засял много мента. Купувачът с договор беше фирма от Германия. Когато всичко беше в чувалите дойдоха, взеха проби и по някое време дойде известие, че е заразена с този уран и няма да я изкупят. След 2 години безплодни опити да се продаде запалих един много голям огън.
150
5
 
28
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Най-после - след тази Война в Сърбия има завишаване на Починали от Рак в районите около границата - Перник и София . Най-после ще има ХАГА за Военнопрестъпления срещу Човечеството .Не пиша с емоция а със Статистика - аз лично съм загубил Майка си от рак на Панкреаса - Лекарите бяха много притеснени за Нарасналия брой на раковоболни от тези райони с Нетипичен Рак .
149
22
 
11
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
До АнонименА бре *** - мн. добре знам къде е чернобил ама Чернобил беше съветска АЕЦ а пък СССРето се ръководеше от Русия - та затова думам, че Рашка е отговорна за всичко и за нашите кому.ноиди дето криха информацията от народа а ядяха храни от Тунис и Мароко.Та затова невежественний, червен другарю казах да съдим Раша. Ама то не е за твоя интелект. Извън Раб Фак се учат и други науки освен История на комунизЪма и марксистко ленинска философия. Читат надо - дето се вика.