Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Рапана" се превърна в "хотел" за бездомници, поставят видеонаблюдение и осветление
Автор: Пламена Николова 11:29 / 19.06.2018Коментари (3)2962
Уличната библиотека "Рапана", която се превърна в истинска атракция миналото лято, сега е самотно място и често подслонът й се използва като "хотел" за бездомници", видя репортер на Varna24.bg

По лавиците на библиотеката стоят само две колекции от томчета световна класика, но читатели почти липсват. 

Въпреки козметичния ремонт, който нейните създатели направиха около Великден, "Рапана" така и не потръгна като миналото лято, когато стотици варненци се отзоваха на прекрасната идея да дарят четива, които вече не са им нужни и всеки да може да вземе каквото му харесва от лавиците на уличната библиотека. 

В социалната мрежа бяха публикуван и снимки на бездомници, които използват пейките, преместени от парка под купола на "Рапана" за безплатен "хотел".  

"Причината "Рапана" да има този занемарен вид в момента е, че изчакваме от Община Варна да ни пуснат електрозахранване, за да поставим осветление и видеонаблюдение. За да бъдем отговорни към хората, които са ни дарили книги, временно ги държим на склад, защото само за два дни изчезнаха стотици книги, които заредихме на пролет. Явно един дарява, а друг ползва дареното за да печели от вторични суровини. Ние разчитахме, че ще се създаде едно общество с достатъчно висока култура, което само ще се грижи за книгообмена. Два пъти вече закупуваме книги, но докато не бъде поставено видеонаблюдение няма да рискуваме да ги сложим по лавиците на библиотеката, за да не изчезнат. Това не е частна библиотека, няма персонал, ние не сме длъжни постоянно да пазим това, което е в наличност. Разчитаме на някакво гражданско самосъзнание и култура. Ще поставим и големи указателни табели и се надявам хората действително да пазят и ценят това, което сме направили", обясни за Varna24.bg един от създателите на уникалното кътче Боян Симеонов. 

Припомняме, че "Рапана" е дело на три млади момчета - Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов, а финансирането е по линия на Варна Европейска младежка столица от фонд "Култура" на стойност 15 000 лв. 
Идеята на младежите бе създаване на улична библиотека на входа на Морската градина с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене. "Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това", коментира преди година Боян Симеонов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.06.2018 г.
0
 
 
в милата родина така се правят неща дето не им е това работата - само за да се вземат едни пари.нали имаме библиотеки, който иска да чете да отиде там, а Рапана да продава миди и риба...
Aнонимен
на 19.06.2018 г.
0
 
 
Прочетете определението на Иван Хаджийски за-Българска работа! Пълна трагедия!!!
0
 
 
Така трябва.В Добрич забраниха бирата в парка още преди 5 години.И има камери там навсякъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: