Споразумението за името - безпрецедентен напредък!

Весела Чернева: Пътят е дълъг и вероятно ще бъде още по-трудно
18 юни 2018 22:21, Екип на Bulgaria On Air
17

Продължилият няколко десетилетия спор между Атина и Скопие за името на бившата югославска република официално приключи. В неделя външните министри на Гърция и Македония заедно с посредника на ООН Матю Нимиц подписаха споразумението, с което нашата западна съседка вече ще се казва Република Северна Македония, вместо официално приеманото досега Бивша югославска република Македония.
 
"Пътят е дълъг и вероятно ще бъде по-труден, отколкото беше дотук. В македонския парламент предстои да бъде проведено гласуване, което трябва да се спечели от правителството с квалифицирано мнозинство. След това страната ще трябва да проведе референдум, резултатите от който е необходимо отново да минат в парламента", каза пред "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR директорът на българския офис на Европейския съвет Весела Чернева.

Подписаното споразумение е особено важно за правителството на Зоран Заев, тъй като Скопие се надява то да отвори пътя на страната за членство в НАТО и започване на преговори с ЕС още тази година.

Документът обаче трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, преди да влезе в сила.  Македонският президент Георге Иванов от своя страна вече заяви, че няма да подпише договора, а страните в ЕС са разделени по въпроса дали да дадат зелена светлина за започване на преговори за членство с Македония и Албания в края на този месец.

"За името на Македония се говори от 27 години и този напредък е абсолютно безпрецедентен. Възможно е следващите стъпки, които ще бъдат направени, да отворят вратата и за външни играчи, тъй като националистите и на двете страни имат амбиции за растеж", допълни още Весела Чернева.

Тя бе категорична, че България от своя страна е направила много повече, отколкото много хора са предполагали, че в възможно.

По-рано премиерът Бойко Борисов също коментира историческия акт, като заяви, че договорът "отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО" и че той ще помогне на страните на Балканите да живеят по-добре.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що е маке се е ***
11
0
 
2
 
! Отговори
Jужен Македонец преди 5 години
Шо ке се праи сега, jacка неке може ништо да разбирам на новиот, Северномакедонски Jсзок!
10
3
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"безпрецедентен напредък!"... към ада!
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България направи точно това, което трябваше. Руските *** трябва да се издирят, да се натоварят на една баржа и да се удавят насред Черно море.
8
1
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Северна Македония ???Нямам право на мнение , но >>>
7
3
 
4
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До ХмТа какво излиза-гърците са остро недоволни,че правителството им е постигнало 90% успех,а българите се задоволяват и с една кръгла 0(нула)!
6
5
 
6
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Изумително е как непрекъснато се повтаря "Името на Македония" като някаква мантра!Разберете,не името е важно!А отричането от претенции за античност от македонска страна!На практика Гърция постигна 90% успех по въпроса,стига да успее да го закрепи официално.Е,гърците държат на 100%-ов резултат,но пълно щастие няма.На тоя фон изпъква тоталната некадърност на нашите политици,които трябваше да постигнат нещо подобно и за България,ама не би!Подариха им средновековната история бадева....
5
2
 
0
 
! Отговори
Успех-нема що преди 5 години
Дали ще има гражданска война и в двете страни или само в едната?
4
4
 
2
 
! Отговори
SS преди 5 години
това име ще се приеме - ама на кукуво лято...А таа Весела Чернева е сънувал сън в лятна нощ... абе на таа да не й плаща някоя НПО, а? Та се прехвърля така...
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Югюзападна България не е Северна Македония ако ще и марсианци да се наричат узаконихме една лъжа, щом сме ги признали като Северна Македония догодина Путин пак ще ни се подиграе за глупоста и ще каже, че азбуката е дошла от Северна Македония.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов е предател и призна северен македонски език.
1
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Югозападна България...