Добър шофьор – лош шофьор: За едни 100 лв "Гражданска", за други – 1100

Системата "бонус - малус" ощетява едните и стимулира другите
18 юни 2018 18:30,
39
Добър шофьор – лош шофьор: За едни 100 лв "Гражданска", за други – 1100
Снимка: Булфото, архив

Поскъпване за едни, поевтиняване за други. Такава ще е ситуацията, ако се въвдете системата "бонус - малус" за Гражданската отговорност. За нарушителите застраховката може да скочи от 100 до 400%, за изрядните пък - да поевтинее с 8 до 42%.

Така ако сега полицата е около 200 лева, то нарушителите ще плащат около 1000 до 1100 лева, а пък изрядните ще плащат около 100 лева или дори по-малко.

Това показват обобщените сметки в поръчания от Комисията за финансов надзор (КФН) доклад на консултантската компания “Ърнст енд Янг”.

Още по темата

Разработката предлага 11 сценария, които комбинират различни фактори за определяне на цената, пише "24 часа". Вариантите се различават по размера на точките, които носят различни фактори за определяне на цената на полицата.

Идеята на новата методика ще е всеки застраховател да избере как да постъпва с недобросъвестните и да стимулира останалите.

Факторите, които в момента определят цената на задължителната полица - стаж на шофьора, възраст, населено място и кубатура на колата, ще се запазят.

Към тях ще бъдат добавени и такива, които оценяват поведението на пътя в последната година и всяка следваща след въвеждане на новата система.

Всяко от документираните от КАТ нарушения ще носи точки, като тежестта им зависи главно от размера на санкциите, предвидени в закона. При рецидив наказателните точки се удвояват.

Всеки от вариантите предвижда да се водят две досиета - на водачите и на автомобилите.

Достъп в реално време до тях ще имат както застрахователите и гаранционният фонд, така и контролните органи.

Мощността на колата, годината на производство, техническите прегледи, редовното ѝ поддържане ще влязат в досието на автомобила и също ще носят наказателни точки.

През миналата седмица финансовият регулатор изпрати доклада за обсъждане в транспортното и вътрешното министерства тъй като се оказа затруднен в избора на водещ сценарий. Очаква се през есента да се проведе обществено обсъждане.

От финансовия регулатор, ръководен от Карина Караиванова, отказаха коментар по темата, докато не се произнесат МВР и транспортното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
az преди 5 години
До Анонименявно си някой велосипеделист от ония агресивните измислени герои...
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо за изрядните застраховката не поевтинее със същия процент, с който се увеличава на прегрешилите. Не ви ли писна да вдигате непрекъснато гражданската отговорност. Стига долно про бен лобизъм.
29
0
 
10
 
! Отговори
Прокопий преди 5 години
Значи няма значение какво си правил и какъв си бил до сега? Колко стаж имаш и дали си правил нарушения? Занулили са те като прочетен вестник. След 10 години, ако си жив и имаш пари за нова кола, ще ти намалят ставката, но пък ще ти увеличат главницата. Хитро са го измислили. В тая страна няма радости.
28
1
 
5
 
! Отговори
до Русев преди 5 години
Не си разбрал идеята. Това, колко е висока ставката, ще зависи от това, колко си натоварил застрахователя. Пример:Когато (ако) системата заработи, на всички ставките са колко в момента - еднакви. Догодина, ставката ти става 95%, след още една - 90% .. и така докато стигнеш едни 30-35%. Това при положение че не правиш катастрофи.Обаче ако направиш катастрофа, стафката става +30%; +40%. И после пак надолу с по 5%.
27
0
 
7
 
! Отговори
Иван пича преди 5 години
Какво да напиша коментар .то от тия нещастници тиражий .За тях не важат ни ограничения ни пътни знаци .Абсолютно нищо.Зели сте да пишете гражданска и нови закони..Докато несе върнат товарите като. цимент. И строителни и дървен материал по Товарните Беше транспортни вагони .И несе забрани тонаж на товарни М.п с.България щее осеян с паметници Нямате си напредстава как карат тировете по посока от Ябланица за Севлиево.Направо е Ад под небето.Това е държава която е пусната на самотек. Докато управ
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шоферски лигочи, казвах ли ви, че краят на слободията наближава? Мутанти гадни, скоро ще разпродавате.
25
0
 
5
 
! Отговори
Русев преди 5 години
.....Одобрявам! Така е справедливо - тея дето правят катастрофи да плащат повече....Е те си плащат Нали има глоби,фишове,отнемане на точки и книжки.Защо за едно и също провинение трябва да се плаща два пъти?Не е това начинът.Защото силните пак ще си карат както си знаят, защото са недосегаеми.А обикновените хора пак ще се стараят да спазват правилата,но ако понякога неволно ги нарушат (на всеки се е случвало) ще ги разнищят.
24
0
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Ама тя застраховката е още на колата? :) Какво се палите тука отдолу? Нищо няма да стане тия години.Опа грешка ще стане,само ще се вдигне.Те с 20-30 тая година си я вдигнаха де :)Ах робееее,включвай ФАРОВЕТЕ и си трай!!!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то е ясно ,че системата ще е бонус - фалос ама а де
22
0
 
11
 
! Отговори
ескимос преди 5 години
дрън-дрън ярина,тия окончателно го подкараха през нивата..кога нещо е поевтинявало в тая скапана държава..поредната балтия за народа и яко пълнене на джобове от мутренско- държавната олигархия..ей,народе спрете тия коли за една седмица ,че тия крадливи *** да слезнат на земята ..а и крайно време е да се разформирова КАТ в сегашния му вид,регистрацийте да минат към общините,както е в нормалните държави и да останат само контролни функций на пътя..
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Одобрявам! Така е справедливо - тея дето правят катастрофи да плащат повече.Друг е въпроса, че типично по нашенски, това ще си остане само пожелание, но не и реалност.
20
0
 
7
 
! Отговори
Ганчо-деспаситото преди 5 години
Аве те бързат ве,младежите са енергични в днешно време...бригадка в Англия-наведен пред пакистанеца 6 месеца,нооо....но после би ем дабъл ю ( десен волан ) и газ към слънчака...бързаме,защото сме се навели над диска по пътя и изпреварваме от аварийната лента на Тракия,защото тоя дето изпреварва пред мен ...не,не мога го чакам...бързам ве..Тъй ама камиона леко кривва в дясно ,давайки пространство на изпреварващия го автомобил ,и ме бута у шанеца.Аз здрав ама БМВ за скрап.Това трябва ,не гражнски
19
8
 
10
 
! Отговори
Val преди 5 години
Какво ревете ,Господа и Госпожици???Викахте ли:Кой не скача е червен?Скачахте ли?Искахте ли в гейска Европа и "демократичния"капитализъм? Гласувахте ли за СДС на *** и национален Предател Костов? Възхвалявахте ли мутрата Бате Бойко Тиквоне???Е сега плащайте и бачкайте,бачкайте и плащайте.....
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА колата имаше ли значение каква е
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Америка е така и е много добре. Моето супервайзорче беше на 19 и плащаше 3000$ на година щото беше се блъскал и беше млад а аз плащах 200 без нарушения и с над 5 години стаж. И келешчете беше супер внимателно щото иначе още скача
16
2
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Как ще се следи дали колата се поддържа? Само в лицензирани сервизи ли ще ме карат да ходя, за ми регистрират ремонтите? Ами ако колата ми няма нужда от ремонт, занчи ли, че не я поддържам? И как ще ми слагат наказателни точки на база каква ми е колата? Трябва ли всички да караме точно определени коли? Нещо много ми смърди цялата работа.
15
18
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Трябва да се вдигне Гражданската Отговорност за Автомобили на Газ . Те са с повишен Риск за останалите .
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това означава;всички каращи немски таратайки с максимални глоби.да караш немска бричка значи си комплексар и това избива в нарушения
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джигита ще прехвърли колата на друг на името и готово...
12
4
 
17
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Това вече го слушаме повече от 30 години. Не случайно тато беше казал от думи към дела, но гепаджийте са само по локумите! Защо ли защото справедливостта означава липса на гепене, а ако няма гепене няма да я има и шайката!