Вечер – секс, сутрин – хапче. Ролята на контрацепцията

Какво е "хапче на следващата сутрин"? Вижте!
25 май 2018 22:44,
23
Вечер – секс, сутрин – хапче. Ролята на контрацепцията
Източник: Reuters

Спешна контрацепция означава всеки метод за избягване на нежелана бременност, който е използван след секс или преди имплантация на ембриона в маточната лигавица. Успехът на спешната контрацепция е 75-89%. 

Основно спешната контацепция се свежда до два метода - хормонален метод, познат като хапчето след секс или поставяне на вътрематочна спирала с медно покритие (метала). Хапчето след секс представлява една доза от 1500 мг левоноргестрел или 2 таблетки от по 750 мкг, взети на отстояние от 12 часа. Предпазване от нежелана бременност може да се осъществи и с поставянето на спирала до 5 дни след секс без защитни мерки. 
 
Механизмът на действие на хормоналната контрацепция е основана на хипотезата, че високото ниво на левоноргестрел нарушава узряването на яйчниковите фоликули и прекъсва овулацията. Важно е да е поясни, че хапчето след секс действа само, когато овулацията все още не е настъпила. Ако е прието след или по време на овулация, не се наблюдава ефект.  
 
Ефектът също така намалява с увеличаване на времето на приема след секс. Левоноргестрелът предотвратява 95% от бременностите, ако е взет в първите 24 часа след сексуален контакт, а спада до 85% в интервала 24-48 часа. Повторната употреба на хормонална спешна контрацепция след всеки секс без предпазни мерки намалява ефективността на метода.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Ненормален си ти! Аз не коря тези семейни двойки ( мъж и жена),които правят секс с цел да имат деца и да си продължат поколението си. Ако за тебе 1 дете представлява трудност, за други това не е така!
14
1
 
25
 
! Отговори
Пак Най Бан преди 5 години
от Виетнам.И ние правим секс и се плодим а вие се топите като сладолед на слънце и само бля бля бля по всички теми...
13
2
 
8
 
! Отговори
Моника ненаситната преди 5 години
До Ваня-Ето затова не трябва да правите секс с който ви падне и без презерватив.Ванче ако знаеш Моника колко *** хвърли на твоя мъж 2005-2008 година ще ахнеш лично съм ги виждал много пъти и не само с Моника а и с други като например Малинка,някой ден ще ти разказвам чудеса лично на четири очи естествено ако искаш.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 -Ем нема по-свесни в моя кръг поне за сега.
11
3
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Съжалявам че познатите Ви са от кръга на Моника мастията. Опитайте да контактувате и с по-нормални хора.
10
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви ненормалници пишат тука бе! Едните обясняват че не трябва да се прави секс за удоволствие, а за да се раждат деца. И после многодетните родители ги заклеймяват точно подобни всезнайковци. Другите ми обясняват какво е контрацепция. А знаете ли, че по последни изследвания точно подобни хапчета са причина за рака на гърдата при много млади жени!!!Моля не ни учете как да правим секс, с кого и по колко пъти! Ние си знаем и без вас!
9
4
 
27
 
! Отговори
Кво? преди 5 години
До 7"Сексът е единствено за деца.", викаш. А ние възрастните, какво, да се въздържаме ли? Да си играем в пясъчника.
8
10
 
21
 
! Отговори
Прогрес за хората преди 5 години
Добре са ги измислили тия хапчета, човек трябва да може да доставя удоволствие на себе си и на партньора/ката/рките си,стига да не наранява някого. Други забрани в секса няма. Наслаждавайте се на живота, той е само един. Независимо какво ви казват разни пс.ихари, дето не са наясно със себе си, камо ли с фундаментални житейски въпроси. Компенсират липсите в животеца си с гръмогласно рецитиране на демоде литературни текстове и даже си вярват, че правят нещо смислено. Я обратно в пещерата!
7
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сексът е единствено за деца. Сексът е САМО ЗА лица,навършили ПЪЛНОЛЕТИЕ, и които имат сериозни намерения - деца.Сексът НЕ е за лица под 18 години. НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ МОМИЧЕТА да си играят с детски кукли, а не да к/у/р/ве/ятНЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ МОМЧЕТА да спортуват, а не да се дрогират и се правят на големите мъжаги,щото не са. Телата на непълнолетните момичета и момчета не са готови за полови отношения. Това става,когато станат възрастни- над 18 г.Сексът е за деца, а не за разврат и спин.
6
13
 
12
 
! Отговори
На кладатаааааааа! преди 5 години
Какво въздържание, какво е това връщане в 18 век? Сексът, както и храната и съня са естествена необходимост, нещо, което тялото на всеки индивид изисква редовно и в определени порции. Ноооо, едни хитреци от една западаща институция, далечен спомен от миналото, но все още оцеляваща, заради човешкото нещастие и страхове не са на кеф, че днешната наука им взима хляба и отклонява хората, давайки им разумни обяснения. Не басни на 20-30 века.
5
15
 
15
 
! Отговори
Майка ти преди 5 години
АНАТЕМА на извънбрачните интимни отношения и на обърканите такива в брака.Това не е забавление, а за аборта... сърцето на детето започва да бие на 21-вия ден. Аборта е СМЪРТЕН (душата ти отива е ада!) грях.
4
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сексът е за деца. Другото е излишно. Който не иска да има деца- не прави секс.
3
6
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
"Масрурбация и онанизъм". Че каква е разликата в тези две съществителни, че си ги изброил едно след друго? М?
2
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако една двойка -мъж и жена не искат да имат деца,просто да НЕ правят секс! Спят на отделни кревати и се въздържат от полово сношение. Половото въздържание ( без гледане на порно,използване на секс "услуги" ,маструбация и онанизъм) е полезно за всички - и млади и стари. Като не искате деца- НЕ правете сека!
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ролята на контрацепцията- тя "подпомага" и "поощрява" ЧОВЕКОУБИЙСТВОТО( АБОРТИТЕ - УБИЙСТВО НА НЕВИННИ НЕРОДЕНИ ДЕЦА) ,КАКТО И РАЗВРАТА. Познавам двойки,които не употребят презервативи и контрацептиви след полов акт, и които нямат аборти, и въпреки това тези мои познати НЕ могат да имат деца. Те се мъчат и страдат,че не могат да станат родители и да имат свои собствени деца(заченати по естествен начин); а същевременно има множество мъже и жени,които правят безразборен секс и с няколко аборта.