Да направиш камбана със сърце – за България, Сърбия...

От 1872 г. традицията се пази от една фамилия у нас
24 май 2018 17:41, Анисия Иванова
15
Да направиш камбана със сърце – за България, Сърбия...
Архив: Булфото

Една-единствена фамилия отлива камбаните в България в момента - Георги и Виктор Лимонови, които са баща и син. Традицията на семейството в този занаят се пази и продължава от 1872 г. насам.

"Аз лично се занимавам с това от почти 20 години. Прапрадядовците ми са започнали да правят камбани. Иначе техните родители и техният дядо също са се занимавали с леярство, но са правили други неща - включително свещници и други църковни неща. Те са от Банско и в “Света Троица” в Банско има свещници от моя прапрапрадядо от 1863 г.", разказва Виктор Лимонов.

Когато решава да продължи бизнеса на прадедите си, знае, че трябва да прави камбаните със сърце и любов и да не допуска компромиси с качеството им.

"Колкото и неромантично да звучи, нищо не ми казаха за професията. И съм научил, че не трябва да се правят компромиси, защото днес компромисът може да носи полза, но утре носи вреда”, посочва той. А всички тези неща са особено важни и защото от тяхната камбанолеярна излизат всички камбани в страната от почти 70 години насам.

"Ние сме основният род, който прави камбани. Имало е и още едни - братя Алексиеви, които са се занимавали с това докъм 50-те години на миналия век, но след това са спрели. Срещат се и различни камбани на хора, които са били чираци някъде и опитват да ги правят сами - правят една-две и по този начин някога се е учил занаятът. Сега няма такова нещо. "Това е тежка професия и няма желаещи”, казва с нотка на съжаление Виктор Лимонов.

Някога самата занаятчийска работа е била такава, че са имали чираци и калфи и всеки е израствал в професията, докато я работи - от най-дребното до най-сложното. Самият Лимонов има две дъщери, но не вижда заплаха за бизнеса си.

“И моят дядо също имаше две дъщери, това вече е дежавю, не е непозната ситуация”, казва с усмивка той. От ръцете му са излизали камбани от по половин тон. Но не размерът е най-важен. Всички камбани са уникални. Всеки леяр в света си има форми и сплав, с която ги пълни. В друга форма същата сплав не става. Всеки е стигнал по емпиричен начин до формата и материала и си ги прави такива.

“Само като видя камбаните, си ги познавам нашите, където и да са по света”, казва с усмивка Лимонов, но допълва, че произведенията им имат и отличителен знак, по който всеки може да ги разпознае, където и по света да са камбаните.

"В началото на XX в. в периода 1905-1910 г. моят прадядо прави елипсовиден печат, в който пишел "Лазар Велеганов", после дядо ми беше Благо Велеганов, а сега ние пишем само фирма "Велеганов, Пловдив", основана 1872 г.", обяснява майсторът, пише "24 часа".

А български камбани има на няколко места в света. "Правили сме за Македония, Сърбия, българските общности в чужбина, включително в Турция. Но предимно за България правим”, уточнява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11 do 9
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Pri komunizma, za zadaljitelno za familno ime, se vzemashe tova na dyadoto. To beshe edno glupavo reshenie. Za da se zalichat nyakoi star, vidni familii I da"blesnat"carvulanite oblekli se s bolseviska v last.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9 Не прочете ли ... дядото му е Велеганов и имал 2 дъщери.
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как от Велеганови станали Лимонови?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БРАТЯ ВЕЛЕГАНОВИ ОТ ПЛОВДИВ СЪЩО ЛЕЯТ ПРЕКРАСНИ КАМБАНИ ОЩЕ ОТ СРЕДАТА НА ХХ ВЕК.
7
0
 
1
 
! Отговори
Гост_1 преди 5 години
До медийно затъмнениеНапълно подкрепям мнението ви.Друга водеща статия по повод днешния празник: "65 автентични български хора за час и 18 минути в Плевен - 250 изпълнители направиха опит за рекорд на Гинес" и само 4 снимки!!!https://dnes.bg/obshtestvo/2018/05/24/65-avtentichni-bylgarski-hora-za-chas-i-18-minuti-v-pleven.377399
6
0
 
21
 
! Отговори
медийно затъмнение преди 5 години
За всякакви глупости пускате видео и правите интервюта с безсмислени люде,а за това семейство което е единственото в България което се занимава с този занаят сте сложили снимка на две камбани.Обаче за някакъв излишен рецитатор на глупави текстчета със "звучното " име 100 кила- интервю.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Da sa jivi i sdravi baschta i sin ne sa kradlivi mutri i milioneri
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е имаме силна икономика щом отливаме камбани!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само една фирма, ама ... айде. Да върви рекламата
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1872 г. Арабаконашкия обир , за престъпления става въпрос
1
6
 
17
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Виновни бяха червените каскети Георги Димитров и Вълко Червенков че затриха занаятите в БГ