Бунтът на розите! Къде е коренът на проблема?

Гергана Андреева пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 23 май 2018 17:48 | 23 май 2018 17:45, Екип на Bloomberg
16
Бунтът на розите! Къде е коренът на проблема?
Pixabay

Основната част от протестиращите в момента розопроизводители нямат сключен договор с преработвателно предприятие, а голяма част от тях не са регистрирани като земеделски производители. Това каза Гергана Андреева, Асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседничката коментира протестите на розопроизводителите заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Нерегистрираните като земеделски производители нямат възможност да предоставят отчетни документи - фактури, приемно-предавателни протоколи за продукцията, която продават. Така в проблем за производителите на розово масло се превръща ощетоводяването на разходите, обясни Андреева.

"Тези производители на рози, които в момента стачкуват, са потърпевши, защото са жертва на прекупвачи. Спекуланти обикалят малките градини с мобилни изкупни пунктове, натискат цената на производителите".

Производителите, които имат дългосрочни отношения и сключени договори от години, работят по съвсем начин, подчерта Андреева. "Те в продължение на цялата година биват обгрижвани от работодателите с авансови плащания, заплащане на торове, помощ по отношение на пръсканията, включително помощ по отглеждане на розовите масиви - кога и с какви препарати трябва да се третират, защото това е от изключителна важност за качеството на маслото, което ще се получи".

"Ние всички сме в една лодка. Никой не може един без друг. Всички сме в процес на получаване на краен резултат, който трябва да даде хляб на всички".

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
обединяваите се в кооперация и сами си преработваите розовия цвят така ще сеизбегнат останалите по веригата които умишлено натискат цените сега оставетерозите и почнете да садите чесьн зимата беше китаиски по 7 лева и некачественполският лук сьщо бе некачествен
15
3
 
9
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА26 преди 5 години
КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ? ЗАЩО ДОПУСНА ЗА СЕ ЗАСЕЯТ ХИЛЯДИ ДЕКАРА МАСЛОДАЙНИ РОЗИ , БЕЗ ДА СА ОСИГУРЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА ПРЕРАБОТКАТА ИМ И ПАЗАРИ ЗА РОЗОВОТО МАСЛО ? ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С ЛАВАНДУЛАТА. НЯМА ДЪРЖАВА , НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА , НЯМА ГРИЖИ ОТ МЗ И ХРАНИТЕ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.
14
1
 
9
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
"ощетоводяването на разходите"? Тлоова не го разбрах. Да не от сборника "неграмотни днес.бг"?
13
5
 
5
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Тарикатщината на новобогаташите- да забогатеят по другия начин и си мислят, че всички са *** като тези бг розопроизводители. Който е сял радуга, да си я продава в Русия. Ама май и там не я искат. И се чудя защо масово розовото ни масло мирише на евтино, гадно, никакво. Шанел 5 не се прави с радуга, а с българско масло. Да фалират дано!
12
1
 
6
 
! Отговори
Wind преди 5 години
ощетоводяванетоТотална щета!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много красива снимка и роза :)
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5 никой няма да им позволи да ИМА ЧАСТНО СДРУЖЕНИЕ В БГ.ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ С РАЗРЕШЕНИЕ НА СЪДА, НО НЯМА ДА СТАНЕ.ПО ПРОСТАТА ПРИМИНА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАГУБИ ПАРИ - ТОВА ЗНАЧИ СТОТИЦИ АДМИНИСТРАТОРИ НА УЛИЦАТА.
9
0
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
"Така в проблем за производителите на розово масло се превръща ощетоводяването на разходите, обясни Андреева"Ние се възмущаваме за 7 въпрос от матурата на МОН,че е неграмотен,а то и журналистите ни са такива..."ощетоводяването" или пак защото така си говорим,а не осчетоводяването?
8
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Защо тези хора не произведат и маслото в сдружение с обща розоварна? Така няма да се молят на таргашите а ще продават на краен потребител кога ще се научат как се прави
7
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Освен това са мързеливи. Не гледат фючърсите.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коня е поставен зад каруцата от държавния чиновник.Защото държавния чиновник обича мърлявата работа. От мърлявата му работа тръгва корупцията.
5
2
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Проблемът на розопроизводителите е,че не си направят свое сдружение,не съберат пари и да си направят свои розоварни за производство на розово масло и да продават завършен продукт,а не суровина за розово масло. Трябва сами да си вържат гащите,а не да чакат друг да им ги върже.
4
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А защо държавата допуска да има нерегистрирани производители? Ако утре нелегалните спиртоварни стачкуват за ниски изкупни цени нали знаем че за два дни митниците и мф ще ги затворят! Тук е същото, държавата е виновна, субсидийте отделно
3
0
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Баба в лошото време като набереше розите и ги носеше на казана (демокрацията го затвори ) и след изваряването им даваха пари за розовото масло ....имаше 6 казана ...
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"оЩетоводяването на разходите"... Щетоводство, щетоводител, мъка, мъка журналистическа...
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то всичко е с прекупвачи у нас.Тази система си я направиха онея дето не им се споменава името.Производителя - кучета го яли.Така е при днешната демокрация.По-лошо от соца ама казват ,че е добре.