Мрачна прогноза: Ставаме все по-дебели и по-болни!

През 2045-та населението в света ще е много затлъстяло
Обновена: 23 май 2018 14:31 | 23 май 2018 14:30,
71
Мрачна прогноза: Ставаме все по-дебели и по-болни!
Снимка: Pixabay

Близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13% от възрастните хора - 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

"Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля", казва д-р Алън Моузес, който работи за датската компания "Ново нордиск" - най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39% през 2017 г. Според авторите на изследването, към здравословния проблем с килограмите се прибавят още Диабет тип 2, който ще обхване 12% от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е бич за общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.

"За да може случаите на диабет да обхващат около 10% от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10%", отбелязаха авторите на изследването, цитирани от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Изидоро преди 5 години
Защо СЗО не споменава нищо в доклада си за влиянието на ГМО храните върху затлъстяването на човека? Защото са продажна организация, купена от производителите на ГМО храни. Американците, които са най-затлъстялата нация на света, са същевременно и най-големите консуматори на ГМО храни. Резултатите са видни.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г М О ??????????????
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми от направление от прегледи и здравна каса да сме живи и здрави да ги храни после кои ходи на почивка аз и тая година няма да съм дано ида до пенсионна възраст
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зарад докторите ясно е газ си вкарват в ловеч нямаме пари адебе да им имам нямането какво лекуват
50
4
 
13
 
! Отговори
Хрис преди 5 години
Не знам каква е прогнозата но все по-често срещам по улиците тлъсти прасета облечени в тесни клинове и дънки. Даже не предполагах че шият такива огромни размери. Ами млади жени сте. Толкова ли нямате воля да не се тъпчете денонощно с вафли и баници. Поглеждайте се по'-често в огледалото а сигурно и кантара не ви хваща. Гледайте подигравателните погледи и се стреснете!!!
49
5
 
10
 
! Отговори
С изкл. на преди 5 години
болестните състояния, ДЕБЕЛИНАТА е в силата на човека; и на мен ми е приятно да ЯМ мазни, сладки неща, на деца и внуци- също, но при мисълта за ДЕБЕЛИНА пием топла вода, чай, ядем плодове във вечерните часове.Забранили са ми да нося на децата пасти, бисквити и др.Само плодове, ако искам да нося нещо. Достаъчни са рождени дни в училище.Изпитвам ужас като гледам дебели хора да ядат мазни баници по улиците.ЗАЩО??
48
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.С изключение на няколко "диви" племена, човечеството е вече мъртав биологичен вид - благодарние на "съвременната медицина".
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една четвърт от населението на Земята затлъстява, а останалите три четвърти са недохранени, но за сметка на това се множат като ***. Това е големия проблем, който ще ни унищожи.
46
0
 
0
 
! Отговори
аха преди 5 години
специфична освен дебелината е и позицията на ръката (since 2016), и формата на *** специфично (2017).
45
1
 
1
 
! Отговори
безотказно преди 5 години
това са подгмовидовете на р-соновия, инжектират им американски системи на тъпня, и те надебеляват за няколко часа. САЩ отдавна се борят с глада и интелекта, и го постигат.
44
2
 
14
 
! Отговори
до 42 преди 5 години
Повечето офиси вече имат помещение, място за храна на служителите :) Но пак ми прави впечатление, че хората се притесняват, а взимат някакви хрупанки.... и това е за целия ден, вечер яко храна и после "ама аз съм станал/ла кит"
43
3
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Може да прозвучи не типично ,но на времето,независимо как са изглеждали при влизане в Освиенцим,всички са били слаби на излизане.Това показва ,малко храна ,по-малко сън,повече движение.Вместо да лежи някой пред ТВ, да вземе една торба с картофи от 10 кг и да направи 5-6 обиколки на квартала в интензивно темпо
42
3
 
8
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
важното е, че либерално, дори нео-либерално, бъди различен - да, тотално различен от биологичният вид човек, бъди дебел като свинкя, бъди безполов, бъди веган и т.н. либерал да се наричам първа и последна гордост е за мене!
41
3
 
9
 
! Отговори
Wind преди 5 години
До do 28"И не знам защо още хората се притесняват да си носят готвена храна в офиса?!"Ами защото се омирисва целия офис...
40
4
 
9
 
! Отговори
някой преди 5 години
Тези *** са ми познати,срещат се по митингите на БСП.Даже и на Бузлуджа ги виждах.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По въпроса какво пречи като цяло - ами човешката психика. Иначе дебели хора нямаше да има, а броят им расте. Реалността показва, че със забрани не става (или става само за малък брой хора).
38
0
 
7
 
! Отговори
111 преди 5 години
Радвам се за Вас, добри резултати! Но продължете с домашна храна, стига с тези полуфабрикати :) Много по-вкусна е прясно изпечената пица :) Иначе сте прав/права, че е много важна психическата нагласа и без залитания в крайности. Всеки заслужава да е здрав :)
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво пречи захар да се набавя от плодовете?...Нищо, освен че всъщност ти се яде шоколад. При което по-добрият вариант е да си купиш нещо малко шоколадово за 300 калории (има такива до касите), отколкото да започнеш с не заслужавам и да издържиш, както казах, два дена, след които пак да започнеш да преяждаш. Хубавото е, че се научаваш именно да ядеш сладките неща по малко. Защо хората не обичат да носят готвено на работа - защото мирише, изстива, а през лятото и бързо се разваля.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше много за сваляне - само 10 килограма, нямаше и йо-йо ефект. Задържам ги от февруари. Дали е вредно - не знам, не съм лекар, но следвах съветите на такива от Ютюб, които твърдят, че не е. Най-вредното нещо обаче със сигурност са мислите на диета съм, никога не трябва да ям (попълнете любимо ядене), дебел съм и не заслужавам и оттам другите са перфектни, аз съм лузър, оттам депресия. После или преяждане и още килограми, или анорексия в другата крайност.
35
1
 
18
 
! Отговори
do 28 преди 5 години
Защо да е лош съвет? Какво пречи захар да се набавя от плодовете? Какво пречи да си направиш домашен сандвич, но да виждаш какво слагаш в него? Какво пречи вместо газирано, да се пие повече вода? Правиш си една салатка, хапваш чисто месце/ риба...повече варива...Това е здраве! И не знам защо още хората се притесняват да си носят готвена храна в офиса?!