Стара Загора – бизнес имотите са в точката на замръзване

Красимира Димитрова пред Bloomberg TV Bulgaria
23 май 2018 14:37, Екип на Bloomberg
16
Стара Загора – бизнес имотите са в точката на замръзване
Pixabay

Средна цена на имотите в Стара Загора - около 550 евро/кв.м. През последните няколко години определено има бум на строителството в Стара Загора, като сделките обикновено се извършват на етап „зелено“. От четири години има постоянна динамика на пазара на недвижими имоти, както в цялата страна, така и в Стара Загора. Това коментира Красимира Димитрова в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria.

Факторите, които определят динамиката на пазара са ръстът на БВП, повишаването на доходите на населението, ниската безработица, ниските лихвени равнища по ипотечните кредити, близката до 0 доходност от депозитите, растящият поток от хора, които се местят в Стара Загора от по-малки селища, сигурността на хората в техните доходи и работни места, поясни още брокерът.

„Средната цена на имотите в Стара Загора е малко под 550 евро на кв.м. Откакто съществува свободният пазар на недвижими имоти, най-търсена е северната градска част на града, но като основни квартали се предпочитат западните. Наемателите предпочитат градската част. При нас има интерес от студенти, след като беше въведено чуждоезиковото обучение в Тракийски университет“, допълни Димитрова.

Пазарът на бизнес имоти в града е „точка на замръзване“, както за индустриални, така и за търговски имоти, като броят на тези сделки е наистина незначителен. За разлика от тези имоти, голям интерес има към закупуването и наемането на гаражи и паркоместа, сподели Красимира Димитрова.

Повече от коментара вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
ОК преди 5 години
Интересно, че в Плевен и Русе се строи толкова, колкото в само един квартал на Пловдив и Стара Загора.Северна България явно вече е в терминална фаза.
12
2
 
2
 
! Отговори
от 6 преди 5 години
За тези, които не знаят, в общинската администрация са наети хора, работещи като интернет ***. Те славословят управлението на Памперса и нападат критиците му. За пръв път се заговори за тяхпреди години във фейсбук групите, посветени на Стара Загора.
11
0
 
4
 
! Отговори
Недвижими имоти преди 5 години
Построени жилища през 2017 г: 1. София - 48972. Варна - 22793. Бургас - 14094. Пловдив - 13235. Стара Загора - 11926. Благоевград - 704;7. Кърджали - 3808. Пазарджик - 3199. София област - 29110. Велико Търново - 24811. Русе - 24312. Добрич - 205
10
3
 
0
 
! Отговори
от 6 преди 5 години
Впрочем, какъв аргумент е това, че са налени милиони левове и евро инвестиции? Давам пример с ремонтирания плувен басейн, който се нуждае от нов ремонт, а има-няма година от влизането му в експлоатация.
9
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 5 години
В цяла България жилища стоят празни. София-30% от жилищата и бизнес сградите са празни , Пловдив-20% , Стара Загора, морето-над 30%. За миналата година в Ст. Загора беше регистрирана най-голямата в България застроена жилищна площ с цени на кв.м. от 1500 до около 2500 лв. за по-престижните и двойно по-малко за обикновените. Всички агенции отчитат огромен интерес и сделки към жилищата в града. Естествено,не може веднага да се напълнят,но градът расте и има нужда. Много хора от други места идват.
8
3
 
0
 
! Отговори
от 6 преди 5 години
Пак повтарям, може и да се строи, но после жилищата стоят полупразни. Навсякъде можеш да видиш табели: ,,ПРОДАВА СЕ/ДАВА СЕ ПОД НАЕМ". Младежите емигрират в чужбина, защото не искат да работят за 500-600 лв. по 60 часа седмично на минимални или без осигуровки.
7
2
 
6
 
! Отговори
НМ преди 5 години
Населението намалява навсякъде извън София,но в последните години Ст. Загора показва стабилно увеличение,за миналата година намалява,за което си прав. Но не намалява фатално,както е в Плевен например или някои други градове от севера. Празни обекти в центъра не съм видяла-всичко на момента се преобразува в друг вид бизнес.Икономически скоро няма да западнем.Стотици милиони се наляха за ремонти и образователна инфра и още наливат,най-модерната индустриална зона ще правят тук-не ни мисли толкова.
6
6
 
3
 
! Отговори
до хахаха преди 5 години
Населението на Стара Загора намалява според НСИ, а новите блокове са полупразни. Разбирам, че гербаджийските тpoлове не искатате да се оспорва Бойковата стабилност, но фактите са такива - провинцията запада демографски и икономически. За Ст. Загора това може да става с по-бавни темпове, тъй като градът е областен център. Достатъчно е да видиш, че се увеличава броят на празните обекти в центъра (кафенета и магазини).
5
1
 
8
 
! Отговори
хаххаха преди 5 години
ХхахахахахТи чуваш ли се?Затова на всеки ъгъл в града вдигат нови и нови жилищни сгради, а градът се е напълнил с хора от всякакви градове.
4
3
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Стара Загора се развива отлично, какви ги плещиш?Стъпвали ли си там някога?Едва ли има по-развит друг град в България, като изключим София разбира се.
3
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
откакто се изнесоха големите вериги градът пустее .
2
9
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
550 евро е горе долу разумна цена но 1300евро във Варна.Еееее Ще има пук скоро време
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само в Стара Загора,но и в България , София,големите градове се надъу нов жилищен балон.От 2015 та година ,това четири години в които цените на жилищата се помпат до безумни стойности.Банките с техните хлъзгави лихви които се вдигат до половин година,имотните агенции със спекулативни статии и обяви,алчните строители и собственици формираха спекулативни цени на имотите в България.

Спонсорирани публикации