Без атомна енергия в България – тройно по-скъп ток

Станислав Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria
23 май 2018 14:23, Екип на Bloomberg
39
Без атомна енергия в България – тройно по-скъп ток
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-изгодният вариант е България да стане собственик на бъдещата АЕЦ "Белене". Нашите деца ще плащат за АЕЦ "Белене", казват протестиращите срещу проекта. Ние, като потребители, така или иначе ще плащаме за тока, който използваме. Въпросът е какъв ток ще ни се дава. Това каза Станислав Георгиев, изп. секретар на "Булатом", в ефира на Bloomberg TV Bulgariа. Гостът коментира рестартът на проекта "Белене". Вчера протестиращи излязоха против опита на правителството да бъде възобновен проектът за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Живеем вече в нови условия. В България вече работи енергийната борса. Ясно е, че бъдещето на енергетиката е, че който произвежда добре и на приемливи цени, той ще продава. Ние, като крайни потребители, така или иначе ще си плащаме тока. Енергийната борса е гаранция, че на нас ще ни се предлага продукт, който е на най-приемливи цени".

Обръщаме се към реалността, която е в момента. Ако не е АЕЦ "Козлодуй", с неговото евтино производство, след 30 години на експлоатация, след удължаване на периода на експлоатация, това е балансьорът, който ни дава възможност да плащаме далеч по-ниска цена за киловат час, отколкото в Европа. В момента най-високите цени в България са около 8 евроцента, а в Европа плащат между 20 и 30 евроцента. Това е реалността в момента и тя е благодарение на съществуването на АЕЦ "Козлодуй". Той е балансьорът в нашата система, подчерта събеседникът.

"Решенията в ядрената енергетика винаги са били политически. (...) Какъв ще бъде начинът за изпълнение на проекта "Белене"? Това зависи от начина, по който ще изпълни решението на парламента енергийният министър, а то е до края на юни месец да се даде пътната карта, която ще даде вариантите, по които може да се продължи проектът".

Най-изгодният вариант е България да стане не само участник, но и собственик на бъдещата електроцентрала, каза Георгиев. "През последните повече от 20 години преход България получи много финансова помощ от Европа. Но ако погледнем къде отидоха тези пари, ще видим, че те отидоха в строителство на пътища, водоснабдителни системи, благоустрояване и т.н. Това въобще не е лошо, но не мога да си спомня случай, в който те да са отишли за създаване на фабрика, която дава работни места, добавя стойност и дава ръст на икономиката. Такова нещо няма. В момента се предлага един проект, той е много дългосрочен и има особености, но този проект гарантира възвращаемост, не само едно към едно, но и едно към десет, а и повече".

"Ако се осъществи проектът "Белене" такъв, какъвто бе през 2012, това не е само руски проект. 40% от технологията на централата беше с участието на западни изпълнители".

Какъв трябва да бъде икономическият модел за реализиране на проекта АЕЦ "Белене"? Как трябва да се отговори на упреците, че с осъществяването на проекта "Белене" засилваме своята енергийна зависимост от Русия? Бързо или бавно се случват нещата около проекта "Белене"?

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
1
 
! Отговори
asd преди 5 години
Този от БЕСИПЕТО не му ли е отдавна забранено да се изказва, камо ли в медиите. Енергетиката и БДЖ са последните острови на комунизма и милицията у нас.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да се мисли за частна ядрена централа на национална територия?!Такова структуроопределящо и важно за национална та сигурност предприятие трябва да е поне 50+% държавно.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРОЙНО ПО-СКЪП, АМА АМЕРИКАНСКИ. ПО-МАЗЕН Е НЯКАК СИ, ПО КАЧЕСТВЕН.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога ще вадите от нафталина психично болни хора на тема атомна енергия? В цял свят се отсазват от нея нашите рублояди продължават да ни пеят московски приспивни песни за голямата файда от АЕЦ. Доколкото разбрах сега Борисов ще бъде изнасилван в Москва ако желае газов хъб Балкан, да закупи задължително АЕЦ Белене от Росатом за скромната сума от 30 милиарда евро. Тъй-като няма луди частни фирми които да пилеят пари изнасилването ще бъде парите да бъдат извадени от българския бюджет.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този набеден за експерт да вземе да обясни при каква цена на тока се изплаща инвестиция от 12 милярда евро (колкото струват новите блокове в унгария) и да не дрънка глупoсти. Не си мислете, че тук ще е по евтино.
30
9
 
6
 
! Отговори
ха преди 5 години
Пропаднали Кремълски престъпници ...Опряха да източват България , за да спасят отчасти фалита на държавата -*** Русия. .....Няма как да стане !
29
9
 
6
 
! Отговори
168 преди 5 години
Този безродник на снимката , трябва незабавно да се изгони от България. ..
28
5
 
0
 
! Отговори
rat преди 5 години
rbg pravi nezakonen iznos na elenergia.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме много експерти по ядрена енергетика. Дали би могло да изнесем няколко хиляди експерта да консултират по света
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя след 10 години ще ловува по вечните ловни полета, а ние ще изплащаме поредното оборудване за АЕЦ Белене
25
4
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Истината е, че когато в АЕЦ Козлодуй работеха 6 реактора, България изнасяше колкото се може повече електричество, защото валутата не достигаше. Сега износ на ток почти няма, а вноса се покрива със следващите външни заеми, които ГЕРБ взима и по-голямата част открадва и то при разграбени от демократите и неработещи предприятия, които бяха най-големите консуматори на ток в България преди 1989-та година.
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са толкова гъсти с Кремъл, обаче не строят АЕЦ, сигурно защото не искат да печелят
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичката добре манипулира. Деликатно меша цената на енергията с крайната цена за потребителя. Допълнително намесва и Козлодуй, който е строен при съвсем друга конюктура.Добре си е научил урока - пуска едновременно истински факти подплатени с лъжи.Ако е толкоз печеливш. колкото го изкарва - да теглят заем и да строят. После продават.Защо намесва и държавата? Искат да строят с пари от данъците ни, нали? После като ударят чертата ще кажат - извинявайте. И пак ние ще плащаме.
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато в АЕЦ Козлодуй работеха 6 реактора в България постоянно имаше режим на тока, а сега работят само 2 реактора и тока има постоянно !Извод: Щом за България е добре, значи за русофилите е зле !
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене е политически проект, което го прави икономически ефективенНяма как хем душата в рая, хем да топиш чушката
20
4
 
3
 
! Отговори
eu export преди 5 години
fakenews
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не е изгубила никакви пазари на ток, ток постоянно се изнася към всички съседни страни и даже имаме огромен излишък.
18
9
 
9
 
! Отговори
Износът на ток преди 5 години
За печелиш, първо трябва да инвестираш - основно правило в бизнеса. Ние закъсняхме с 28 години със строежа на АЕЦ Белене, а АЕЦ Белене можеше вече да си е изплатил инвестициите и от десетина година да е на чиста печалба. България нямаше да изгуби пазарите си на ток и да продължава да ги губи, както става в последните години при управлението на ГЕРБ. През 2005-2006 годишния износ на електроенергия беше над 7,5 ГВч, през 2015 над 1 ГВч, а сега е около половин ГВч, благодарение на ГЕРБ.
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълските изглежда продължават да наливат пари в пропагандата на Белене.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам на Булатом вместо да лобира за руските ядрени самовари, да направи една фабрика за цели проводници и да излезе на световния пазар,... та да побърка китайците !!!

Спонсорирани публикации